Vill ditt företag stödja WWF

Ditt företag kan stödja WWFs arbete genom att skänka en företagsgåva eller bli WWF Vänföretag. Klicka på respektive  webbanner nedan för mer information. 

 

 

 

 

 

Returpack och WWF samarbetar för ökad återvinning

 

Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. I Sverige är vi bland de bästa i världen på att panta – i snitt pantar svenskarna 154 burkar och flaskor per person men vi kan bli bättre. Att panta är en enkel vardagshandling som gör stor skillnad för miljön, både när det gäller nedskräpning, energibesparing och koldioxidutsläpp. Returpack arbetar aktivt med olika projekt för att öka återvinningen av pant i Sverige och via dessa projekt skänker flera av Returpacks samarbetspartners sin pant till WWF.

 

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar och vackrare. En aluminiumburk i naturen tar 300 år att brytas ned!

Förpackningsindustrin står för en stor del av energianvändningen i samhället. Det har regeringen förstått och därför instiftat en förordning som kräver återvinning av förpackningar för konsumtionsfärdig dryck. Förordningen vill att man återvinner material, men vi på Returpack vill även återanvända materialet till identiska förpackningar för att inte förlora några steg i återvinnings-trappan.

 

Miljö & Burken

Varje år säljs över 1 miljard burkar i Sverige och de flesta återvinns. Vi är bäst i världen på att panta burkar! Aluminiumburken är en evighetsförpackning som har möjlighet att återfödas i all oändlighet. Burken står alltså kvar högt upp i återvinningstrappan så länge vi pantar! När man återvinner aluminium används bara 5 procent av den energi som skulle ha förbrukats vid nytillverkning. En burk blir alltid en ny burk. Burkar som man har köpt utomlands och inte har betalat pant för får man inga pengar för. Däremot tar pantautomaten emot dem och de går till återvinning och blir slutligen till nya burkar igen - något miljön vinner på!

 

Miljö & PET

Vid tillverkningen av nya PET-flaskor använder man återvunnet material men även en liten mängd nytt råmaterial. Genom att panta dina PET-flaskor gör du det möjligt för plastmaterialet att ingå i ett kretslopp där det används vid tillverkning av nya flaskor, men även till andra produkter. Slänger du en PET-flaska i soporna så blir flaskan en engångsprodukt och den tar fyra kliv ner i återvinningstrappan. Pantar du PET-flaskan så stannar den kvar högre upp i trappan!

 

Returpack samlar in, återvinner och färgsorterar drygt 500 miljoner PET-flaskor årligen. Returpack säljer sedan all PET till Cleanaway, som har sin anläggning vägg i vägg med pantfabriken i Norrköping. Cleanaway processar därefter materialet vidare för att det ska kunna återuppstå i nya produkter. Totalt blir detta ca 18 300 ton återvunnen råvara varav majoriteten, ungefär 90%, är genomskinligt material. Materialet (färgat/genomskinligt) har lite olika egenskaper och kan återvinnas till olika produkter. De genomskinliga PET-flaskorna återvinnas till nya PET-flaskor och/eller andra livsmedelsförpackningar. Av den färgade fraktionen blir det framförallt PET-plastband, som man använder vid emballering. En mindre del används till bilinredning och för att tillverka fleece. Korken blir oftast plastpallar/backar.

Du som pantar hjälper till att minska råvaruuttaget av nya resurser och även energiförbrukningen vid tillverkningen av PET-flaskor. Engångsförpackningar konsumerar tre gånger mer energi per liter dryck jämfört med återfyllnads- och återvinningsförpackningar.

 

Pant på Camping & Turistort

Returpack/Pantamera har samarbeten med flera campingar och många av dem skänker sin pant till välgörande ändamål - däribland WWF. Stödet från svenska campingar går till WWFs arbete med att bevara världens biologiska mångfald och rädda våra hotade arter.

 

Här kan du läsa mer om pant på camping och turistort: http://pantamera.nu/vara-tjanster/evenemang-anlaggning/camping-turistort/


 

Senast uppdaterad 2018-01-29

 

WWFs samarbetspartners

Mer om Returpack

Returpack är ett privatägt företag som har som mål att öka återvinningen av metallburkar och PET-flaskor i Sverige. Uppdraget kommer från ägarna (Sveriges Bryggerier, Livsmedelshandlarna och Svensk Dagligvaruhandel), samt den svenska regeringen. Returpack tar emot mer än 1,5 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av PET och metallburk.

Returpack är ansvarig för det svenska pantsystemet av burkar och PET-flaskor för konsumtionsfärdig dryck. Det är Returpacks uppgift att få återvinningssystemet att fungera i alla led; sprida information om återvinningssystemet, hantera ersättningar samt koordinera hämtning av tomma förpackningar.

Naturvårdsverket har satt som mål att den svenska återvinningen av metallburkar och PET-flaskor ska uppgå till 90%. I dagsläget återvinns drygt 89% av dessa material.
Jordbruksverket är ansvarig tillsynsmyndighet för Returpack. 
 
Här kan du läsa mer om Pantamera och Returpack: http://www.pantamera.nu/

 

Kontakta oss

Kontakta oss för mer information om våra företagssamarbeten.

 

foretag@wwf.se

08-624 74 00