Om mailet inte visas korrekt Öppna brevet i din webbläsare

 

 

Nyhetsbrev inför Earth Hour 2017

Dags att dra igång planeringen inför årets Earth Hour. Sätt fokus på matkonsumtion, prylkonsumtion och på global hållbarhet och låt dina elever ta del av världens största miljömanifestation.


Datumet för Earth Hour 2017 är 25 mars kl 20.30 - 21.30.

 

 


 

 

 

Anmäl din förskola/skola

Genom att anmäla din förskola/skola, visar du att ni tar ställning för klimatfrågorna, och att ni vill vara med och påverka klimatet i rätt riktning.
 
Anmäl er och ta ställning för klimatet.

 

Anmälan

 


Du har väl inte missat utbildningsmaterialet som vi lanserat inför årets Earth Hour?

Det finns oändligt många olika aktiviteter som man kan göra under Earth Hour, och Earth Week. Tidigare år har skolor anordnat till exempel matsvinnsövningar, Instagram-tävlingar, tipspromenader och seminarier. I vårt utbildningsmaterial hittar du konkreta övningar och aktiviteter som riktar sig till olika målgrupper.

 

Utbildningsmaterialet hittar ni här


Earth Hour-menyn


Vi kan nu stolt presentera årets Earth Hour-meny, signerad Gustav Johansson som driver den vegetariska matbloggen Jävligt gott. I menyn möts härliga råvaror och mustiga smaker. Varför inte laga den under en av Hem- och konsumentkunskapslektionerna, eller be att den serveras i skolmatsalen.

Recepten hittar ni här


Årets Earth Hour-bakelse

Nu kan vi även presentera årets Earth Hour-bakelse: Jordpäronkakan!
I år har Paul Svensson tagit fram den klimatsmarta och delikata ”Jordpäronkakan”. Paul vill med sitt bakverk bland annat lyfta vikten av att minska det stora matsvinnet och inspirera människor att göra en ”rest-kaka” för att ta tillvara på vad man har hemma. 
Perfekt för fredagsfikat! 

 

Receptet hittar ni här


 


 

Ljusmanifestation vid Mynttorget anordnad av WWF Ungdom under Earth Hour 2016. Foto: Max Plunger


Ambassadörer från Jönköping, Linköping, Göteborg, Växjö, Ljungby,

Stockholm (Skärholmen, Tensta och Husby)

 

 Gymnasieskolan  

Följ ungdomarnas egen Earth Hour-kampanj!

Årets ungdomskampanj slår på stort och låter ungdomarna själva styra sina egna lokala kampanjer.

 

Tipsa dina ungdomar om kampanjen och om att de själva kan vara med i de otroliga eventen som planerats in. Varje kommun är unik, men de kommer att knytas ihop tillsammans med kända youtubers, WWF Sweden Youth, Young Innovation Hub och Sveriges Ungdomsråd.
 

Följ kampanjen på WWF Sweden Youths Instagram eller Facebook, för de allra senaste uppdateringarna.

 

Instagram Facebook


 


 

Vill din skola/förskola bli en Grön Flagg-skola?

 

Grön Flagg är ett verktyg som hjälper lärare och pedagoger att väcka intresse och skapa fokus kring hållbarhetsfrågor hos barn och unga. Håll Sverige Rent har drivit Grön Flagg sedan 1996 och idag är fler än 2000 skolor och förskolor runt om i landet anslutna. Grön Flagg ingår i det internationella nätverket Eco-Schools, som förenar miljontals barn och unga runt om i världen.


• På www.hsr.se/gronflagg hittar du mer information om hur Grön Flagg fungerar.
 
• I Håll Sverige Rents exempelsamling hittar du tips på aktiviteter med fokus på hållbar utveckling från andra förskolor och skolor www.hsr.se/exempelsamling
 
• Här finns pedagogiska material som handlar om nedskräpning – Håll Sverige Rents kärnfråga: www.hsr.se/materialrum


 


 

 

White Guide Jr.

Vi lanserar nu utmärkelsen ”Sveriges mest hållbara skolmatskommun” med White Guide Jr. Målet är att maten som serveras i skolorna ska vara klimatsmart, och inte tära på vare sig djur eller natur – och samtidigt förstås vara god och näringsrik. Vi vill också att skolorna jobbar för att hållbar mat ska vara en självklarhet för framtidens vuxna.
Tävlingen pågår till 22 april och vinnaren utses på White Guide-galan i Göteborg i september. Kontakta gärna politikerna eller kostchefen i din kommun för att kolla om ni är med!


Läs mer här

 


Mer grönt och mindre svinn!


WWF har finansierat projektet VEGA som betyder mer vegetariskt och mindre matsvinn på skolor genom samarbete och elevinflytande. Målet har varit att minska matsvinnet, minska köttkonsumtionen, engagera i klimat och miljöfrågor i grundskolan. Projektet har varit elevdrivet i samarbete med kommun, skolledning och kökspersonel i skolköket. En fin sammanfattning av resultat från en av pilotskolorna hittar ni i länken nedan.

VEGA-projektet

 


 

Korsord och tipsfrågor!

 

Vi har sammanställt tre versioner (förskola, låg-mellanstadiet och högstadiet/gymnasieskolan) av tipsfrågor, samt två versioner av korsord, med miljö- och hållbarhetstema. Perfekt för att aktivera barnen och på ett roligt sätt få de att tänka på miljön, naturen och klimatet.

Titta in på skolornas Earth Hour-websida för att ladda ner tipsfrågorna och korsorden.

 

Här hittar ni korsorden och tipsfrågorna

 


 

 

 

 

Pedagogisk podcast


Det finns en podcast som riktar sig till lärare, och som du också kan ta del av om du följer länken nedan.  
Här samlas lärare, pedagoger, utvecklingsledare, politiker och andra inspirerande människor (på bilden ser ni till exempel WWFs egen Germund Sellgren, när han intervjuades i fredags), som på ett eller annat sätt gör skillnad. De vill utmana bilden av skolan och utveckla den till något attraktivt för elever, lärare och föräldrar. Det gör de genom att upplysa om att det finns fantastiska människor som är goda förebilder för hur skolorna kan bli ännu bättre.

annaochphilipslararpodcast.com

  

 


 

 

Uppgiftsbanken


Du har väl inte missat att Världsnaturfonden WWF har en uppgiftsbank för skolor, med lektionsupplägg för alla olika målgrupper. Här kan du som lärare söka efter just det du vill ha och även fylla i under vilka förutsättningar, till exempel om lektionen ska vara inomhus eller utomhus och om det är sommar eller vinter. Titta gärna in och se om du hittar något som passar just din typ av utbildning.

 

Uppgiftsbanken

 

 


  

 

 Förskolan

Ny handledning för förskolor på hållbar väg

 

Nu har vi lanserat det nya förskolematerialet för förskolor som söker handledning i att bli mer hållbara. Materialet heter Förskola på hållbar väg, och innehåller allt du behöver veta för att skapa ett ekologiskt förhållningssätt och en positiv framtidstro som präglar förskolans verksamhet.

 

Ladda ner materialet här

 


 

 Gymnasieskolan 

Nu kan du ladda ner den svenska sammanfattningen av Living Planet Report.

 

Nu kan du äntligen hitta Living Planet Report (LPR) i en svensk sammanfattning på vår hemsida. Den tar upp allt ifrån ekosystemtjänster till ekologiska fotavtryck, och är ett fantastiskt verktyg att använda för att på ett tydligt sätt upplysa eleverna om hur det egentligen står till med planeten.

 

LPR hittar ni här


 Högstadiet   Gymnasieskola 

Vår stad 2030 – Lärande och delaktighet i fokus

Arbetsmodellen Vår stad 2030 är ett pedagogiskt verktyg med syfte att stimulera lärande och delaktighet i lokalt arbete för hållbar utveckling och samtidigt förstå de globala sammanhangen och hur världen kan nå klimat- och hållbarhetsmålen.

Vår stad 2030 visar den stora potentialen i att inkludera skolan i utåtriktat arbete kring samhällsutveckling.

Modellen är utvecklad av pedagoger på WWF med lång erfarenhet av lärande för hållbar utveckling och testad inom ramen för WWFs stadsturné 2014-16 i över 10 städer med gott resultat.

 

Låt dig inspireras av hur arbetet med Vår stad 2030 sett ut i till exempel Helsingborg, Karlstad, Sollentuna och Lund under det senaste året. Ta kontakt med oss om du tror att din kommun är intresserad av handledning för att använda Vår stad 2030.

 

Kika här för se ett inslag om Vår stad 2030!

 

 

 

 


 

Anmäl din förskola/skola

Har du inte redan anmält din förskola/skola till deltagande i årets Earth hour, så kan du göra det på vår webbsida.

 

Anmälan

 

 

 

Varmt välkomna till årets Earth Hour!

Germund Sellgren

WWF Utbildning

 

  

 

Om du vill avsluta din prenumeration kan du klicka här.
OBS! Detta innebär att du avslutar alla dina epost-prenumerationer från Världsnaturfonden WWF, inklusive fadderrapporten.