Om mailet inte visas korrekt Öppna brevet i din webbläsare

 

 

Nyhetsbrev för lärare och pedagoger från Världsnaturfonden WWF

 


 


 

Följ WWFs utbildningsarbete runtom hela världen!

WWf har kontor runtom hela världen, på alla kontinenter (utom Antarktis). För att samordna de olika utbildningskontoren har WWF International skapat en bulletin där nyheter från de olika utbildningskontoren publiceras. Läs till exempel om WWF Greklands spel "Around the world in 80 questions", eller hur WWF Bolivia skapar skog för barn där det tidigare varit soptippar.

 

Läs hela bulletinen här 


 


 Förskolan   Lågstadiet   Mellanstadiet

Kartongmatchen!

I höst är det dags igen för Kartongmatchen, en tävling som uppmuntrat barn att lära sig mer om återvinning.

Kartongmatchen är en pedagogisk och inspirerande plattform med material, filmer och övningar om miljö, hållbarhet och återvinning.

 

Läs mer här

 

Kartongmatchen


 

Biodiversitetsdagen

 

Biodiversitetsdagen - ett digitalt läromedel med syfte att intressera barn- och ungdomar för biologisk mångfald

 

Klassen hjälps åt att identifiera så många olika arter som möjligt under läsåret och kan tävla vänskapligt online med andra klasser i Sverige. Klasser och elever kan även online hjälpas åt att identifiera de djur och växter som fotograferas, och på så sätt få extra poäng.

För lärare är detta ett sätt att stimulera barnen och eleverna att se den biologiska mångfalden antingen på skolgården, hemma eller i en rikare miljö. Den spel-liknande formen påminner om Pokémon Go - fast på riktigt, samtidigt som kopplingen till skolans styrdokument om biologisk mångfald blir stark.

Biodiversitetsdagen beställs antingen via skolornas avtal med LäroMedia Bokhandel, eller direkt på www.biodiversitetsdagen.se, där det går att läsa mer och se filmer om hur det fungerar.


 


 

 

Bidra med lektionsupplägg till Uppgiftsbanken!

Världsnaturfonden WWF har en uppgiftsbank för skolor, med lektionsupplägg för alla olika målgrupper. Här kan du som lärare söka efter just det du vill ha och även fylla i under vilka förutsättningar, till exempel om lektionen ska vara inomhus eller utomhus och om det är sommar eller vinter.

 

Titta gärna in och se om du hittar något som passar just din typ av utbildning, och bidra även själv med lektionsupplägg eller inspiration från hur ni brukar arbeta i just er grupp/klass med hållbar utveckling.

 

Bidraget kan du sedan skicka till germund.sellgren@wwf.se.

 

Uppgiftsbanken hittar ni här


 Mellanstadiet 

Gilla naturen: Satsning för skolklasser om skyddad natur


Nu lanseras Gilla naturen, som är ett läromedel och en tävling för årskurs 4-6 om att upptäcka och uppskatta natur. Syftet är att uppmuntra naturvistelse hos barn och unga och inte minst uppmärksamma att barnens natur är viktig och behöver skyddas.

 

Vinsten är en resa till en av Sveriges 29 nationalparker och tio finalister blir en del i en utställning om barns tankar om naturskydd på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Satsningen är ett samarbete mellan Centrum för naturvägledning på SLU och Naturhistoriska riksmuseet.

Läs mer om Gilla naturen här

Gilla naturen

 


 

 

Foto: Martin Jacobsson

 

 Lågstadiet   Mellanstadiet   Högstadiet   Gymnasieskolan 

Kom och inspireras på Bolincentrets klimatfestival!


Vad är klimatförändringar och vad kan vi göra åt dem? Bolincentret för klimatforskning bjuder in till årets klimatfestival med aktiviteter, föreläsningar och medborgarvetenskap. Få och ge kunskap!


Läs hela programmet och hitta info om anmälan här

  

 


  

Mer grönt och mindre svinn!


WWF har finansierat projektet VEGA som betyder mer vegetariskt och mindre matsvinn på skolor genom samarbete och elevinflytande. Målet har varit att minska matsvinnet, minska köttkonsumtionen, engagera i klimat och miljöfrågor i grundskolan. Projektet har varit elevdrivet i samarbete med kommun, skolledning och kökspersonel i skolköket. En fin sammanfattning av resultat från en av pilotskolorna hittar ni i länken nedan.

Läs mer här


Hållbar utveckling i skolan

Tips på inspirerande Facebook-grupp

 

Det finns en hel uppsjö av grupper på Facebook för lärare och pedagoger, men vi vill tipsa lite extra om 'Hållbar utveckling i skolan'.

 

Syftet med sidan är att ge inspiration och idéer till lärare och pedagoger. Förhoppningen är att de ska våga ställa frågor till varandra, skapa kontakter och inspirera, som en slags nätverksplats.

 

Gruppen hittar ni här


 

Den Globala Skolan bjuder på inspiration och seminarier!

 

Universitets- och högskolerådets verksamhet Den Globala Skolan arrangerar fortbildning för skolpersonal över hela landet inom lärande för hållbar utveckling.

 

Deras uppgift är att bidra till skolans kunskaps- och metodutveckling för att du som arbetar i skolan eller förskolan ska kunna ge dina elever förutsättningar för att göra medvetna val och verka för en hållbar värld.

 

Se här för mer info och program för seminarier

 

Globala skolan


 

Med vänlig hälsning!

Germund Sellgren

WWF Utbildning

 

 

  

 

Om du vill avsluta din prenumeration kan du klicka här.
OBS! Detta innebär att du avslutar alla dina epost-prenumerationer från Världsnaturfonden WWF, inklusive fadderrapporten.