Om mailet inte visas korrekt Öppna brevet i din webbläsare

 

 

Glad sommar önskar WWF!


Nu blommar och grönskar det och naturen sjuder av liv. Passa på att njuta av vår vackra svenska natur under lediga lata sommardagar.

 

Mellan 2013 och 2015 röstade allmänheten fram 63 extra vackra och skyddsvärda naturområden i Sverige i Världsnaturfonden WWFs sommarkampanj Svenska Pärlor. Björns skärgård och Ojnareskogen på Gotland är två av dessa pärlor, som vi i detta nyhetsbrev har glädjande nyheter kring!   

 

 


Björns skärgård snart naturreservat

 

Den Svenska Pärlan Björns skärgård får ett permanent skydd tack vare Upplandsstiftelsen och WWF. Det är en fantastisk övärld med Sveriges största koloni av skräntärna.

 

>> SeTv4s reportage om Björns skärgård

 

>> Se bilder från Björns skärgård

 

 

 

 

Glädjande delseger om Ojnareskogen

 

Ojnareskogen på Gotland utsågs 2013 till en Svensk Pärla av WWF på grund av dess höga naturvärden och betydelse som dricksvattentäkt. Turerna kring den omstridda Ojnareskogen, som är en artrik mosaik av hällmarksskogar, sjöar och våtmarker, har varit många. Regeringens planer för ökat skydd 2015 överklagades av företagen Nordkalk och SMA mineral. Förra året beslöt Högsta förvaltningsdomstolen att regeringens beslut skulle prövas i domstol. Nu har Högsta förvaltningsdomstolen lämnat besked att processen med att göra Ojnareskogen till Natura 2000-område kan gå vidare till EU som är den part som formellt tar beslutet eftersom det är ett europeiskt regelverk.

 

>> Läs mer på wwf.se

 

>> Se bilder från Ojnareskogen

 

 

 

 

 

Jaktfalken minskar i fjällkedjan

 

Det finns som mest runt 90 par jaktfalkar i Sverige och de är känsliga för klimatförändringen. Därför stöttar WWF ett projekt för att ringmärka och studera arten.

 

>> Läs mer på wwf.se
  

 


Foto: Johansson/Shutterstock

 

Hjälp oss bevara våra Svenska Pärlor!


Sveriges natur är fantastisk. Men varken djur eller natur mår speciellt bra. Genom att bli Naturfadder bidrar du till WWFs arbete för att rädda våra hotade arter och bevara vår biologiska mångfald.

 

>> Läs mer och anmäl dig här!


 


WWFs Tom Arnbom på havskonferensen i New York

Efter havsmötet: Nu börjar det hårda arbetet

 

Utfiskning, försurning, föroreningar och döda havsbottnar. Världens hav är i kris och haven är den nya klimatfrågan. Men det positiva är att problemen äntligen tas på allvar. Historiens första FN-konferens om haven ägde rum i New York i juni och WWF var på plats.

 

>> Läs mer på wwf.se


Foto: © Wild Wonders of Europe / Orsolya Haarberg /WWF

Flera naturvårdsprojekt i Stockholms skärgård i sommar


Östersjön är ett hav i kris som är utsatt för en ständigt ökad belastning. WWF, Upplandsstiftelsen och Skärgårdsstiftelsen, med stöttning av Stromma, startar i sommar flera skärgårdsprojekt. På utflyktsön Grinda inleds ett arbete med restaurering av ursprungliga betesmarker som håller på att växa igen vilket stärker den biologiska mångfalden, minskar gödselavrinningen till Östersjön och bevarar kulturvärden på ön. På Finnhamn kommer vattenvägar för fisk att öppnas upp för att skapa lekvatten och livsmiljöer för fisk, grodor och fågel.

 

>> Läs mer om WWF och Strommas samarbete för ett renare Östersjön på wwf.se


 Foto: © Wild Wonders of Europe / Cornelia Doerr /WWF

IKEA och WWFs samarbete driver på skydd av urskog

Rumäniens urskog är en av Europas största och sista, med en rik biologisk mångfald. Den är ett paradis för till exempel björn, lodjur och varg. IKEA som är en av världens största uppköpare av träråvara i detaljhandeln driver nu på FSC-certifiering och skydd av Rumäniens urskog genom sitt samarbete med WWF.

 

>> Läs den inspirerande artikeln på panda.org


Foto: © Paul Nicklen /National Geographic Stock /WWF-Canada

 

Gåtan om narvalens spjut löst

 

Narvalen är ett av jordens mest mytomspunna djur. Den lever långt uppe i Arktis bland isbjörnar och valrossar och har ett långt spjut som kan bli hela två meter långt. Vad spjutet används till har länge varit en gåta. 


>> Läs mer i senaste Polarrapporten

 

 

 

 

© Richard Barrett /WWF-UK

 

Hur pandan blev världskänd

 

Pandan - ett av världens mest kända djur och symbol för WWF. Från okänd till kultstatus på bara 150 år. Läs den spännande historien om hur pandan blev världskänd.

 

>> Läs mer i senaste Pandarapporten

 

Nya WWF Eko på nätet 

Nu finns hela tidningen på webben, tillsammans med filmer, bilder och massor med bonusläsning. Observera att du behöver en kod för att kunna läsa tidningen digitalt. Din kod för WWF EKO 2-2017 är: xvtna33.

 

>> Klicka här för att läsa det senaste numret av WWF EKO!

 

Användbart material för era anställda 

Ladda ner skrivbordsbilder, titta på intressanta och unika filmklipp, skicka e-julkort till anställda eller titta på bilder från olika WWF projekt i bildgalleriet. Besök även vår länksida där vi tipsar om gröna länkar på internet.

 

>> Klicka här för att hämta WWF-material

 


Stödet från er som WWF Vänföretag är viktigt för oss! Genom er hjälp kan vi fortsätta vårt arbete för miljö och natur i Sverige och i världen. Sprid gärna Nyhetsbrevet inom ert företag! Via mail eller genom att länka till brevet från ert intranät. Har ni frågor eller funderingar, kontakta oss på vanforetag@wwf.se.

 

Med hjälp av våra Vänföretag har WWF uppnått många goda naturvårdsresultat. Ert fortsatta stöd som Vänföretag är viktigt för vårt arbete att skapa en bättre framtid för människan, djuren och miljön.  

 

Om du vill avsluta din prenumeration kan du klicka här.
OBS! Detta innebär att du avslutar alla dina epost-prenumerationer från Världsnaturfonden WWF, inklusive fadderrapporten.