Om mailet inte visas korrekt Öppna brevet i din webbläsare


 

Vattenkrisen allt hetare inom världsekonomin

Hej, och hoppas ni haft en bra start på 2018! 

 
En fråga som blir allt hetare inom världsekonomin är vattenkrisen. Enligt FNs beräkningssätt kommer över 2,8 miljarder människor i 48 länder att drabbas av vattenkris eller vattenbrist fram till 2025, på grund av klimatförändringen och en ökande befolkning. 

 

I årets World Economic Forums rapport om globala risker är fyra av de fem topprankade utmaningarna vattenrelaterade; extrema väderhändelser, naturkatastrofer och misslyckad anpassning till klimatförändringar, på femte plats hamnar den globala vattenkrisen. Men årets positiva ekonomiska prognoser ger företagen en chans att ta itu med vattenhantering i sina produktionsområden och därmed förbättra sina framtida affärsutsikter.

Att utbilda företag i ansvarsfull vattenhantering är också något WWF jobbat med i flera år. Och nu ger det ringar på vattnet! I höstas höll våra företagspartners H&M, Target och Tommy Hillfiger sin första standardiserade water stewardship-utbildning för sina leverantörer. En milstolpe under det tredje internationella forumet för water stewardship i Kina. Läs i nyhetsbrevet om ett lyckat exempel på ett textilföretag som förbättrat vinsten genom att satsa på water stewardship.

 
Läs också om IKEAs satsning på cirkulära produkter. Och glöm inte anmäla ert företag till Earth Hour som i år är den 24 mars!

Daniel Robertsson, Chef Samhälls- & Näringslivsutveckling
daniel.robertsson@wwf.se
Twitter: drobertsson_wwf

 

 

 

 

 

Intervju med Axfood: "Samarbetet bygger vår kapacitet att köpa in 'grön' fisk"

 

Axfood och WWF har sedan 2014 ett samarbete kring hållbart fiske som framför allt handlar om att Axfood ska nå målet att 2020 enbart sälja sjömat (fisk och skaldjur) med grönt ljus enligt WWFs Fiskguide, där rött betyder ”låt bli”, gult betyder ”var försiktig” och grönt betyder ”ät gärna”.

Hur långt har ni nått?


- Idag är 50-60 % av artiklarna ”gröna”. Redan idag är allt det vildfångade i frysdiskarna på grönt ljus och när det kommer till odlad fisk är till exempel pangasius ASC-märkt. Den stora volymen odlad fisk som säljs är lax. Nu kommer äntligen mer ASC-märkt lax som vi hoppas att vi kan få köpa in volymer av vilket kan göra att vi tar flera stora kliv mot målet. Här konkurrerar vi med andra när det gäller att få tillgång till stora volymer. Men redan i februari 2018 kan vi se fram emot en ökad andel ASC-märkt lax i våra butiker, säger Susanna Wadegård, kvalitetschef på Dagab Inköp & Logistik.

 

- Det är bra att Axfood har nått grönt ljus för 50-60 % av sitt fisksortimentet. Vi är förstås intresserade av vad det betyder i viktvolym, så vi ser fram emot när den siffran kommer eftersom den berättar vilken förbättring som skett bakåt i ledet för fiske och odling, säger Daniel Robertsson, chef för samhälls- & näringslivsutveckling på WWF. 

 


Vad har samarbetet med WWF bidragit till i ert arbete?

 

- Samarbetet bygger organisationens kapacitet att köpa in sjömat med grönt ljus. WWF ger oss stöd och kunskap och kan direkt svara på frågor från våra inköpare, till exempel hur de ska kravställa mot leverantörerna. Samarbetet har även höjt statusen på vår målsättning internt, vilket har underlättat arbetet i värdekedjan, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

 

>> Läs hela intervjun på WWF.se
 

 

 

 

 

 

Inspirera till förändring! Engagera företaget i Earth Hour


Lördagen den 24 mars kl. 20:30 är det dags för Earth Hour, världens största miljömanifestation. Visst ska ditt företag vara med? I år fokuserar vi på maten, då den står för en tredjedel av Sveriges totala utsläpp. Engagera era medarbetare och kunder eller gör ett samarbete med er kommun.

 

>> Gå in på wwf.se för mer information och dela med er av ert engagemang på vår eventkarta.

 

 

 _______________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

Företag utbildar leverantörer i vattenförvaltning

 

I november 2017 anordnades det tredje internationella forumet för water stewardship i Kina. Forumet, som är en mötesplats för företag och organisationer som intresserar sig för eller aktivt arbetar med vattenförvaltning (water stewardship) i Kina, fokuserar på samverkan och gemensamma åtgärder mot bland annat övergödning och industriutsläpp.


På plats var WWFs stora globala företagspartners H&M, Tommy Hilfiger och Target och i år hölls den första standardiserade water stewardship-utbildningen för deras leverantörer, med över 90 deltagare.
 

>> Läs om hur ett kinesiskt textilföretag förbättrat sin vinst genom kloka investeringar i water stewardship 

 

 

 

 

 

 

 

WWFs arbete med företag gav fler certifierade produkter 2017

 

WWFs arbete med att förändra marknader till förmån för mer hållbar produktion fortsätter. Andelen certifierade produkter ökade under 2017, i vissa fall betydligt. WWFs långsiktiga arbete med företag, regeringar och finansiella institutioner skapar förutsättningar för hållbarhetsagendan på bred front och bidrar till WWFs arbete för klimatet och för bevarandet av de mest hotade och unika arterna och livsmiljöerna på planeten.

 

Vill du veta mer eller är ditt företag intresserat av att samarbeta med WWF för mer hållbar produktion och konsumtion? Kontakta: foretag@wwf.se

IKEA satsar på hållbar design och material som kan återvinnas

 

IKEA satsar mer och mer på design och produktion av förnybara och återvinningsbara material som bidrar till ett cirkulärt samhälle. Produkterna ska hålla för att repareras, återanvändas och sättas ihop igen. Det var budskapet på seminariet ”Spela roll” - en dag om hållbarhet som arrangerades av IKEA den 7 februari i Stockholm där även samarbetet med WWF lyftes fram.


>> Läs mer om seminariet på wwf.se

 

WWF beklagar IKEA-grundaren Ingvar Kamprads bortgång

 

- För mer än 70 år sedan revolutionerade Ingvar Kamprad den globala möbel- och detaljhandeln och än idag fortsätter IKEA att gå före i sin bransch, nu inom hållbarhet, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare Världsnaturfonden WWF.


- IKEA är en av WWFs största företagspartners och tillsammans strävar vi också efter att inspirera andra företag och nätverk att gå i mer hållbar riktning. Vi fortsätter nu det gemensamma arbetet med oförminskad styrka, säger Marcus Albers, ansvarig för samarbetet med IKEA på Världsnaturfonden WWF.


>> IKEA prisades nyligen för sitt hållbarhetsarbete i 2017-års Ethical Corporation Responsible Business Awards 2017


 

 

 

Telge Energi och Apotea.se startar samarbete kring solenergi


Samarbetet handlar om elleveranser och hantering av överskott från Apoteas klimatsmarta logistikcenter i Morgongåva, som försetts med Sveriges största takplacerade solcellsanläggning. 
 

WWF har ett samarbete med Telge Energi kring förnybar energi och biologisk mångfald och samarbetar med Apotea.se kring Östersjön

 

- Vi behöver se mer av den här typen av branschöverskridande samarbeten som uppnår rena miljö- och klimatvinster. Det är en förutsättning om vi ska kunna uppnå en hållbar framtid, säger Daniel Robertsson, chef för samhälls- och näringslivsutveckling på WWF.

 

>> Läs mer på telgeenergi.se
 

 

 

 

WWF och Stromma sänkte ner julgranar för att främja Stockholms fiskbestånd

 

På trettondagen samlades det, för tredje året i rad, in en mängd gamla julgranar från stockholmarna vilka sedan sänktes ner i Riddarfjärden. Detta gjorde WWF, i samarbete Stromma, Sportfiskarna, Skansen, Stockholms stad och Stockholms hamnar för att skapa nya lekplatser åt Stockholms fiskar. Denna aktivitet ingår i det större pågående samarbetet mellan Stromma och WWF för ett renare Östersjön.

 

>> Läs mer och se videoklipp när ”risvasarna” sänks till botten här

 

 

 

 

 

 

Fokus på ledarskap när seminariet Mot 2030 arrangerades för tredje året


Den 24/1 arrangerade WWF och Stockholm Environment Institute (SEI) med stöd av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, seminariet "Mot 2030 - ledarskap i en ny tid".
 
Seminariet arrangerades för tredje året med vinklingar på temat "Mot 2030". Detta år låg fokus på ledarskap: Hur man bottnar i sitt ledarskap och tar de svåra, modiga och obekväma, men också framåtblickande och nyskapande, besluten.


Medverkade gjorde bl.a. Christina Jutterström, fd vd på SVT och fd chefredaktör på DN och Expressen och Peter Norman, fd finansmarknadsminister. Tack till alla medverkande!

 

>> Se filmen från seminariet här 

 

 

 

Ericsson, Stora Enso och BillerudKorsnäs klimatmål godkända av Science Based Targets

 

Ericsson, Stora Enso och BillerudKorsnäs har antagit vetenskapligt grundade klimatmål och fått dem godkända av Science Based Targets som är ett initiativ av FN, WWF och World Resources Institute med syfte att förmå världens företag att anta klimatmål i enlighet med Parisavtalet.

 

>> Läs mer på sciencebasedtargets.org

 

 

 

WWF på plats i Almedalen 2018

 

Är ditt företag på plats i Almedalen i år? WWF är där och kommer som vanligt delta i debatter och evenemang som handlar om hållbarhet, biologisk mångfald, vatten, hav, skog och klimat.

 

Anordnar ni några evenemang där WWF borde vara representerade? Kontakta i så fall gärna info@wwf.se

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Sveriges nya klimatlag har trätt i kraft

Sedan den 1 januari 2018 har Sverige en lag som innebär att varje regering är skyldig att föra en klimatpolitik som utgår från de klimatmål som riksdagen har antagit.

 

>> Läs mer på regeringen.se

 

 

 

 

 

  

 

Det här är One Planet Business
I dag agerar mänskligheten globalt som om vi hade en och en halv planet att leva på. Vi utarmar snabbt jordens resurser och viktiga områden som är nödvändiga för vår fortsatta existens. One Planet Business handlar om att få företag att agera inom vår enda planets begränsningar. Det är viktigt att alla företag arbetar för att vi ska få
en hållbar framtid där människan lever i harmoni med naturen.
Vill du veta mer om hur ditt företag kan göra detta?

 

Kontakta gärna oss så berättar vi mer: foretag@wwf.se

Om du vill avsluta din prenumeration kan du klicka här.
OBS! Detta innebär att du avslutar alla dina epost-prenumerationer från Världsnaturfonden WWF, inklusive fadderrapporten.