Ökat skydd för Borneos regnskogar


Orangutang- symbol för Borneos djurvärld© WWF-Canon / Michel TERRETTAZ

 

Asiatiska länder antog unik Borneodeklaration

Regeringschefer från de tre asiatiska länderna Malaysia, Indonesien och Brunei Darussalam antog den 12 februari 2007 en historisk överenskommelse om att skydda natur och regnskog i hjärtat av Borneo.

Beslutet innebär att 220 000 kvadratkilometer regnskog i Asiens sista stora vildmark - en yta stor som halva Sverige  - får ett ökat skydd.
De senaste decennierna har stora arealer regnskog försvunnit på grund av avverkning, skogsbränder och palmoljeplantager.
Deklarationen utgör ett steg mot ökat samarbete mellan länderna i arbetet för hållbar utveckling, skydd av naturresurser och minskad fattigdom.

-Vi välkomnar överenskommelsen och gratulerar de tre länderna till ett banbrytande åtagande. Den kan bli en viktig livlina för befolkningen, bidra till hållbar utveckling och ge ökat skydd av Borneos unika växt- och djurarter, säger Mubariq Ahmad, generalsekreterare för WWF  Indonesien.
 
WWF har under flera år arbetat för att Borneodeklarationen ska bli verklighet.  När den sjösätts förbinder sig länderna bland annat att satsa på fler skyddade områden, hållbart skogsbruk, skogskorridorer och uthållig utvinning av naturresurser.

 Borneos tropiska regnskogar - som delas mellan de tre länderna - är bland de mest artrika i världen. Området hyser cirka 6 procent av världens biologiska mångfald och är hemvist för noshörningar, elefanter och orangutanger.

En rad nya vetenskapliga upptäckter har gjorts de senaste åren. Här lever 13 olika primater (apor), 350 fågelarter, 150 reptil- och grodarter och omkring 1500 olika växter.

I snitt har tre nya arter hittats varje månad. Men hoten är påtagliga. De senaste tio åren har 20 000 kvadratkilometer regnskog avverkats varje år i Indonesien och bara hälften av Borneos ursprungliga skogar finns kvar.

Skyddet av Borneos hjärta är en av de viktigaste pusselbitarna med att rädda orangutangen, den röda skogsmänniskan, som minskat med 90 procent de senaste hundra åren.
 
Svenska WWF har med stöd av bidragsgivare, djungelfaddrar och biståndsorganet SIDA  varit med att finansiera och stötta flera naturvårdsprojekt på Borneo och arbetet med att ta fram kriterier för uthålligt producerad palmolja. 
 

Besök WWFs internationella pressrum på www.panda.org
Senast uppdaterad 2009-09-18
 
Borneoelefant, underart av den asiatiska elefanten.
 
Mer om Borneo