© WWF-Canon / Cat Holloway

Frågor & svar om Fiskguiden

Fiskguiden 2015

 

Varför får vissa arter rött ljus och vad betyder det att ett fiske är certifierat?

Läs frågor & svar om Fiskguiden 2017

Skillnad på rött ljus och rödlistad

Att en art får rött ljus i WWFs Fiskguide är inte samma sak som att den blir rödlistad av ArtDatabanken.

Läs om skillnaden hos ArtDatabanken

Nyheter i Fiskguiden 2014


Första laxodlingen i Norge är nu ASC-certifierad (enligt Aquaculture Stewardship Council) och får därmed grönt ljus, men annan odlad norsk lax har fortfarande gult ljus.


Gäddan får rött ljus i WWFs Fiskguide.


Sej från Barents hav och Färöarna är inte förvaltad så väl som man skulle önska och får därför rött ljus.Sik hamnar får både gult och rött ljus. Siken i Bottenviken förvaltas väl och säljs mest lokalt. I Bottenhavet är bestånden inte återhämtade från överfiske.

Viktiga förändringar i WWFs Fiskgudie 2014

Läget för nordhavsräkan har försämrats och den får rött ljus i WWFs nya konsumentguide för fisk och skaldjur. Också stenbitsrom och tonggol-tonfisk får rött ljus. Bläckfisk är en ny art i årets fiskguide som får gult ljus medan pilgrimsmusslan får grönt ljus om den är handplockad.


– Vårt mål är att det bara ska finnas hållbara fiskprodukter i handeln. Att vi nu måste räkna bort våra färska räkor på fredagskvällen är ett misslyckande för svensk fiskeförvaltning i Skagerrak och Kattegatt.  Det är märkligt med tanke på att Sverige vill vara drivande när det gäller ett hållbart fiske, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Nordhavsräkan får nu rött ljus överallt utom i Barents hav. Det är i första hand dåliga beståndsuppskattningar, risk för överfiske, dumpning av små räkor i havet, otydlig förvaltning och kontroll som ligger bakom.

En positiv nyhet är att Hjälmaregösen blivit omcertifierad enligt MSC (Marine Stewardship Council) och kan ätas med gott samvete, liksom torsk från östra Östersjön. Dessutom har den första norska laxodlingen certifierats enligt ASC (Aquaculture Stewardship Council) och får därmed grönt ljus.

Bläckfisk är en ny art i årets fiskguide. Både den åttaarmade och den tioarmade har gult ljus om den fångas med fällor eller selektiv trål. Pilgrimsmussla är också ny i guiden – och har grönt ljus om den är handplockad.

När det gäller odlade arter har norsk lax fortfarande gult ljus – medan ASC-certifierad lax har grönt. Chilensk lax har rött ljus. Fisk- och räkodlingar medför olika typer av miljöproblem som rymningar, sjukdomsspridning, näringsläckage och ohållbart foderfiske. Certifiering bidrar till en snabbare utveckling mot hållbara odlings- och fiskemetoder.

Fisk är nyttigt och vi ska fortsätta att äta av havets läckerheter. Det viktiga är att välja rätt sorts fisk, eftersom 85  procent av världens kommersiella fiskbestånd är antingen fullt utnyttjade eller överfiskade. Använd WWFs Fiskguide när du köper fisk – så kan du hjälpa till att minska utfiskningen av våra hav.

Fakta om Fiskguiden: WWFs konsumentguide ”Fisk till middag?” 2014 kommer nu ut i en åttonde upplaga. Den lanserades första gången i Sverige 2002 och är en hjälp för konsumenter, dagligvaruhandel och restauranger att göra hållbara val av fisk. Den är en del av WWFs arbete för att värna hållbara marina ekosystem och stoppa utfiskningen av våra vatten. Den har spridits i miljontals exemplar.

Välj fisk med grönt ljus eller certifiering: WWF rekommenderar alla att fråga efter produkter märkta med MSC (Marine Stewardship Council), ASC (Aquaculture Stewardship Council) eller Krav för att göra enkla och hållbara val för inköpare och konsumenter.

Senast uppdaterad 2014-02-14

WWFs Fiskguide

Du som konsument kan bidra till ett mer hållbart fiske genom att göra ett medvetet val när du äter fisk och skaldjur. Besök Fiskguidens webbsida eller ladda ner mobilappen idag!

Fiskguiden
 

fiskguiden.wwf.se

 

 

Ladda ner Fiskguidens app

 

Nyheter i Fiskguiden 2014


Nordhavsräkan får rött ljus överallt utom i Barents hav.

Stenbitsrom har utvärderats för första gången och får dessvärre rött ljus i Fiskguiden 2014. Foto: Shutterstock / WWF.


Sjurygg heter den långsamväxande fisk vars ägg vi äter som stenbitsrom, vilket inte gynnar artens återväxt. Foto: Shutterstock / WWF.

Tonggol är en vanlig burktonfisk som nu får rött ljus om den inte är linfångad.