Foto: Yuriy Sochnev / WWF Ryssland

 

 

Persiska leoparder gör comeback i Ryssland

För första gången har man försökt återutsätta persisk leopard i det vilda. Forskare släppte nyligen ut tre specialtränade leoparder i Kaukasus, som en del i ett större projekt.

Persisk leopard Foto: Anton Agarkov / WWF Ryssland


– Det här är en viktig milstolpe i vår strävan att återetablera populationen, men det är bara början, säger Igor Chestin, chef för WWF Ryssland.

Leoparderna som heter Victoria, Akhun och Killi har vuxit upp i Sochi Nationalpark i ett avelscenter som startade 2009, och har fått särskild träning för att kunna klara sig i det vilda. Hittills har 14 leopardungar fötts i centret och planen är att plantera ut fler av dem.

Forskarna hoppas kunna skapa en population av 50 vuxna leoparder som del av en stabil grupp som kan föröka sig. Persisk leopard är en underart av leopard.

 

Som en del i projektet har man sett till att bytesdjur som hjort och vildsvin ökat i antal i området, och lokalsamhällena har fått riktlinjer att följa i leopardernas områden. Man har även placerat ut 24 kamerafällor, och ett akutteam är redo att hjälpa djuren om det behövs.

 

Skidorter hotar regionens natur

Nyligen uttryckte UNESCOs Världsarvskommitté sin oro för just området Västra Kaukasus, som är ett världsarv. Planer på att expandera två olympiska skidorter i regionen skulle kunna påverka både de persiska leoparderna och andra arter i området negativt.

Persisk leopard var en gång vanlig i nästan alla bergsområden i Kaukasusregionen, men minskade kraftigt under 1950-talet på grund av mänsklig utbredning och jakt. Det finns för närvarande mindre än 1000 persiska leoparder i det vilda, varav de flesta i Iran.

Programmet för att återintroducera persisk leopard i Västra Kaukasus har startats av ryska myndigheter i samarbete med  Sochi Nationalpark, Kaukasus Naturbiosfärreservat, A.N. Severtsov Institute of Ecology and Evolution, Moscow Zoo och WWF Ryssland, med stöd av International Union for Conservation of Nature (IUCN) och European Association of Zoos and Aquaria (EAZA).


Läs mer om projektet på vår internationella hemsida
UNESCO oroat - läs mer
Mer om persisk leopard

 

Persisk leopard Foto: Leoa Nakhchivan / WWF Kaukasus

 

 

 

Senast uppdaterad 2016-08-01

Höj volymen på naturen!

Höj volymen på naturen!

Naturen i Europa skyddas av europeisk lagstiftning som nu hotas!
Be din miljöminister att stoppa Europeiska kommissionen från att försvaga den och att se till att naturen är bättre skyddad.

Skapa din natursång och skicka den tillsammans med ett meddelande till miljöministern nu