© WWF-Canon/Andy Rouse

 

 

”Historiskt beslut” att Kina förbjuder handeln med elfenben 2017

WWF och TRAFFIC välkomnar Kinas besked före nyår att stoppa landets elfenbenshandel under 2017. Beslutet är glädjande och innebär ett stort framsteg för det internationella arbetet mot tjuvjakten i Afrika, menar organisationerna.

 

 

– Beskedet visar på beslutsamhet och ledarskap för att minska efterfrågan på elfenben, vilket är ett viktigt bidrag i kampen för att rädda Afrikas elefanter, säger Lo Sze Ping, generalsekreterare för WWF i Kina.


Mer än 20 000 elefanter beräknas varje år dödas av tjuvjägare och slakten har upprört en hel värld.


Produkter av elfenben är statussymboler i Kina och kan kosta tiotusentals kronor per kilo. Kina ska enligt planerna förbjuda  all handel med och bearbetning av elfenben i slutet av 2017. USA beslöt sommaren 2016 att stänga ner stora delar av sin elfenbenshandel och gjorde en överenskommelse med Kina om samma sak. Samtidigt har myndigheterna i Hongkong meddelat att deras elfenbenshandel ska avvecklas från 2021, även om det skulle kunna ske tidigare, enligt WWF.


I dagsläget har 18 andra asiatiska och afrikanska vid sidan av Kina antagit nationella avvecklingsplaner för elfenben som svar på den nuvarande krisen.
Mats Forslund, expert på handel med hotade arter på Världsnaturfonden WWF, kallar Kinas beslut ”historiskt”. Han tror också att det kommer att påverka den svarta marknaden.


– Det finns väldigt mycket smugglat elfenben i Kina som blir svårare att få ut på marknaden när det blir ett stopp på försäljningen, säger han.


Många kinesiska företag som handlar med elfenben kommer att tvingas stänga redan under första kvartalet 2017.


WWF och systerorganisationen TRAFFIC uppmuntrar den kinesiska regeringen att vidta fler åtgärder för att minska efterfrågan på elfenben, öka medvetenheten och samarbeta brett med olika parter för att avsluta den olagliga handeln med elfenben - och ge Afrikas elefanter en framtid fri från tjuvjakt.

Senast uppdaterad 2017-01-05