© Jeff Foott / WWF

 

 

Handel med skinn hotar Myanmars vilda elefanter

2017-08-16

Suget efter elfenben är inte det enda hotet mot världens vilda elefanter. Nu har efterfrågan ökat kraftigt på elefantskinn, och i landet Myanmar i Sydostasien är läget akut.

Elefantunge får hjälp över flod av sin mamma. Foto: Christy Williams – Till skillnad från jakten på elfenben, som är inriktad på hanar med betar, har den plötsligt höjda efterfrågan på skinn gjort att man nu även dödar mödrar och deras kalvar. Om det här fortsätter kan det leda till utrotning av vilda elefanter i Myanmar, säger Nay Myo Shwe, koordinator hos Flora & Fauna International Myanmar.

 

Förgiftade pilar

Elefanterna skjuts med förgiftade pilar eller höghastighetsvapen, och dör en utdragen, plågsam död. På senare tid har mängder med elefanthonor och deras ungar hittats förgiftade och flådda. En makaber syn.

Elefantskinn till salu på marknad. Foto: AnonymHandeln med elefanternas skinn är inget nytt i sig, det nya är omfattningen. Skinnet säljs illegalt och görs om till smycken eller används som ”mediciner” som inte har någon vetenskaplig effekt. Elefantskinn och andra olagliga produkter från vilda djur säljs öppet i populära turistområden som Yangon och Kyaktiyo.
Att stänga dessa marknader är därför viktigt om man ska kunna rädda Myanmars elefanter.

För några decennier sedan fanns det tiotusentals elefanter i det vilda i Myanmar. I dag tror man att mellan 1 400 och 2000 återstår, men det kan vara ännu färre. Aung Myo Chit, koordinator hos Smithsonian Conservation Bilogy Institute, berättar att minst 30 elefanter har dödats hittills i år, varav sex de senaste sex veckorna.

– Det är långt över tidigare års snitt för tjuvjakt i Myanmar, säger han.


Parkvakter specialutbildas

Miljö- och bevarandeorganisationer, däribland WWF, har arbetat tillsammans med Myanmars regering för att utbilda parkvakter i att arbeta mot tjuvjakten. I juli fick exempelvis 45 parkvakter specialutbildning, och fler utbildningstillfällen är inplanerade.

Medan Afrikas elefanter dödas för sina betar, är hotet mot de asiatiska elefanterna – som ofta saknar betar – ett annat. Foto: Christy WilliamsStörre delen av dödandet är ren tjuvjakt, men en liten del beror på konflikter mellan människor och elefanter. Elefanter kan vara besvärliga grannar som äter upp människornas skördar eller skadar deras hus och annan egendom, och konflikterna ökar i takt med att elefanternas naturliga livsområden försvinner. Myanmars regering räknar med att sådana konflikter dödat minst 35 människor och 95 elefanter sedan 2010.

 

Aktionsplan mot handeln

Myanmars regering arbetar nu med en aktionsplan (Myanmar Elephant Conservation Action Plan, MECAP), i samarbete med många lokala och internationella organisationer. I planen beskrivs hur man ska komma till rätta med tjuvjakt, illegalt infångande av vilda elefanter, samt handel med elefantdelar; hur konflikterna mellan elefant och människa ska tacklas, och hur elefanter och deras livsområden kan bevaras bättre i det vilda.

 

Dessutom ingår hanteringen av landets stora antal arbetande elefanter. Planen väntas bli klar och offentlig de närmaste månaderna.

 

Rapportera till WWF

WWF Myanmar vill gärna veta om du ser elefantskinn som säljs.

Om du reser i Myanmar och upptäcker att det säljs elefantskinn eller andra elefantprodukter, rapportera till Polisen och uppmana dem att posta till WWF Myanmars och Forest Departments Facebooksidor, med foto och plats. Du kan också posta själv, men det är bra att Polisen får informationen.

 

Vill du stötta WWFs arbete mot tjuvjakt på världens elefanter?

Bli WWF-fadder

Senast uppdaterad 2017-08-16

Handel med kalvar stort problem

Ola Jennersten Foto: Birgit Leistmann Walsh

Ola Jennersten, expert på internationell naturvård hos Världsnaturfonden WWF, besökte för ett par år sedan Myanmar (Burma) och såg redan då att handel med skinn var vanligt förekommande.

– Då såldes de för cirka 100 kronor per skinnbit på 1 kvadratdecimeter, berättar han.

I dag finns två stora problem för Asiens elefanter, förutom handeln med elfenben, nämligen att skinnet säljs i allt större mängd, men också handeln med elefantkalvar.

– De säljs till turismindustrin, cirkus och zoo till länder som Thailand, och framför allt till Kina, avslutar Ola Jennersten.

 

Läs mer om situationen för Asiens vilda djur i Vid vägs ände, Årets Pandabok 2017, av Ola Jennersten och Tom Svensson.

Mer om Årets Pandabok

Råd till turister

WWFs konsumentråd finns i foldern ”Semesterhälsningar från WWF – Köp inte våra liv”.

 

Ladda ner guiden

Asiatisk elefant

  • Familj: elefanter (Elephantidae)
  • Latinskt namn: Elephas maximus
  • Storlek: mankhöjd upp till 3 meter, vikt upp till 5 ton
  • Livslängd: oftast 40–60 år.
  • Könsmognad: vid 12–14 års ålder
  • Dräktighetstid: 22 månader
  • Utbredning: den asiatiska elefanten finns i tropiska och subtropiska skogar i Indien, Nepal, Bhutan, Bangladesh, Sri Lanka, Myanmar, Thailand, Laos, Kambodja, Vietnam, Kina, Malaysia, Indonesien (Borneo och Sumatra).
  • Status enligt IUCN: starkt hotad
  • Antal: 40 000-50 000 

Läs mer på vår internationella sida