Rädda haven!

 

 

Två av tre positiva till förbud mot engångsplastartiklar

2017-10-13
67 procent av svenskarna uppger att de är positiva till att Sverige inför förbud mot engångsförpackningar i plast som bestick, sugrör och muggar. Det visar en ny SIFO-undersökning som genomförts på uppdrag av Världsnaturfonden WWF.

 Plast som hamnar i naturen kan skada och döda djur. Foto: Paulo Oliveira / Alamy Stock Photo

 

- Det är glädjande att så många uppger att de är positiva till ett förbud. Det signalerar att man vill att Sverige tar sitt ansvar för att minska onödig plastkonsumtion och att svenskarna är villiga att ställa om till andra alternativ. Om vi inte ska ha mer plast än fisk i haven framöver måste vi jobba på alla fronter för att minska plasten vid källan, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Plastskräp på strand. Foto: Global Warming Images / WWFPå frågan ”Skulle du ställa dig positiv eller negativ till ett svenskt förbud mot försäljning av engångsartiklar i plast (som plastglas, plastbestick etc.)?” uppger 67 procent att de är positiva, varav 29 procent är mycket positiva. 21 procent uppger att de är ganska eller mycket negativa till ett sådant förbud. 55 procent av svenskarna uppger också att de har minskat sin användning av engångsartiklar i plast, som bestick muggar och påsar.

I augusti gick Costa Rica som första land i världen ut med ett förbud mot engångsförpackningar i plast. Tidigare har länder som Rwanda, Kenya, Bangladesh, Frankrike och Sydafrika förbjudit plastbärkassar. Sverige införde ett informationskrav om plastens skadliga effekt på miljön på plastbärkassarna, en åtgärd som har minskat försäljningen av påsar kraftigt.

Inger Näslund. Foto: Peter Knutson- 60 procent av allt skräp som årligen hamnar i haven är plast, som flaskor, engångsbestick och förpackningar. Det skadar och dödar djur och kan läcka gifter som hamnar i mat och dricksvatten. Vi har sett att politiska beslut ger effekt. Är det inte dags att visa oss själva och världen att vi kan dricka juice och kaffe utan sugrör och lock? Vi tycker det är dags att börja fasa ut engångsartiklar i plast, säger Inger Näslund, havsexpert på WWF.

 

 

Om undersökningen:

Totalt antal svarande var 1011 svenskar i åldrarna 18-79 år. Undersökningen genomfördes av SIFO på uppdrag av WWF.

 

Ladda ner detaljerat resultat 

 

 

Senast uppdaterad 2017-10-13

Var med och rädda haven!

 

Vi är problemet, men vi är också lösningen. De senaste 70 åren har vi människor utsatt haven och dess invånare för enorma påfrestningar.
Vi har förorenat och fyllt haven med skräp. Vi har fiskat för mycket av vissa fiskar, och rubbar urgamla marina ekosystem. Vi har redan förlorat nästan en tredjedel av världens korallrev, och om inget görs kan de vara borta 2050.

 

WWF jobbar globalt med att sätta press på politiker och andra beslutsfattare. Nu har de fått upp ögonen för konsekvenserna av människors handlingar och börjat agera – lagar har skärpts och bättre skydd och skötsel av haven har blivit en angelägen fråga. Men det behöver hända mycket mer. Och det är bråttom.
 
Vill du också bli en del av lösningen?

Läs mer om vårt arbete och vad du kan göra för haven: Rädda Haven