Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|11 okt, 2018|Pressmaterial

Tufft för världens parkvakter – drygt 100 dog förra året

Att skydda natur och djur är minst sagt riskfyllt. Under senaste året mördades 107 parkvakter i Asien och Afrika – en ökning från 101 personer året före. På tio år har cirka tusen parkvakter fått sätta livet till. Det visar en stor WWF-undersökning om parkvakter i Afrika och Asien. Rapporten publiceras inför ett globalt möte om handel med hotade arter 11-12 oktober i London.

Parkvakten Singye Wangmo i Bhutan. Foto: Simon Rawles / WWF-UK

Parkvakterna har ofta dålig lön och få sociala förmåner. Varje dag riskerar de livet för att skydda naturen. Under det senaste årtiondet har ett knappt tusental dödats och många fler skadats. I flera länder i Afrika pågår närmast ett krig mellan parkvakter och tjuvjägare, ibland med armén och olika milisgrupper inblandade.

– Parkvakterna riskerar varje dag sina liv för att försvara arterna och därmed oss alla och hela planeten. Det är på tiden att vi står upp och ger dem det stöd och respekt de förtjänar. Idag jobbar de ofta utan utbildning, resurser och utrustning och kämpar mot sjukdomar och tjuvskyttar, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Arbetsförhållandena för ländernas parkvakter (som till cirka 94 procent är män och 6 procent kvinnor) är ofta dåliga runt om i världen. 82 procent av de intervjuade tycker att deras jobb är farligt, inte minst på grund av riskerna med tjuvjägare. 14 procent har skadats allvarligt i jobbet. 60 procent saknar rent vatten under patrullering och en fjärdedel drabbas regelbundet av malaria, på grund av brist på myggnät.

Det visar rapporten Life on the Frontline som bygger på intervjuer med 4600 parkvakter från 294 platser i 17 länder i Central- och Östafrika och Asien (1 juli 2017-1 juli 2018).

– Att förbättra förhållandet mellan parkvakterna och samhällen omkring står högt på dagordningen. Det går inte att skydda områden utan stöd från lokalsamhället och ursprungsbefolkningar. Vi behöver bygga partnerskap på olika nivåer och regeringarna måste aktivt ge sitt stöd för att lyckas, säger Rohit Singh, som ansvarar för WWFs arbete med att stoppa tjuvjakten gobalt och ordförande för Ranger Federation of Asia.

Senast i april i år mördades 5 parkvakter i Kongo.

Andra resultat är:

● Brist på grundläggande behov som skydd och rent vatten vill 6 av 10 intervjuade lyfta fram i strålkastarljuset.

En majoritet arbetar genomsnitt över 76 timmar per vecka, dag som natt, för mindre

än 9 US-dollar per dag (cirka 82 kronor)

● 50 procent saknar livförsäkring för sin familj vid dödsfall

● 38 procent anser att de inte hade fått adekvat träning

● 59 procent saknar grundläggande kommunikationsutrustning under patrullering

●45 procent får betala för sin uniform och 35 procent köper sina egna stövlar.

●Endast 38 procent av de gifta parkvakterna (75 procent) kan leva med sina

familjer på grund av långa arbetstider, dåliga transporter och arbetsförhållanden

●80 procent efterlyser stöd från både myndigheter och lokalsamhället

●En av tre personer har utsatts för mobbning och trakasserier och 9 procent har upplevt fysiskt våld

Fakta: Rapporten Life on the Frontline har tagits fram av WWF i samarbete med Ranger Federation of Asia, Thin Green Line Foundation och University of Central Florida

Svenska WWF har bidragit till finansieringen av kartläggningen.  WWF-faddrar stöttar parkvakter bl a annat i Selous i Tanzania med kikare, uniformer, skor, kamerafällor mm. WWF har också köpt in små övervakningsflygplan mot tjuvjakten.

Fakta: Rapporten Life on the Frontline 2018  har tagits fram av WWF i samarbete med organisationen Ranger Federation of Asia, Thin Green Line Foundation och University of Central Florida.

Svenska WWF har bidragit till finansieringen av studien. Svenska WWF-faddrar bidrar till parkvakter ibland annat Selous i Tanzania med kikare, uniformer, skor, kamerafällor, mobiltelefoner mm. WWF har också köpt in små övervakningsflygplan mot tjuvjakten.

Se video på: https://www.wwf.org.uk/updates/life-wildlife-ranger

https://www.youtube.com/watch?v=bYMgMvnvVtY

Fakta: Rapporten Life on the Frontline 2018  har tagits fram av WWF i samarbete med organisationen Ranger Federation of Asia och University of Central Florida

För frågor, kontakta:

Allan Carlson, internationell naturvårdsexpert WWF, 070-220 38 11, allan.carlson@wwf.se

Ola Jennersten, internationell naturvårdsexpert WWF, 070-555 14 02, ola.jennersten@wwf.se

Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77

Dela gärna:

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se