Earth Hour större än någonsin
– rekordmånga deltar

2012-03-30

Minst 147 länder och tusentals städer runt om i världen gör sig redo att släcka under Earth Hour lördag 31 mars kl 20:30-21:30.
FNs generalsekreterare Ban Ki-moon, Fijis president och Sveriges miljöminister Lena Ek är några av dem som stöttar klimatmanifestationen.
I Sverige beräknas flera miljoner delta. Rekordmånga kommuner -
i dagsläget 217 stycken – och tusentals skolor och företag är med. Över 140 olika Earth Hour evenemang arrangeras och de flesta är gratis.


– Att släcka ljuset är en symbol för vår övertygelse att få hållbar energi åt alla. Vi behöver ladda framtiden med rena energikällor som alla har råd med. Genom att agera idag kan vi få en ljusare framtid i morgon, manar FNs generalsekreterare Ban Ki-moon.

Länder som deltar för första gången är Libyen, Algeriet, Bhutan och Franska Guinea. Den internationella rymdstationen ISS kommer att övervaka och rapportera vad som sker runt om på klotet.

Flera kända artister och politiker har gjort klimatutmaningar. Sveriges miljöminister Lena Ek utmanar oljebolagen att investera mer i förnybara bränslen. 
– Jag utmanar Shell och BP, samt övriga oljebolag att inte investera i olje- och gasutvinning i Arktis. Investera i stället i förnybar energi och arbeta för att minska utsläppen med minst 40 procent till 2020. Jag lovar som motprestation göra allt jag kan för att avskaffandet av fossilsubventioner ska vara med i slutdeklarationen från hållbarhetskonferensen i Rio, lyder hennes djärva utmaning.
 
I Sverige deltar 75 procent av landets kommuner. De största städerna är med. Ikonbyggnader runt om i landet kommer att symboliskt släcka, däribland Stockholms slott, Ericsson Globe, Rådhuset i Östersund, Kalmar slott, Varbergs fästning, Borgholms slott, Gustaf Adolfs torg i Malmö, Stora torget i Karlstad och Avenyn i Göteborg.

I världen släcks bland annat Operahuset i Sydney, Olympiastadion i Peking, Pearl Tower i Shanghai, Royal Palace, Bangkok, Gateway of India, Mumbai, Indien, Burj Khalifa i Dubai, Tivoli i Köpenhamn, Eiffeltornet, Brandenburger Tor i Berlin, Lutande tornet i Pisa, Royal Albert Hall, Houses of Parliament samt No 10 Downing Street i London, Times Square och Empire State Building i New York, Niagarafallen i Kanada, Revolutionsmonumentet i Mexiko City, Kristusstatyn i Rio de Janeiro.

Runt om i landet äger över 140 evenemang rum. Fler än någonsin tidigare - arrangörer är kommuner, frivilligorganisationer, restauranger, företag, organisationer och kyrkor.

– Det är glädjande att engagemanget är större än någonsin och att så många tar egna initiativ till Earth Hour-events. Vi hoppas att fler kommer att agera klimatsmart i sin vardag och fortsätter att sätta press på politiker och näringsliv, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF i Sverige.
 
Förra året deltog 52 procent av svenska befolkningen i Earth Hour, vilket är en hög siffra internationellt. 30 procent inspirerades till att göra mer än att släcka ljuset, som att källsortera, åka kollektivt, äta mer vegetariskt och byta till grön el.

Earth Hour Show 31 mars 20:30-21:30
Konserten arrangeras i Filadelfia-kyrkan i Stockholm med artisterna Danny Saucedo, Loreen, Kajsa Grytt, Adam Tensta, Moneybrother, Tensta Gospel Choir och Sarah Dawn Finer. Ljuset släcks under konserten och artisterna uppträder i skenet av tända miljömärkta stearinljus. I Stockholmsområdet äger samtidigt över 20 andra Earth Hour-events rum under lördagen.


Fakta:
Earth Hour är en signal till världens makthavare om att ta klimatförändringarna på allvar. Det viktigaste målet är att inspirera så många människor som möjligt att ta personligt ansvar för klimatet, varje dag, året runt. Det kan ske på en mängd olika sätt; från att börja sopsortera till att politiker och näringsliv fattar klimatsmarta beslut. Under en gemensam, global manifestation visar alla sitt ställningstagande genom att släcka ljuset lördagen 31 mars 20.30-21.30 lokal tid.

För bilder se:
http://www.wwf.se/vrt-arbete/klimat/earth-hour/earth-hour-i-bilder/1277291-bildgalleri-och-pressbilder-frn-earth-hour

För Earth Hour-logga se:
http://www.wwf.se/vrt-arbete/klimat/earth-hour/annonsmaterial/1453183-ladda-ner-annonsmaterial-till-earth-hour-2012

För frågor, kontakta:
Barbara Evaeus, klimatkommunikatör WWF, 070-39 39 030
Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF, 070-565 45 15
Mariann Eriksson, marknadschef WWF, 070-687 33 31
Marie von Zeipel, pressekreterare WWF, 08-624 74 03, mobil: 070-629 10 77
marie.vonzeipel@wwf.se

Senast uppdaterad 2012-03-30

 

Pressbilder

Klicka här för att ladda ner

Foto: Richard Vincent

 

Klicka här för att ladda ner

Foto: Richard Vincent