Afrikansk savannelefant. Foto: Martin Harvey / WWF-Canon

 

 

  

Den illegala handeln med elfenben måste stoppas!

2012-06-29

Som en markering mot tjuvjakten och den illegala handeln med elfenben har nära fem ton statligt ägt elfenben eldats upp i Gabon. Mängden motsvarar cirka 850 tjuvskjutna elefanter. I Afrika dödas uppskattningsvis tiotusentals elefanter varje år för sina betars skull.


Tjuvjakten på elefanter i Centralafrika är intensiv. Härom veckan publicerade FN en rapport som visar att 2011 är det värsta året hittills i antal dödade elefanter. Aldrig tidigare har så många elefanter dödats och Gabon har gjort en föredömlig och djärv markering i kampen mot tjuvjakt och den illegala handeln med vilda djur.

– Att landet belägras av kriminella gäng med jägare och brottssyndikat som smugglar elfenben till Asien är inte enbart Gabons problem. Vi måste agera internationellt för att stoppa den illegala jakten på vilda djur – och smugglingen av elfenben i synnerhet, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Gabon är det första landet i Centralafrika som offentligt förstör statens innehav av elfenben och på så sätt demonstrerar nationens åtagande att bekämpa den olagliga handeln med vilda djur. Det var landets president Ali Bongo som tände bålet med elfenben.

– Den internationella illegala handelskedjan med elfenben måste brytas. Elfenben med olagligt eller okänt ursprung ska inte kunna säljas internationellt för kommersiella ändamål, säger Mats Forslund, expert handel med hotade arter på WWF.

Fel hanterat riskerar staternas lager av elfenben att ”få fötter” och glida in i den illegala handeln. Därför samarbetade WWF och TRAFFIC med myndigheterna i Gabon för att säkerställa att inget elfenben skulle försvinna ut på marknaden istället för att brännas. 

Regeringen i Zambia förlorade nyligen 3 ton elfenben och i Moçambique försvann 1,1 ton i februari. I Gabon har den risken nu effektivt undanröjts.

Regeringarna i Centralafrika har gått samman och undertecknat en regional plan för att stärka brottsbekämpningen och bättre bekämpa tjuvjakt på elefanter och andra arter i riskzonen för illegal handel med vilda djur.

WWF stöttar det internationella nätverket TRAFFIC som arbetar med att kartlägga och stoppa den illegala handeln med vilda djur och växter. I Sverige finns TRAFFIC representerat genom TRAFFIC Europe.

 

Du kan göra skillnad. Stöd vårt arbete för att rädda elefanten och andra hotade arter!

 

Gabons  president  fördömer  tjuvjakten  och  den  illegala  handeln  med  elfenben:

 

 

För mer information, kontakta:

Mats Forslund, expert handel med hotade arter WWF, 070-399 81 63
Katarina Herou, t f pressekreterare WWF, 0702-825 125

 

Senast uppdaterad 2013-12-19