Ny video avslöjar masslakt av elefanter i Kamerun 

 

2012-08-10

Tjuvjakten på elefanter har ökat dramatiskt. Inför den internationella Världselefantdagen på söndag 12 augusti släpper Världsnaturfonden WWF en videofilm som avslöjar den brutala masslakten på hundratals elefanter i Kamerun för sex månader sedan. Det allvarliga läget har fått Kameruns regering att agera.


– Om den hänsynslösa jakten på elfenben inte stoppas hotas elefanternas överlevnad i Afrika, säger Allan Carlson, naturvårdsexpert på WWF.

 

Mellan januari och mars i år invaderade tungt beväpnade utländska tjuvjägare nationalparken Bouba Ndjida i Kamerun och dödade över 300 elefanter. Nyheten om den chockerande masslakten spreds som en löpeld över världen. Massiva protester från en rad länder har bidragit till att Kamerun nu satsar hårt för att bekämpa den illegala jakten. 60 nya parkvakter har anställts för att säkra områdets viltbestånd och ytterligare 2 500 parkvakter ska rekryteras under de kommande fem åren.

– Kameruns satsning på anti-tjuvjaktspatruller är en ljusglimt i ett mycket svårt läge där alla goda krafter måste till. Den storskaliga tjuvjakten hotar både människors liv och jobb. Varje gång en elefant dödas attackeras landets ekonomi, säger Allan Carlson.

Två parkvakter skottskadades nyligen när de försökte följa efter en tjuvjägare i närheten av parken. I grannlandet Tchad dödades nyligen 30 elfanter under en natt. Landet satsar också på en ny nationalparksmyndighet och en räddningsplan för att förstärka gränserna till de skyddade områdena.

Tjuvjakten i Afrika har nått rekordnivåer under de senaste åren. Kongobäckenets skogselefanter har varit särskilt drabbade. Tiotusentals elefanter dödas varje år för sitt elfenbens skull som illegalt förs till den asiatiska marknaden, bland annat i Thailand, Vietnam, Kina och Egypten. Beräkningar pekar på att 23 000 elefanter skjuts varje år. Populationen uppgår till knappt en halv miljon elefanter.

– Dagens kriminella tjuvjaktsgäng agerar sofistikerat och globalt. De invaderar gränserna, slaktar våra djur och terroriserar samhället. Kamerun gör rätt när försöker agera. Andra länder bör följa efter och agera nu för att stoppa kriminella gäng innan de slår till, säger Basile Yapo, chef för WWF -kontoret i Kamerun.

Artskydd är inte längre en fråga för bara miljö-och naturvårdsorganisationer, menar WWF. WWF uppmanar regeringarna att ta krafttag innan de helt tappar greppet om situationen.

WWF och övervakningsorganet TRAFFIC lanserar under hösten en global kampanj för att uppmärksamma och stoppa den olagliga handeln med elfenben, noshörningshorn och tigerdelar.

Läs mer på www.panda.org/wildlifecrime

 

För frågor, kontakta:
Allan Carlson, naturvårdsexpert, 070-220 38 11
Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77

 

Senast uppdaterad 2013-10-15

 

Pressbilder
Klicka för att ladda ner

 

 

 

Foton: Green Renaissance /
WWF-Canon