Rekordstort beslag av tigerskinn i Ryssland

 

2012-09-06

Rysk polis har i samarbete med WWF i Ryssland gjort ett stort beslag av skinn från åtta sibiriska tigrar i  Primorsky-regionen i ryska Fjärran Östern – det största tillslaget mot illegala djurhandlare i Ryssland på decennier.
– Det här är ett chockerande stort beslag och en stor förlust för den hotade sibiriska tigern, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.
 
Efter långvarigt samarbete mellan myndigheterna i Primorsky-regionen i östra Ryssland och WWF slog polisen i dagarna till mot en känd djurhandlare. Inte mindre än 8 tigerskinn beslagtogs efter tips från en privatperson tillsammans med skinn av utter, mink och räv samt vild ginseng och ammunition.

Skinnen kommer från en hane, två honor och en ung sibirisk tiger av okänt kön – och fyra ungar varav en så liten att den fortfarande diade. Antalet dödade tigrar är förmodligen större. Inga skinn av honor med ungar fanns i beslaget utan har troligen redan sålts vidare.

–  Den gripne är misstänkt för illegal handel till den kinesiska marknaden , där tigerdelar är mycket attraktiva, säger  Ola Jennersten, tigerexpert på WWF.
 
Det är fortfarande okänt hur länge den misstänkte illegalt köpt tigerskinn, men det är klart att de kommer från olika områden i Primorsky. Nu står polisen inför en tuff uppgift att utreda hela kedjan av kriminella som deltar i den brottsliga verksamheten. Vid tillslaget hittades också 150 gevärspatroner och cirka 150 000 dollar.

Under de senaste 100 åren har världen förlorat 97 procent av sina vilda tigrar – varav fyra underarter är utrotade.  Cirka 3 200 tigrar finns kvar i det vilda inklusive cirka 450 sibiriska tigrar i Ryssland och ett 20-tal i Kina.  Illegal jakt handel och förlust av tigerns livsmiljöer är den största orsaken bakom nedgången.


Se inslag från beslagen av tigerskinn i rysk TV här

 


WWFs kampanj: Stoppa den illegala djurhandeln

WWF startar under hösten 2012 och våren 2013 en världsomspännande kampanj mot den illegala djurhandeln.

 

WWF kommer att:

  • Arbeta för att de länder som jagar illegalt och handlar med djuren i Afrika och Asien ställer sig bakom CITES-konventionens regler mot handel med hotade djur och växter.
  • Se till att illegal djurhandel bekämpas genom effektiva och avskräckande straff, minskad efterfrågan och stärkt lagstiftning.
  • Informera och utbilda parkvakter, polis och tull.
  • Stödja regeringar i de berörda länderna för insatser mot brottsligheten och väcka internationell opinion.
  • Informera om konsekvenserna av illegal djurhandel på lokal och global nivå.
  • Få svenska turister att inte köpa souvenirer av elfenben på sin Thailandsresa.
     


För frågor, kontakta:

Ola Jennersten, tigerexpert WWF, 070-555 14 02
Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF, 0705- 65 45 15
Marie von Zeipel, pressansvarig, WWF, 08-624 74 03, 070-629 10 77
marie.vonzeipel@wwf.se 

 

Senast uppdaterad 2012-09-06

 

 

Bilder för nedladdning

 

Rysk polis har i samarbete med WWF i Ryssland gjort ett stort beslag av skinn från åtta sibiriska tigrar i  Primorsky-regionen i ryska Fjärran Östern.

© WWF-Ryssland

Ladda ner bilden

 

© WWF-Canon / Kevin SCHAFER

Sibirisk tiger.

© WWF-Canon / Kevin SCHAFER

Ladda ner bilden

Olaglig handel med vilda djur:

Olaglig handel med vilda djur är en oerhört lukrativ marknad som omsätter nästan 65 miljarder kronor per år globalt. Den illegala jakten har ökat dramatiskt de senaste 20 åren och hotar nu flera av världens flaggskeppsarter. Förutom i Ryssland pågår ett fall med tre tigerungar i Bangladesh där myndighetspersoner är inblandade.