Glädjande ökning av bergsgorillorna i Uganda

2012-11-13

Bergsgorillorna i Bwindiparken i Uganda i Östafrika har ökat från 302 till 400 djur. Den senaste gorillaräkningen som genomförts med stöd från svenska Världsnaturfonden under 2011 visar att antalet gorillor från 2010 har ökat från 786 till totalt 880 i världen – inklusive populationen i Virungaparken på gränsen mellan Rwanda, Uganda och Kongo.


– Det här är fantastiskt glädjande och ett kvitto på att naturvård lönar sig. En frisk population med bergsgorillor är av globalt intresse och ger viktiga inkomster som har stor betydelse för lokalbefolkningen, säger Allan Carlson, Afrikaexpert på WWF som deltagit i gorillaräkningen.


Gorillaräkningen genomfördes under 2011. Inventerarna har systematiskt gått igenom Bwindiparken två gånger, dokumenterat boplatser och samlat avföringsprover för genetisk analys. Det första svepet genomfördes med ett litet team från 28 februari-2 september 2011 och det andra svepet utfördes med flera lag från 10 september - 3 november 2011. Genom den genetiska analysen har forskarna kunna avgöra hur många unika grupper och individer som hittats.


– Den här räkningen ger oss den tydligaste bilden någonsin av läget för bergsgorillorna i Bwindi. Den positiva utvecklingen är bland annat ett resultat av de senaste årens naturvårdssatsningar med ökat antal parkvakter, patrullering och tjuvjaktsbekämpning där snaror och andra hot undanröjts. Att investera i parkvakter är livsviktigt för bergsgorillornas överlevnad, säger Allan Carlson.


Bergsgorillor lever i sociala grupper och folkräkningens resultat visar att bergsgorillorna i Bwindi Impenetrable National Park lever i distinkta sociala grupper och ensamma hannar. Tio av dessa sociala grupper är vana vid mänsklig närvaro genom turism eller forskning.


De största hoten mot bergsgorillorna är utlagda snaror, smittsamma mänskliga sjukdomar och förlust av livsmiljöer.

 

Bergsgorillan är vid sidan av människan den enda stora primat som ökar trots kontinuerlig press på livsmiljön. Den positiva utvecklingen de senaste 10 åren beror på samarbetet mellan de tre länder där bergsgorillorna lever och gemensamma ansträngningar av parkens personal, omgivande samhällen, lokala myndigheter och naturvårdsorganisationer.


Den andra populationen av världens bergsgorillor finns i Virungabergen med 480 bergsgorillor. Området spänner över tre sammanhängande nationalparker ”Parc National des Virunga” i Kongo, ”Volcanoes National Park” i Rwanda och ”Mgahinga Gorilla National Park” i Uganda.

 

Fakta om Gorillaräkningen:

Gorillaräkningen har utförts av Uganda Wildlife Authority med stöd från l'Institut Congolais pour la Conservation de la Nature och Rwanda Development Board, International Gorilla Conservation Programme (en koalition av African Wildlife Foundation, Fauna & Flora International och WWF). Svenska Världsnaturfonden har genom sina Djungelfaddrar stött projektet.

 

För frågor, kontakta:

Allan Carlson, Afrikaexpert WWF, 070-220 38 11
Presskontakt: Marie von Zeipel, 070-629 10 77 eller Katarina Herou, 0702-825 125

 

 

Senast uppdaterad 2012-11-13

 

Pressbild

Bergsgorillor. Foto: Martin Harvey / WWF-Canon

Fakta om bergsgorillan:

Bergsgorillan är en av människans närmaste släktingar och den största levande människoapan. Den lever i ett litet område med lummiga skogar i länderna Rwanda, Republiken Kongo och Uganda. Gorillorna lever i familjegrupper som håller ihop under många år. Flera gruppers utbredningsområde kan överlappa varandra. Hanen har en silverfärgad rygg, därav smeknamnet silverrygg.

Trots att all handel med gorillor är olaglig kan turister fortfarande köpa gorilladelar som gjorts om till smycken och andra souvenirer.

Ett annat hot är den kommersiella handeln med "bush-meat" eller apkött. I takt med att skogsbolagen bryter vägar in i regnskogen blir aporna (låglandsgorillor, schimpanser, bergsgorillor m.fl.) lätta byten för en oetisk och grym jakt.