Vågkraft, LED-belysning för växthus och smarta energitjänster är årets klimatlösningar

2012-11-22

Idag delar Världsnaturfonden WWF ut utmärkelsen Climate Solver för klimatinnovationer – i år med fokus på smarta energitjänster, inte minst med tanke på fattiga utvecklingsländer. Bland de som belönas finns entreprenörer som satsar på vågkraft, energieffektiva LED-belysningssystem för växthus, soldriven laddning för elbilar och mobiltelefoner paketerade som tjänster – samt produktion av pellets från biomassaavfall för effektiva spisar.


–– I dagarna har Världsbanken i en ny rapport visat att vi går mot en värld med 4 graders temperaturhöjning år 2100. Om vi ska undvika katastrofala klimatförändringar, måste vi snabbt överge vårt beroende av ohållbara energisystem och satsa på ren och förnybar energi. Det finns gott om klimatinnovationer med en potential att radikalt minska utsläppen av koldioxid, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF i Sverige.


Det största hindret för framgång för nya tekniker är bristen på finansiering både från staten och det privata näringslivet. Miljöteknikbranschen omsätter över 200 miljarder euro globalt – vilket motsvarar intäkterna från den globala elektronikindustrin.


– Det är hög tid för den finansiella sektorn att ta en mer aktiv roll och stötta lösningar som drastiskt minskar koldioxidutsläppen. Finansiella aktörer behöver öka sin kännedom om hur deras investeringar påverkar vårt klimat. I samråd med politiska beslutsfattare kan de bidra till att utveckla finansieringsmodeller som ökar investeringarna i omställningen mot ett hållbart energisystem., säger Magnus Emfel, ansvarig för klimatinnovationer WWF.

Klimatinnovationerna presenterades vid en konferens i Stockholm vid 5-årsjubileet för Climate Solver, WWFs satsning på klimatinnovationer:

 

WWF Climate Solvers 2012

 • Powerfy AB – solelsdrivna mobilladdare: www.powerfy.se
  Erbjuder laddning av mobiltelefoner på en marknad där 500 miljoner mobiltelefonanvändare saknar tillgång till elektricitet. Genom ett hyrkoncept ger Powerfy lokala entreprenörer möjlighet till arbete. Användaren sparar restid för att få tillgång till det fasta elnätet och behöver inte investera i egen energiproduktion.

 

 • Solelia Greentech AB - solcellsladdning för elbilar, www.solelia.se
  Solelia Greentech hyr ut och säljer soldrivna laddningsstationer till företag för laddning av elbilar och hybrider med helt ren solel. Den el som inte används för laddning direkt när solen skiner sparas på ett särskilt solkonto som kan användas senare.

 

 • Emerging Cooking Solutions AB - www.emerging.se
  Tillverkar pellets från biomassaavfall som erbjuds i abonnemangsform tillsammans med effektiva spisar i utvecklingsländer, där avskogning och energifattigdom är svåra utmaningar.

 

 • Heliospectra - Effektiv växthusbelysning, www.heliospectra.com
  Företaget utvecklar ett smart ljussystem som både gynnar tillväxten hos plantor i växthus och sänker energiförbrukningen. Sensorer läser av om plantorna får för mycket eller för lite ljus och reglerar lamporna. Energi sparas eftersom lamporna utnyttjar en större del av ljusets spektrum och bara används när de behövs.

 

 • HiNation AB - HiLight Solar Light och laddning, www.hination.com
  HiLight är en solcellsdriven lampa med laddningsfunktion för belysning och laddning av mobiltelefoner, MP3 och liknande för den stora del av världens befolkning som saknar tillgång till modern elektricitet.

 

 • Waves4Power AB - Ocean Power, www.waves4power.com
  Utvecklar, bygger och säljer en hållbar vågkraftteknik som möjliggör användning av den stora potential energin i havsvågor erbjuder för att skapa elkraft.

Läs om de nya klimatentreprenörerna och WWFs arbete för att påskynda ut vecklingen och spridningen av klimatinnovationer.

Läs mer på climatesolver.org

 


För frågor, kontakta:

Magnus Emfel, ansvarig för klimatinnovationer, WWF, 070-541 98 02
Barbara Evaeus, klimatkommunikatör WWF, 070-393 90 30
Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77

Senast uppdaterad 2012-11-22

 

WWF Climate Solver 2012

Emerging Cooking Solutions AB  http://www.emerging.se

 

Heliospectra - Effektiv växthusbelysning. www.heliospectra.com

 

HiNation AB - HiLight Solar Light och laddning.

http://hination.com/

 

Solelia Greentech AB - solcellsladdning för elbilar. http://www.solelia.se/sv

 

Waves4Power AB - Ocean Power. www.waves4power.comPowerfy AB – solelsdrivna mobilladdare. www.powerfy.se