Foto: James Morgan / WWF-Canon

 

 

Nytt samarbete mellan Sydafrika och Vietnam kan bli vändpunkt i kampen mot tjuvjakt på noshörning

2012-12-11

Regeringarna i Sydafrika och Vietnam har undertecknat ett samarbetsavtal som kan bli avgörande för att stoppa tjuvjakten på noshörning.

– Avtalet är en delseger. Vi hoppas nu att det kan bli en vändpunkt för att skydda Afrikas hotade noshörningar och stoppa den eskalerande tjuvjakten, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Samarbetsavtalet har varit på gång sedan 2010 men avtalet skrevs på först i veckan under ett möte mellan Vietnams och Sydafrikas regeringar. Länderna har nu enats om att öka skyddet för noshörningarna genom brottsbekämpning, efterlevnad av CITES-konventionen och konventionen för biologisk mångfald. Trots att samarbetsavtalet bara generellt tar upp noshörningsimporten har Vietnams jordbruksminister Cao Duc Phat lovat ta tag i frågan.

– Äntligen ser vi att Sydafrika och Vietnam på allvar tänker börja samarbeta med att bekämpa den kriminella jakten och handeln med noshörningshorn, säger Allan Carlson, naturvårdsexpert på WWF.

Tjuvjakten på noshörningar i Sydafrika har från 2007 ökat från 13 till 612 illegalt dödade djur bara under 2012 – och 246 personer har gripits i Sydafrika i samband med tjuvjakt och illegal handel med noshörningshorn.

Tom Milliken, noshörnings- och elefantexpert på Traffic som i oktober var på Sverigebesök och deltog på ett WWF–seminarium om tjuvjakt, välkomnar samarbetet.
– Det är bra att det finns ett avtal på papper men nu krävs handling. Ett steg är att göra det brottsligt att marknadsföra och sälja noshörningshorn i Vietnam, oavsett om det är falskt eller äkta, säger han.
 
Pulver från noshörningshorn anses vara mirakelmedicin, som används till allt från cancer till att bota baksmälla.  Kriminella syndikat i Asien tros ligga bakom mycket av smugglingen av noshörningshorn från Afrika till Asien. Vietnam pekas ut som främsta mottagarlandet.

WWF driver tillsammans med övervakningsorganet TRAFFIC en global kampanj för att stoppa tjuvjakten och smugglingen. I Sverige bidrar flera reseföretag genom att informera sina resenärer om den olagliga handeln med hotade arter.

WWF och TRAFFIC arbetar för ett bättre skydd av hotade arter – som noshörning, elefant och tiger. För att skydda utrotningshotade djur måste ursprungs-, transit- och mottagarländerna förbättra samarbete, brottsbekämpning, tullkontroller och rättssystem. WWF och TRAFFIC uppmanar världens regeringar att ta krafttag för att minska efterfrågan och att få bort användningen av produkter från utrotningshotade arter.

Läs mer på: wwf.se 
 

För frågor, kontakta:

Allan Carlson, naturvårdsexpert WWF, 070-220 38 11
Håkan Wirtén, generalsekreterare, WWF, Tfn: 08-624 74 02, 070-565 45 15
Marie von Zeipel, pressekreterare, WWF, 070-629 10 77

Senast uppdaterad 2013-10-18

 

 

Pressbild

Trubbnoshörning, mamma med kalv. © Brent Stirton / Getty Images / WWF-UK

Ladda ner bilden