Nya fantastiska arter upptäckta i Mekongområdet En av de nyupptäckta arterna,gracixalus quangivietnamjodi .foto:rowley

 

En fladdermus som fått namn efter sitt speciella utseende, en gående kattfisk, en blind fisk, en groda som sjunger som en fågel och en rubinögd huggorm med ”värmekamera” mellan ögonen. De är några av de 126 fantastiska arter som upptäckts i länderna runt Mekong i Sydostasien under 2011 visar en ny rapport – Extra Terrestrial – från WWF.

 

Rapporten lyfter fram några av de 82 växter, 13 fiskar, 21 reptiler, 5 amfibier och 5 däggdjur som forskarna nyligen identifierat som nya arter under 2011 i Mekongregionen i Sydostasien – som omfattar Kambodja, Laos, Myanmar, Thailand, Vietnam och den sydvästra kinesiska provinsen Yunnan. Sedan 1997 har otroliga 1 710 nya arter beskrivits av vetenskapen i Mekongområdet.


Bland de arter som lyfts fram i rapporten finns fladdermusen Belsebub, en varelse med murina beelzebub , foto Gabor Csorbaett något demoniskt utseende som bara är känd från Vietnam. Liksom två andra nyupptäckta rörnäsfladdermöss är den beroende av tropisk skog för sin överlevnad och är särskilt känslig för skogsskövling. På bara fyra decennier har 30 procent av skogarna i Mekongområdet försvunnit.


Den "gående" kattfisken (Clarias gracilentus), som upptäcktes i strömmande sötvatten på den vietnamesiska ön Phu Quoc, kan röra sig över land med hjälp av vickande ormliknande rörelser och sina bröstfenor. En liten miniatyrfisk (Boraras naevus) som bara är 2 cm lång hittades i södra Thailand.

 

En pärlskimrande fisk från karpfamiljen hittades i en underjordisk biflod till Mekongfloden i centrala Laos. Fisken (Bangana musaei) är helt blind och bedömdes som sårbar på grund av dess begränsade räckvidd.


I högt belägna skogar i norra Vietnam har forskarna hittat en ny art av lövgroda (Quang’s tree frog) med ett speciellt läte som låter mer som en fågel än en groda.

 

Hela 21 reptiler har upptäckts – inklusive huggormen (Trimeresurus Rubeus) i skogar nära Ho Chi Minh City. Den finns också i södra Vietnam och på Lang Bian-platån i östra Kambodja.


I en bäck i Myanmar hittade forskarna en 1,5 meter lång dvärgpytonorm (Python Kyaiktiyo). Sannolikt utgör andra pytonormar ett hot för den här 1,5 meter långa dvärgpytonormen - liksom förlust av livsmiljöer och illegal jakt för kött, skinn och exotiska sällskapsdjur handeln.


Tjuvjakt för illegal handel med vilda djur utgör ett av de största hoten mot förekomsten av många arter i hela Sydostasien.

 

Extra Terrestrial är den femte i en serie rapporter som belyser nya arter upptäckter i Greater Mekong-regionen. Den första rapporten Första Kontakt släpptes i december 2008 och lyfte upptäckten av över 1000 nya arter upptäckter i regionen mellan 1997 och 2007.

 

Mer information om rapporterna och arterna som upptäckts av WWF-Greater Mekong

 

Senast uppdaterad 2012-12-19