Foto: James Morgan / WWF-Canon

 

 

WWF uppmanar Thailand:
Förbjud all handel med elfenben

2013-01-15

I Thailand är det lagligt att sälja elfenbensprodukter vilket utnyttjas av kriminella nätverk som smugglar in enorma mängder elfenben från tjuvskjutna afrikanska elefanter till Thailand. Där det ”tvättas vitt” och säljs som thailändskt elfenben. WWF startar nu en global namninsamling och uppmanar Thailands premiärminister Yingluck Shinawatra att agera.

– Med dagens lagstiftning går det inte att hålla illegalt afrikanskt elfenben borta från den thailändska marknaden. Thailand har den största oreglerade elfenbensmarknaden i världen som driver på tjuvjakten och den illegala handeln. Genom att förbjuda all handel med elfenben kan Thailand bidra till att stoppa slakten på afrikanska elefanter, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Tjuvjakten i Afrika ligger på rekordnivåer med tiotusentals tjuvskjutna elefanter varje år.  En rapport från Elephant Trade Information System som publicerades i december visar att handeln har nått den högsta nivån någonsin. På grund av att Thailand tillåter laglig handel med elfenben från inhemska elefanter saluförs produkter av afrikanskt elfenben genom hundratals återförsäljare. Idag är det afrikanska elefanter som slaktas illegalt, men Thailands elefanter kan stå näst i tur.

– Turister i Thailand skulle bli förfärade om de visste att prydnadssakerna i elfenben som exponeras bredvid sidentyger på marknader och i affärer kommer från tjuvskjutna afrikanska elefanter. Det är olagligt att ta hem elfenben och turisterna riskerar att bli ofrivilliga smugglare. Elfenbenshandeln i Thailand måste förbjudas, säger Ola Jennersten, naturvårdsexpert på WWF.

I mars 2013 träffas 176 regeringar på ett möte kring CITES-konventionen (som reglerar handeln med vilda arter och växter) i Bangkok – bland annat den skenande tjuvjakten på afrikanska elefanter. WWF uppmanar Thailands premiärminister Yingluck Shinawatra att ta tillfället i akt och förbjuda handeln med elfenben.

Pressbilder: https://photos.panda.org/gpn/external?albumId=4359 

Namninsamlingen, skriv på här:
http://action.panda.org/ea-action/action?ea.client.id=1773&ea.campaign.id=18249 
För att stoppa den eskalerande tjuvjakten på elefanter i Afrika lanserar WWF internationellt en namninsamling för förbud av all handel med elfenben som ska överlämnas till Thailands premiärminister Yingluck Shinawatra. Namninsamlingen pågår mellan 15 januari till 14 mars 2013.


 

För frågor, kontakta:

Ola Jennersten, naturvårdsexpert WWF, 070-555 14 02
Allan Carlson, naturvårdsexpert WWF, 070-220 38 11
Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF, 0705-654 515
Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77

Senast uppdaterad 2013-10-18

 

 

Rapport

Rapporten 2012 report från Elephant Trade Information System, ett strategiskt samarbete mellan WWF, övervakningsorganet Traffic och Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

Pressbilder

Savannelefant. © Martin Harvey / WWF-Canon

Ladda ner bilden 

 

Illegalt elfenben. © James Morgan / WWF-Canon

Ladda ner bilden 

 

Armband av elfenben. © James Morgan / WWF-Canon

Ladda ner bilden