WWF och H&M utvecklar ny banbrytande vattenstrategi

2013-01-24

Naturvårdsorganisationen Världsnaturfonden WWF och modeföretaget H&M har ingått ett treårigt globalt partnerskap och tillsammans tagit fram en ny vattenstrategi för H&M. Den utmanar modebranschen genom att väga in hela värdekedjan och arbetet sträcker sig långt utanför fabriksgränserna. Partnerskapet är det första globala vattensamarbetet i sitt slag inom modebranschen och enligt WWF har inget annat modeföretag en lika omfattande global vattenstrategi.

– Det här partnerskapet tar vattenfrågorna till en helt ny nivå inom näringslivet. H&M är fullt medvetna om att deras långsiktiga framgång är beroende av att det finns tillgång till vatten, att gemensamma resurser hanteras på ett bra sätt och att hänsyn tas till lokalsamhällets behov. H&M:s vattenstrategi är en del av företagets affärsplan. Vi hoppas att andra företag kan inspireras och utveckla sitt vattenarbete, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.

WWF:s nyskapande modell för vattenförvaltning - Water Stewardship - omfattar alla aspekter av ett företags vattenanvändning.  Under 2012 genomförde WWF och H&M en omfattande utvärdering av alla H&M:s insatser och utmaningar när det gäller vatten. Den utgör nu grunden för H&M:s nya vattenstrategi som ska införas i början av 2013. Enligt WWF har H&M nu stora möjligheter att bli branschledare gällande vattenhantering inom modeindustrin.

Som ett resultat av samarbetet kommer bland annat H&M:s designers och inköpare att vidareutbildas i hur vattnet påverkas av råvaruframställning och våta processer inom textilproduktionen, så att de redan vid skissbordet kan göra mer hållbara val av olika material. WWF och H&M kommer att samarbeta med beslutsfattare, ideella organisationer, vatteninstitutioner och andra företag för att bidra till en bättre förvaltning av särskilt viktiga flodområden i Kina och Bangladesh.

– Vatten är en viktig resurs för H&M och vi vill försäkra oss om att den används på ett ansvarsfullt sätt i hela värdekedjan. Vi gör detta för att skydda miljön och säkra tillgången till vatten samt minimera risk i vår verksamhet. Vi är stolta över partnerskapet med WWF och hoppas att det kan inspirera andra att följa efter, säger Karl-Johan Persson, vd för H&M.


H&M kommer också att effektivisera sin interna vattenanvändning, minimera sina leverantörers vattenpåverkan, utbilda all personal om vatten och inspirera kunder att använda vatten på ett ansvarsfullt sätt. Dessutom kommer H&M att stödja WWF:s modellprojekt vid Yangtzefloden i Kina.


För närvarande lever 2,7 miljarder människor – knappt 40 procent av jordens befolkning – i flodområden där vattenbristen är akut under minst en månad om året, enligt WWF:s Living Planet Report från 2012. Ungefär en tredjedel av de fabriker som tillverkar kläder åt H&M genom våta processer ligger redan i områden med extrem vattenbrist, eller kommer att göra det 2025.

H&M har i över tio år arbetat med att minska negativ vattenpåverkan i olika delar av värdekedjan.

 

 


Fakta:
Leverantörskedjan: H&M:s nya vattenstrategi implementeras i alla de 48 länder där H&M finns och har som målsättning att nå alla 750 direkta underleverantörer och flertalet textiltillverkare. Initialt kommer H&M att fokusera på de 190 leverantörer som tillverkar merparten av företagets produkter. Påverkansarbetet och dialogen med andra aktörer kommer att inriktas på floderna Yangtze i Kina och Brahmaputra i Bangladesh.

H&M-medarbetare: Omkring 1 000 H&M-medarbetare inom bland annat  inköp, design och produktion kommer att vara direkt involverade i genomförandet av den nya vattenstrategin. Samtliga 94 000 medarbetare ska få mer kunskap och utbildas i vattenfrågor.


För mer information, kontakta:
Världsnaturfonden WWF:
Marie von Zeipel
Pressekreterare/Senior Press Officer
Tel.: +46 8 624 74 03
Mobil: +46 70 629 10 77
marie.vonzeipel@wwf.se
Lena Tham
Rådgivare företagssamarbeten/vattenfrågor WWF
Tel: 08-624 74 41
Mobil: 0708-73 18 02

H&M:
Malin Björne
Presskontakt
Telefon: +46 8 517 624 31
malin.bjorne@hm.com 

 

Bakgrundsinformation kan laddas ned från www.wwf.se/press och www.hm.com/press

 

 


OM VÄRLDSNATURFONDEN, WWF
Världsnaturfonden WWF (World Wide Fund For Nature) grundades 1961 och är en av världens ledande ideella miljö- och naturvårdsorganisationer med verksamhet i mer än 100 länder, fem miljoner supportrar globalt och 195 000 i Sverige.
WWF arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer och bygga en framtid där människor lever i harmoni med naturen genom att:
• Bevara jordens biologiska mångfald
• Verka för att förnybara resurser används på ett långsiktigt hållbart sätt
• Minska föroreningar och ohållbar konsumtion


OM H&M
H & M Hennes & Mauritz AB (publ) grundades i Sverige 1947 och är noterat på NASDAQ OMX Stockholm. Företagets affärsidé är att erbjuda mode och kvalitet till bästa pris. I koncernen ingår förutom H&M, varumärkena COS, Monki, Weekday och Cheap Monday samt H&M Home. I dagsläget ingår omkring 2 800 butiker på 48 marknader, inklusive franchisemarknader. 2011 uppgick omsättningen inklusive moms till MSEK 128 810 och antalet anställda är fler än 94 000. Ytterligare information finns på hm.com.
Senast uppdaterad 2013-10-18