Adriano Gambarini / WWF-Canon

 

 

WWF stödjer brett upprop för ansvarsfull sojaodling

2014-04-08
2014 ska minst 60 procent och 2015 ska 100 procent av sojan som används eller säljs för produktion av livsmedel i Sverige vara ansvarsfullt producerad – miljömässigt och socialt. Det garanterar 27 svenska matföretag och organisationer i det svenska nätverket Sojadialogen som står bakom en frivillig överenskommelse som lanseras idag.

 

– Vi välkomnar överenskommelsen som ett viktigt första steg för att minska negativ påverkan på natur, djur och människor där sojan produceras. Vår förhoppning är att andra företag kan följa efter och ställa krav på hur sojan produceras, säger Peter Westman, naturvårdschef på Världsnaturfonden WWF.

I ett brett, frivilligt nätverk som omfattar branschorganisationer, foderindustri, matproducenter och handelskedjor, vill företagen att de produkter som svenska konsumenter köper är producerade med certifierad soja, oavsett om det rör sig om produkter med svenskt eller importerat ursprung. Ansvarstagandet omfattar vad respektive företag i sin egen leverantörskedja själv kan påverka. Med certifierad soja menas såväl fysiskt certifierad soja som köp av sojacertifikat – bägge bidrar till ansvarsfull produktion.

De senaste 50 åren har den globala sojaproduktionen ökat från 27 miljoner ton till dryga 269 miljoner ton. Sojamjöl är vanligt i foder med innehåll av högvärdigt protein och livsviktiga aminosyror som är nödvändiga för djurens välmående.

Sojadialogen är ett svenskt upprop för ansvarsfullt odlad soja certifierad enligt RTRS (Round Table on Responsible Soy) eller ProTerra’s principer och kriterier. Bland undertecknarna finns bland annat Arla, HK Scan, Lantmännen och Svensk Fågel.

Genom att enbart producera och/eller sälja produkter med certifierad soja vill företagen bidra till att förhindra förlust av biologisk mångfald, oansvarig användning av giftiga bekämpningsmedel, exploatering av mark som tillhör lokal- eller ursprungsbefolkningar samt säkra och bra arbetsförhållanden på sojaplantagen. Genom att ställa krav på certifierad soja säkerställs att den odlats utan exploatering av unika naturområden, som Atlantregnskogen, Cerrado, Chaco eller Amazonas.

Läs mer om WWFs arbete för ansvarsfullt producerad soja


För frågor, kontakta:

Peter Westman, naturvårdschef WWF, 076-837 80 59
Lena Tham, expert sojafrågor (utomlands till 15 april,  nås via e-post: lena.tham@wwf.se, 0708-73 18 02
Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77

Medlemmar i Sojadialogen:

Arla Sverige AB
Henri De Sauvage Nolting, VD

Axfood Sverige AB
Hans Holmstedt, Inköpsdirektör

Bjärefågel i Torekow AB
Martin Ingemarsson, Djuransvarig

Coop Sverige AB
Johnny Capor, tf VD

Dalsjöfors Kött AB
Magnus Larsson, VD

Guldfågeln AB
Martin Lindström, VD

Gäsene Mejeriförening
Marcus Jansson, VD

HKScan Sweden AB
Göran Holm, EVP, Consumer Business Scandinavia

ICA Sverige AB
Dan Jacobson, Chef Färskvaror

Ingelsta Kalkon AB
Peter Andersson, VD

KLS Ugglarps AB
Jonas Tunestål, VD

Knäreds Kyckling AB
Johan Karlsson, VD

Kronfågel AB
Magnus Lagergren, VD


Lagerbergs AB
Peter Lagerberg, Djuransvarig

Lantmännen ek för.
Johan Andersson, Divisionschef Lantmännen Lantbruk

Martin & Servera AB
Håkan Åkerström, VD

Nyhléns Hugosons Chark AB
Magnus Nilsson, VD

Skånemejerier AB
Björn Sederblad, VD

Skövde Slakteri AB/Gudruns
Ove Konradsson, VD

Organisationer som stödjer denna avsiktsförklaring:

Branschorganisationen Svensk Fågel
Maria Donis, VD

Branschorganisationen Svenska Ägg
Astrid Lovén Persson, Verksamhetsledare

Branschorganisationen Svenskt Kött
Maria Forshufvud, VD

Föreningen Foder & Spannmål
Erik Hartman, VD

Lantbrukarnas Riksförbund
Helena Jonsson, Förbundsordförande

Svenska Avelspoolen AB
Hans Agné, VD

Sveriges Nötköttsproducenter
Jan Forssell, Ordförande

Svenska Fåravelsförbundet
Bertil Gabrielsson, Ordförande

Senast uppdaterad 2014-04-08

 

Rapport: Sojans tillväxt

I en rapport från 2014 presenteras effekterna och lösningar till den ökade produktionen av soja.

 

Ladda ner rapporten

Pressbild

Sojaodling (Glycine Max) i Rondonópolis. Foto: Adriano Gambarini / WWF Brasilien
Sojaodling (Glycine Max) i Rondonópolis. Foto: Adriano Gambarini / WWF Brasilien
Ladda ner högupplöst bild