Wardii habitat. Foto: Nobuyuki Tanaka

 

 

Fascinerande upptäckter av 163 nya arter i Mekong

2016-12-19

Idag släpps en ny WWF-rapport som visar att forskarna upptäckt 163 nya arter i Mekong i Sydostasien. Det handlar bland annat om en "psykedelisk" orm, en sällsynt bananart och en krokodilsalamander som påminner om en utomjording från filmen Star Trek. Otroligt glädjande i en tid då många djur och växter är starkt hotade, menar WWF.

  

Mekongfloden rinner genom länderna Kina, Laos, Burma, Thailand, Vietnam och Kambodja och området har ett rikt växt- och djurliv. Det senaste decenniet har många forskare gjort nya fynd och i snitt upptäcks två arter varje vecka.

– Artrapporten är en riktigt härlig och värmande julklapp. Vi lever i en tid då många djur och växter pressas till utrotningens gräns. De nya artfynden är hoppingivande och det är inte försent än att vända trenden, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Totalt upptäcktes 163 nya arter förra året. Vietnam ligger i topp med 87 nya arter, Kambodja och Laos med 22 vardera, Burma 11 och Thailand 32. Vissa finns i mer än ett land. Totalt har 2 409 arter - växter, fåglar, däggdjur, reptiler, fiskar och amfibier - kartlagts i WWFs årliga artrapport för Mekong som nu ges ut för nionde gången med namnet Species Oddity. Den första kom ut 1997.

– Det är otroligt häftigt att så mycket hittats på platser där trycket på resurserna är så högt. Mekongregionen är en magnet för allt fler naturforskare. Samtidigt för vi en kamp mot klockan för att rädda de nyupptäckta arterna mot exploatering, gruvdrift, vattenkraftsdammar och avskogning, säger Ola Jennersten, biolog och naturvårdsexpert på Världsnaturfonden WWF.

Den vietnames som upptäckte den ”psykedeliska” ormen, krokodilsalamandern och den håriga fladdermusen är en ung kille som bidragit till att upptäcka 80 nya arter, vilket är imponerande, enligt Ola Jennersten.

Bland nyheterna märks en sällsynt bananart från Thailand, en liten groda från Kambodja och en gecko med ljusblå fläckig hud och genomträngande mörka ögon som hittades gömd uppe i bergen i Laos.

Men hoten är många. Skogsbruk, tjuvjakt på bushmeat och olaglig handel med vilda djur sätter stor press på djurlivet. Många arter riskerar att förloras innan de ens upptäcks.

– Många samlare är villiga att betala tusentals dollar för de mest sällsynta arterna på illegala djurmarknader i gyllene triangeln mellan Kina, Laos, Thailand och Burma, säger Ola Jennersten.

 

Fakta:

Rapporten (Species Oddity) visar nio groddjur, elva fiskar, 14 reptiler, 126 växter och tre däggdjur som hittats i Kambodja, Laos, Burma, Thailand och Vietnam.

 

Höjdpunkter är:

  • En psykedelisk orm (Parafimbrios lao) som liknats vid David Bowies Ziggy Stardust- karaktär. Den hittades bland branta klippor i norra Laos, men har också setts på andra platser. Det ökar dess chanser att överleva.

  • En drakliknande ödla (Phuket Horned Tree Agamid, Acanthosaura phuketensis) har en rejäl uppsättning taggiga fjäll på kroppen. Den finns i några skogsområden på den thailändska ön Phuket. Förlust av livsmiljöer och handel med sällskapsdjur är några hot.

  • En sällsynt bananart från norra Thailand (Musa nanensis). Den anses akut hotad på grund av ökad avskogning. Bara en handfull enskilda växter har setts. Däremot har den senaste upptäckten av en annan liten population gett forskarna nytt hopp för arten.

  • En ny kamouflerad grodart från Kambodja och Vietnam (Leptolalax isos). Den är 3 centimeter lång, hotas av skogsskövling, jordbruk och vattenkraftsdammar.

  • En krokodilvattensalamander (Tylototriton anguliceps) från Chiang Rai i Thailand har röda och svarta markeringar som gör att den liknar en Klingonfigur i filmen Star Trek. Dess porösa hud gör att den är känslig för bekämpningsmedel, ett av de största hoten vid sidan av förlust av livsmiljöer.

  • En gecko i Laos (Gekko bonkowski) upptäcktes bland vattendroppande stalaktiter i grottor

  • En fladdermus (Murina kontumensis) från centrala höglandet i Vietnam med tjock och ullig päls på huvudet och underarmar.

 

WWF lanserade nyligen ett ambitiöst projekt för att stänga ner de största marknaderna för arthandel i de fem länderna. Att samarbeta med partners över gränserna, stärka lagstiftningen, stödja ett effektivt gränsöverskridande samarbete och brottsbekämpande åtgärder vid viktiga gränsövergångar är av högsta prioritet.

 

Fakta:

Förutom 2 409 nya arter finns 430 däggdjursarter, 800 reptiler och amfibier, 1200 fåglar, 1100 fiskar och 20 000 växtarter som redan är kända i regionen.

 

För frågor, kontakta:

Ola Jennersten, naturvårdsexpert, 070-555 14 02
Marie von Zeipel, pressekreterare WWF, 070-629 10 77, marie.vonzeipel@wwf.se

Presstelefon 08 - 546 575 00, e-post: press@wwf.se 

Senast uppdaterad 2016-12-19

 

Pressbilder

Parafimbros Lao. Foto: Alexandre Teyne

En psykedelisk orm (Parafimbrios lao) som liknats vid David Bowies Ziggy Stardust- karaktär. Den hittades bland branta klippor i norra Laos, men har också setts på andra platser. Det ökar dess chanser att överleva.

Foto: Alexandre Teyne

Ladda ner pressbild

 

Parafimbros Lao. Foto: Alexandre Teyne

Närbild (Parafimbrios lao)

Foto: Alexandre Teyne

Ladda ner pressbild 

 

En drakliknande ödla (Phuket Horned Tree Agamid) (Acanthosaura phuketensis) har en rejäl uppsättning av taggiga fjäll/taggar på kroppen. Foto: Montri Sumontha

En drakliknande ödla (Phuket Horned Tree Agamid) (Acanthosaura phuketensis) har en rejäl uppsättning av taggiga fjäll/taggar på kroppen. Den finns i några skogsområden på den thailändska turistön Phuket. Förlust av livsmiljöer och handel med sällskapsdjur är några hot.

 Foto: Montri Sumontha

Ladda ner pressbild

 

En krokodilvattensalamander (tylototriton anguliceps) från Chiang Rai i Thailand har röda och svarta markeringar som gör att den liknar en Klingonfigur från filmen Star Trek. Foto: Nguyen Truong Son

En krokodilvattensalamander (tylototriton anguliceps) från Chiang Rai i Thailand har röda och svarta markeringar som gör att den liknar en Klingonfigur från filmen Star Trek. Dess porösa hud gör att den är känslig för bekämpningsmedel, ett av de största hoten vid sidan av förlust av livsmiljöer.

Foto: Nguyen Truong Son

Ladda ner pressbild