© WWF

 

 

Nu inleds WWFs klimatutmaning för världens städer

2017-03-15

Nu drar WWFs globala stadsutmaning One Planet City Challenge igång. Det svenska initiativet, som på kort tid växt till en stadsutmaning i 25 länder, erkänner och belönar städer som tar täten för en klimatsäker och hållbar framtid.

 

Redan idag står städer för 70 procent av världens koldioxidutsläpp och urbaniseringen går i snabbt takt - inte minst i många utvecklingsländer.
 
- Städer har en nyckelroll i klimatomställningen. Vi behöver städer som går i bräschen för att utveckla klimatsmarta lösningar för transporter, boende, energi och mat och som kan leverera grönare och långsiktigt mer hållbara samhällen och livsmiljöer i alla delar av världen, säger Sabina Andrén, Programsamordnare hållbara städer på Världsnaturfonden WWF.

 

Med One Planet City Challenge, som tidigare gått under namnet Earth Hour City Challenge, vill WWF stötta och stärka städernas insatser och mobilisera det globala klimatarbetet. Städerna bedöms på kriterier som ambitions- och leveransförmåga, innovationspotential och hur integrerat och vetenskapligt förankrat klimatarbetet är.

 

Årets utmaning öppnar för städer i 25 länder att rapportera sitt klimatarbete. Nationella klimatstäder utses våren 2018, och av dessa utses en global vinnare. Temat för årets stadsutmaning är Hållbar Mobilitet och här delas även ut ett särskilt hedersomnämnande.

 

- Sverige har goda förutsättningar för att ta ledande roll globalt i hållbar stadsutveckling och klimatomställning. Tidigare svenska bidrag har imponerat på den internationella juryn och vi uppmanar så många svenska städer som möjligt att komma in med sina bidrag, säger Sabina Andrén.

 

Städer som utsetts till Årets Klimatstad i Sverige är Malmö(2011), Uppsala (2013), Stockholm (2014), Göteborg (2015) och Umeå (2016).

 

Om One Planet City Challenge:

Med One Planet City Challenge vill WWF stödja städernas insatser och mobilisera det globala klimatarbetet. Städerna registrerar och rapporterar in sitt klimatarbete som bedöms av en internationell jury med expertis inom områden som stadsplanering, transport, energisystem och konsumentbeteende. Sedan starten 2011 har utmaningen engagerat 320 städer på fem kontinenter. Läs mer

 

För mer information:

Kontakta Sabina Andrén, Programsamordnare hållbara städer på Världsnaturfonden WWF, på 070-34 05 137 eller sabina.andren@wwf.se

Senast uppdaterad 2017-03-15

 

 

Pressbilder
One Planet City Challenge

Stadsvy Umeå. Foto: Umeå Kommun

Umeå, årets klimatstad 2016. Stadsvy. Foto: Umeå Kommun

Ladda ner högupplöst

 

Paris, global vinnare 2016. Foto; City of Paris

Paris, global vinnare 2016.

Foto: City of Paris

Ladda ner högupplöst

 

Sabina Andrén, Programsamordnare hållbara städer på Världsnaturfonden WWF

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sabina Andrén, Programsamordnare hållbara städer på Världsnaturfonden WWF

Foto: Germund Sellgren / WWF

Ladda ner högupplöst