Skolor engagerar sig för Earth Hour

2017-03-17

Många skolor och förskolor engagerar sig inför klimatmanifestationen Earth Hour lördagen 25 mars kl 20:30. Barnen gör aktiviteter kring allt från energi och matsvinn till att samla skräp utomhus.

– Skolorna gör ett fantastiskt jobb under Earth Hour. Det är både roligt och viktigt att förskolan och skolan sätter ökat fokus på klimatet i undervisningen och att de vill vara med och inspirera barnen. Unga tänker mycket på klimatet och skolan är en viktig arena för debatt och diskussion, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Inför Earth Hour jobbar många elever med både konkreta och större projekt om klimat och hållbarhet. WWFs utbildningsmaterial hjälper pedagoger, barn och ungdomar att koppla ihop globala utmaningar med lokala aktiviteter. Ett samarbete är igång med Stiftelsen Håll Sverige Rents projekt ”Grön flagg för att väcka miljöengagemang hos barn och unga.

En av de förskolor som deltar i årets Earth Hour är Solbackens Montessori i Åkersberga utanför Stockholm.
- Vi vill att vårt arbete med hållbarhet ska vara något lustfyllt och inspirera till ett livslångt engagemang för vår planet. Det är barnen som är vår framtid. Vi ser Earth Hour som ett gyllene tillfälle att engagera barnen för att bidra och ta ansvar i klimatfrågan, säger läraren Mia Ehrson.

Utvärderingar från tidigare år visar på en bredd i aktiviteterna bland skolor och förskolor. Eleverna uppmuntras till klimatsmarta handlingar, föreläser för andra om hållbarhet och många barn och elever ger egna miljölöften. WWF har också fått ta emot mängder av målade händer med miljöbudskap från barn i hela Sverige som överlämnats till miljöministern.


 

Några exempel på vad fem förskolor och skolor gör under årets Earth Hour:

Änghagsdalen 16, förskola i Göteborg – Fokuserar på nedskräpningen och utfiskningen av våra hav. De ska skapa två modeller för framtidens hav; ett hav som är nedskräpat och ett hav så som barnen skulle vilja att det såg ut.
 
Malmö Latin, gymnasieskola i Malmö - Estetiska programmet anordnar konsert på temat klimat, med minimal ljussättning och utan elförstärkta instrument, den 22 mars. I Matematik 1b har eleverna gjort beräkningar på hur mycket energi som förbrukas på konserter, vilket har väckt tankar hos eleverna om deras egen energiförbrukning i vardagen.
 
Skatteldens förskola i Umeå – Pratar med barnen om vad Earth Hour är. Barnen får också rita ett eller flera tips på hur vi kan vara rädda om vår planet.
 
Sundstagymnasiet i Karlstad – Eleverna ser på filmer, gör övningar kring klimatsmarta val och anordnar en "klädbytartimme".
 
Solbackens Montessori, skola och förskola i Stockholm – Utmanar barn och elever att minska matsvinnet genom att väga rester. Väver in Earth Hour i projekt för Grön Flagg på temat energi samt ett skräpuppdrag inom Vi håller rent.

Utbildningsmaterial för förskola och skolor för Earth Hour 2017 finns här
 

För mer information och anmälan för att delta i Earth Hour, kontakta:

Germund Sellgren, handläggare utbildningsfrågor WWF:
germund.sellgren@wwf.se, 08-624 74 43
WWF pressteam: press@wwf.se, 08 - 546 575 00

Senast uppdaterad 2017-03-17

 

Pressbilder Earth Hour

Kungliga Dramaten, Stockholm före Earth Hour 2016. Foto: Max Plunger

Kungliga Dramaten, Stockholm före Earth Hour 2016. Foto: Max Plunger

Ladda ner högupplöst

 

Kungliga Dramaten, Stockholm under Earth Hour 2016. Foto: Max Plunger

Kungliga Dramaten, Stockholm under Earth Hour 2016. Foto: Max Plunger

Ladda ner högupplöst

 


Ladda ner ytterligare pressbilder på temat Earth Hour i vårt pressbildsgalleri