Rädda haven!

 

 

Två av tre positiva till förbud mot engångsplastartiklar

2017-10-13
67 procent av svenskarna uppger att de är positiva till att Sverige inför förbud mot engångsförpackningar i plast som bestick, sugrör och muggar. Det visar en ny SIFO-undersökning som genomförts på uppdrag av Världsnaturfonden WWF.

 

- Det är glädjande att så många uppger att de är positiva till ett förbud. Det signalerar att man vill att Sverige tar sitt ansvar för att minska onödig plastkonsumtion och att svenskarna är villiga att ställa om till andra alternativ. Om vi inte ska ha mer plast än fisk i haven framöver måste vi jobba på alla fronter för att minska plasten vid källan, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden på WWF.

På frågan ”Skulle du ställa dig positiv eller negativ till ett svenskt förbud mot försäljning av engångsartiklar i plast (som plastglas, plastbestick etc.)?” uppger 67 procent att de är positiva, varav 29 procent är mycket positiva. 21 procent uppger att de är ganska eller mycket negativa till ett sådant förbud. 55 procent av svenskarna uppger också att de har minskat sin användning av engångsartiklar i plast, som bestick muggar och påsar.

I augusti gick Costa Rica som första land i världen ut med ett förbud mot engångsförpackningar i plast. Tidigare har länder som Rwanda, Kenya, Bangladesh, Frankrike och Sydafrika förbjudit plastbärkassar. Sverige införde ett informationskrav om plastens skadliga effekt på miljön på plastbärkassarna, en åtgärd som har minskat försäljningen av påsar kraftigt.

- 60 procent av allt skräp som årligen hamnar i haven är plast, som flaskor, engångsbestick och förpackningar. Det skadar och dödar djur och kan läcka gifter som hamnar i mat och dricksvatten. Vi har sett att politiska beslut ger effekt. Är det inte dags att visa oss själva och världen att vi kan dricka juice och kaffe utan sugrör och lock? Vi tycker det är dags att börja fasa ut engångsartiklar i plast, säger Inger Näslund, havsexpert på WWF.

 

Om undersökningen:

Totalt antal svarande var 1011 svenskar i åldrarna 18-79 år. Undersökningen genomfördes av SIFO på uppdrag av WWF.

 

Ladda ner detaljerat resultat

 

För mer information kontakta:

Inger Näslund, havs och fiskeexpert på WWF 070-105 30 57 inger.naslund@wwf.se

Erika Reje, pressansvarig WWF 0765454000 erika.reje@wwf.se

 

 

Senast uppdaterad 2017-10-13

Pressbilder

Plastskräp på strand. Foto: Global Warming Images / WWF

Plastskräp på strand.
Foto: Global Warming Images / WWF
Ladda ner högupplöst

 

Plastpåse på strand. Foto: Global Warming Images / WWF

Plastpåse på strand.
Foto: Global Warming Images / WWF
Ladda ner högupplöst 

 

Inger Näslund. Foto: Peter Knutson

Inger Näslund, Expert havs- och fiskefrågor WWF.

Foto: Peter Knutson

Ladda ner högupplöst