Kris i Virunga nationalpark

 

2012-05-25

Rebellgrupper har tagit sin tillflykt till gorillaskogarna i Virunga Nationalpark i Afrika och dödat en nationalparksarbetare och två kongolesiska soldater. Nu flyr lokalbefolkningen området och parken är stängd för turister.

– Det som utspelar sig i gorillaskogarna i Virunga är ett mardrömscenario, en tungt beväpnad rebellarmé på 1 500 man har tagit sin tillflykt in i skogen. De attackeras nu av arméförband och risken är stor att viktiga livsmiljöer för bergsgorillorna förvandlas till ett slagfält med stort mänskligt lidande, berättar Allan Carlson, Världsnaturfonden WWFs tropikexpert.

 

Människor flyr

Virunga Nationalpark, vid Demokratiska republiken Kongos gräns mot Rwanda och Uganda, har de senaste veckorna infiltrerats av fyra olika milisgrupper. Boende i området flyr, parken är stängd för turister och en patrull med kongolesiska och rwandiska nationalparksarbetare har tvingats fly till Rwanda.

 

Tre män dödade

De tre männen som har dödats höll på att hjälpa bybor på flykt då de hamnade i skottlinjen för maskingevär från en grupp med 100 oidentifierade milismedlemmar.

Nyligen trängde en milisgrupp in i sydöstra delen av parken i den skog som är livsmiljö för cirka 200 kritiskt hotade bergsgorillor.


– Läget är riktigt allvarligt och den kongolesiska armen med uppbackning av rwandisk militär har med tungt artilleri och med attackhelikoptrar anfallit rebellernas ställningar inne i skogen. Viktiga naturvårdsframgångar hotas nu att raseras på grund av detta krig inne i en av världens absolut mest spektakulära nationalparker, säger Allan Carlson.

 

Det finns bara uppskattningsvis 786 bergsgorillor kvar i Kongo, Rwanda och Uganda. Minst 23 av Virungas bergsgorillor har dödats sedan den väpnade konflikten utbröt i regionen 1990. Den senaste hittades i februari efter att ha fångats i en illegal antilopsnara.
 

WWF arbetar för gorillorna och lokalbefolkningen

WWF utför ett omfattande arbete i Virunga med att skydda gorillorna och deras livsmiljö och att skapa bra relationer mellan bybor och parkförvaltningarna.

WWF uttrycker djup sorg över de döda och starkt deltagande med deras familjer.


– Vi är skyldiga dem och deras familjer tacksamhet för deras mod och uppoffring i arbetet för att skydda bergsgorillorna i Virunga.

Paris Paluku, som den avlidne nationalparksarbetaren heter, lämnar fru och två barn efter sig. Tyvärr är han inte den förste att dö i tjänsten i Virunga. Sedan 1990 har över 150 nationalparksarbetare dödats medan de utfört sitt arbete.

 

Hjälp WWF att skydda bergsgorillorna och stötta lokalbefolkningen i Virunga


Källa: http://www.wwf.org.uk/

Läs mer: www.wwf.org.uk/news_feed.cfm?5967/WWF-mourns-Virunga-ranger-death

 

 

Senast uppdaterad 2012-05-28