Ejder Foto: Orsolya Haarberg / Wild Wonders of Europe / WWF

Goda resultat 2016 - hav och sötvatten

 

Världens största naturreservat skapas i Antarktiska oceanen

Foto: Win van Passel / WWF

 

Nu blir det äntligen ett jättestort naturreservat i Rosshavet vid Sydpolen, nästan tre gånger så stort som Sveriges yta. Att världens länder skulle enas om att skydda området är något WWF har kämpat för i många år och nu har det skett! Här finns ett av de allra sista oförstörda områdena på vår planet, med en marin mångfald som saknar motstycke. I det kalla klimatet trivs pingviner, valar, sälar, mängder av sjöfåglar och fiskar, som nu kan fortsätta leva ifred.


Det blir helt förbjudet att fiska i större delen av naturreservatet och i resten blir fisket kraftigt begränsat. Avtalet gäller i 35 år.

 

Seger för världens hav – fartyg får inte släppa ut barlastvatten

Barlastvatten kallas det vatten ett fartyg pumpar in i båten för att bevara stabiliteten. Problemet är att vattnet innehåller tusentals organismer – små djur, växter och bakterier – och när vattnet släpps ut på en ny plats följer dessa arter med och rubbar den ekologiska balansen på ställen där de inte hör hemma. Det här är ett stort problem och WWF har i över tio år arbetat för att få världens länder att enas om ett förbud.


Nu är vi äntligen i hamn! Internationella Sjöfartsorganisationen IMO har godkänt konventionen efter att tillräckligt många länder skrivit på. Från den 8 september 2017 blir det förbjudet för fartyg att släppa ut orenat barlastvatten i Östersjön och alla andra hav. Det innebär ett viktigt framsteg i arbetet för friskare hav, inte minst Östersjön! 

 

Ett nytt viktigt biosfärområde utsett

 

En stor del av ett av WWFs prioriterade mangrovesjölandskap blev utnämnt till biosfärområde av UNESCO 2016. Området ligger på Madagaskars västra kust och heter Belo-sur-Mer - Kirindy-Mite. Det omfattar ett flodområde och en mosaik av rika men känsliga ekosystem, såsom torra skogar, snår, taggskogar, savanner, salta sumpiga fördjupningar, mangroveträsk och korallrev. Revet är också ett utfodringsområde för en spektakulära stora marina djur, inklusive valar, delfiner, dugonger och havssköldpaddor. Människor i området är beroende av dessa naturresurser för sin försörjning.


Platsens marina biologiska mångfald, öar och två heliga salta sjöar, som är hem till arten mindre flamingo, är värdefulla tillgångar för turism. Vattenbruk, fiske på öppet hav och saltproduktion är också betydelsefulla.
 

Snart ingen mer skit i Östersjön!

 

Östersjöländerna har kommit överens om att det ska bli förbjudet för kryssningsfartyg att tömma ut urin och avföring i havet. Avloppsvatten bidrar till övergödning och algblomning, och därför är det en stor seger att mängden skit i Östersjön minskar.


Det här är en fråga som WWF har arbetat med i nästan tio år, så förbudet blir en stor vinst för havsmiljön. Förbudet börjar gälla för nyproducerade fartyg från 2019 och för fartyg som redan är i trafik från 2021. Omställningen av fartyg och mottagningsstationer av avlopp tar tyvärr tid.

 

Östersjöns tumlare skyddade

Foto: Florian Graner / WWF

 

Regeringen har sagt ja till förslaget om att skydda tumlarnas viktiga områden i Östersjön! Det är av stor betydelse för tumlarnas framtid. Inom dessa områden kan mänskliga aktiviteter begränsas, till exempel fiske, båttrafik och konstruktion av vindkraftsparker.


Denna lilla tandval kallas tumlare för sitt tumlande sätt att röra sig. Tumlare gillar fisk, speciellt feta fiskar som sill, skarpsill och små torskar. Ett problem är att de fastnar i fiskenät som slitit sig, så kallade spöknät, och kan då skada sig eller dö. De nät som användes förr var gjorda av tjockare trådar av naturmaterial, medan dagens tunna nylonnät är svårare att upptäcka. Tumlare störs också av ljudet från båtmotorer då de har extremt känslig hörsel och använder ljudsignaler för att kommunicera. Tyvärr finns det bara några hundra tumlare i Östersjön.
WWF arbetar för att bevara tumlaren, bland annat genom att kartlägga och samla upp spöknät från Östersjön.

 

 

Vattenspegel återskapad

Ångermanälven, Näsåker

 

Under 2016 återställde WWF en bit av den hårt reglerade Ångermanälven. Vattenspegeln syns nu åter i den torra fåran Bullerforsen. Torvsjöån och Albloselbäcken är nästan helt återställda. Det gjordes för att visa på möjligheterna att redan nu genomföra miljöåtgärder som inte påverkar elproduktionen.

 

 

Senast uppdaterad 2018-04-23

 

Fler goda resultat från 2016

Resultatsidan 2016