© WWF-Canon/Martin HARVEY

Babyboom bland Virungas bergsorillor

Familjestund i Kabirizigruppen.

Bersgorillorna i Virunga i östra Kongo mår utmärkt trots krisen förra året och flera nya ungar har fötts. Det visar 2012 års stora räkning, som nu är klar. Nationalparksvakter och övrig personal har trots krig och mycket svåra förhållanden klarat av att skydda Virungas bergsgorillor. Den humanitära krisen i området är stor och WWF riktar stora delar av sitt stöd till parkvakter och deras familjer.

Varje år räknas bergsgorillorna i Virunga. 2012 års räkning är avklarad och bjuder på riktigt positiva nyheter. Efter flera månader av krig och oroligheter hittades alla familjerna levande! En av dem, Rugendofamiljen, hade inte setts till på länge, men hittades till slut. Inte bara mådde alla bra, det hade också fötts en ny unge i gruppen.
Att hitta dem levande och välmående var en enorm lättnad eftersom den här familjen har lidit så mycket tidigare.


Lite bakgrund: I juli 2007 sköts en hane och tre honor i Rugendofamiljen (varav en var dräktig och en annan ammade en unge) av personer inblandade i den illegala handeln med kol. Händelsen sände chockvågor över världen och bilden på offren sågs på omslaget av National Geographic och Newsweek.

 

Försvunna sedan juni 2012 – nu hittade

Sedan krisen i Virunga bröt ut förra året och rebellgrupper började strida i området, har de som arbetar i nationalparken varit livrädda att något liknande skulle hända eller hade hänt Rugendofamiljen igen. Ingen i familjen hade nämligen setts till sedan i juni 2012.Rugendofamiljens silverrygg(ledande hane) Mastaki med en unge på ryggen. Så glädjen var stor när det hittades.


WWF har jobbat med att bevara Virunga nationalparks djur och natur i nära samarbete med lokal-befolkningen i över 20 år.

 

WWF är också medlem i International Gorilla Conservation Programme (IGCP) vars mål är att bevara begrsgorillor och deras livsmiljö i Rwanda, Uganda och Demokratiska Republiken Kongo.

 

En nyfödd unge i Kabirizifamiljen nära sin mamma.


Resultat av inventering 2012. De habituerade familjerna.

 
Källa: Gorilla.cd, Virunga Nationalparks officiella webbsida.

Senast uppdaterad 2013-01-31

 

Vad gör WWF

WWF jobbar hårt för att rädda Afrikas bergsgorillor. En viktig del är stöd till nationalparks-myndigheterna i alla tre utbredningsländerna. Stora delar av stödet går till nationalparks-vakter som kan skydda bergsgorillor och övrig natur.

Mer fakta: Gorilla i Afrika

 

Nationalparksvakter fotograferar gorillagrupp

 

IGCP
IGCP, International Gorilla Conservation Programme (Det internationella bergs-gorillaprojektet) som jobbar med såväl forskning på djurens beteende — mer kunskap är mycket viktigt för att trygga artens överlevnad — som turist-planering och samarbete med kringboende lokalbefolkning för att trygga gorillornas livsmiljö. Trots flera års oroligheter och bakslag har projektet varit framgångsrikt när det gäller att skydda bergsgorillorna.

 

IGCP grundades 1991 och består av tre partners: African Wildlife Foundation (AWF), Fauna & Flora International(FFI) och WWF.

Bli Djungelfdadder


Foto: © Staffan Widstrand

Hoten mot Afrikas bergsgorillor och regnskogar är överhängande. Aldrig tidigare har du haft möjlighet att så nära följa de utrotningshotade bergsgorillorna som nu.
Bli Djungelfadder och bidra till WWFs tropikskogsverksamhet!

Läs mer!