Lax. Foto: Calle Bredberg / WWF

Torsk för laxen!

 

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson och övriga fiskeministrar i EU beslutade den 22 oktober hur mycket fisk som får fiskas i Östersjön år 2013. WWF är positiva till att flera av de beslutade fångstkvoterna nu ligger närmare forskarnas rekommendationer än tidigare.


Det är nödvändigt för att nå EUs beslut om hållbart fiske och maximalt hållbart uttag (MSY) till 2015. Beslutet att minska fisket av torsk i västra Östersjön är bra eftersom det här beståndet måste stärkas.

Men WWF är kritiska till att beslutet inte följer forskarnas råd att max 54 000 vildlaxar får fångas i Östersjön nästa år. I stället blir det nu tillåtet att fånga dubbelt så många- 108 762 laxar - trots att det fortfarande saknas en förvaltning som kan hjälpa vildlaxens återhämtning. Idag är bifångster av smålax, svartfiske och dödlighet av laxar i kraftverksturbiner hot mot laxen. 

Det är beklagligt att Östersjöländernas regeringar trots kunskap väljer att blunda. Vill vi ha kvar den vilda laxen i Östersjön i framtiden måste fisket anpassas till vad bestånden tål.  WWF arbetar vidare för att en hållbar långsiktig förvaltning ska på plats och för att lax ska kunna vandra upp och ner i älvarna förbi kraftverksturbinerna.  

 140 000 har skrivit på namninsamling för mer fisk i haven

 

Vi svenskar är liksom övriga invånare i EU väldigt oroade över situationen i haven. Det visar inte minst att redan över 140 000 människor skrivit på WWFs namninsamling ”MER FISK” för en kraftfull förändring av fiskepolitiken - och att  19 000 har stöttat namninsamlingen i som ingått i sommarens Östersjökampanj i Sverige. De svenska namnen skickas nu till den internationella kampanjen.

Namninsamlingen ”mer fisk” är en uppmaning till EU-parlamentarikerna och fiskeministrarna att agera mot överfiske, oansvariga bifångster av sjöfåglar, sälar, hajar - och dumpningen av fisk för att både bestånden och fisket ska ha en chans att klara sig långsiktigt. WWF kommer nu arbeta för att namnen skapar tryck på EUs politiker att rösta för en ny fiskepolitik som tar hänsyn till vad haven tål. Idag är upp mot 70 procent av Europas kommersiella fiskbestånd idag överfiskade.

Under oktober driver WWF kampanjen vidare i Europa. Därefter kommer namnen att sammanställas och presenteras för EU parlamentets ledamöter innan omröstning sker om den nya fiskeripolitiken.

WWF hoppas att fler skriver under namninsamlingen och därmed sätter press på politierna att rösta för en ny hållbar fiskepolitik under hösten.

Senast uppdaterad 2012-10-23