Schimpanser i fara

Schimpans i Gombe nationalpark i Tanzania / © naturepl.com / Anup Shah / WWF-Canon

WWF arbetar aktivt för skydd av schimpanser i hela Afrika. Två länder som har ett särskilt ansvar för schimpanser är Kongo och Uganda. I Kongo är det politiska läget svårt men landet har en viktig roll i skyddet av de stora människoaporna. Uganda har många turister som vill se schimpanser och gorillor och kan skapa bra modeller för hållbar turism som skyddar djur och natur. WWFs naturvårdsinsatser för att skydda de stora aporna sker på många platser i Centralafrika och Västafrika.


Under många år har Världsnaturfonden WWF satsat hårt på att skydda och stärka Virunga nationalpark i Kongo. Oroligheter med krigförande grupper har skapat en svår situation för de nationalparksvakter som ser till att tjuvjakt, illegal fångst av levande djur och skogsskövling stoppas. Trots svåra förhållanden så är parkvakterna mycket hängivna sitt arbete.


– Skogarna i Virunga nationalpark är unika då de förutom både bergsgorilla och Grauers gorilla även har schimpanser. WWF har tack vare våra supportrar både i svåra tider och i bättre kunnat ge stöd till parkvakter och naturvårdsarbete i detta biologiska paradis, säger Allan Carlson, naturvårdsexpert på WWF.


Virunga är en del av Albertine rift där WWF arbetar på många håll. Albertine rift sträcker sig över flera länders territorium. Detta skogsområde är mer än 1 000 km långt och här finns en del låglandsregnskog i väster, mycket bergsregnskog i de centrala delarna och sjöarna i Rift Valley längst i öster.

 

På flera ställen i Albertine rift lever schimpanser inte minst i Uganda där WWF arbetar aktivt för att skydda schimpanser och bergsgorillor i Biwindiskogen. I Uganda är tjuvjakt ett stort hot och många schimpanser fastnar i snaror och dödas eller skadas. I nationalparkvakternas uppgifter ingår inte minst att plocka bort snaror och andra illegala fällor som även finns i reservat och nationalparker.

 

Även i områden väster om Tanganyikasjön och i Rwanda har WWF flera projekt där schimpanser skyddas.

Schimpanser i Tai nationalpark i Elfenbenskusten. © naturepl.com / Michael W. Richards / WWF-Canon

 

WWFs Great Ape programme

Utöver arbetet i Alberine rift så samarbetar WWF med många partners för att skydda schimpanser i hela Afrika inte minst i Västafrika.


Här är några exempel:

 

  • Skydd av schimpanser i Tai nationalpark i Elfenbenskusten.

 

  • Skydd och övervakning av schimpanspopulationen som lever i gränsområdet mellan östra Nigeria och västra Kamerun. I ett nära samarbete med lokalbefolkningen utvecklar WWF metoder för att leva nära skogen utan att hota djur och naturvärden i nationalparken Mengame i Kamerun.

 

  • I Campo Ma´an också i Kamerun ger WWF stöd till skydda av schimpanser och annan biologisk mångfald.

 

  • I den 6000 kvadratkilometer stora nationalparken Minkebe i Gabon är WWFs experter rådgivare i frågor som rör skötselplaner för att skydda inte minst områdets schimpanser. I gränsområdet mellan Gabon, Kamerun och republiken Kongo(Brazzaville) i området Odzala-Minkebe-Dja verkar WWF för att stärka skyddet av områdets djur och naturvärden.

 

  • WWF utvecklar även ekoturism runt schimpanser bland annat i Campo Ma´an i Kamerun och i Centralafrikanska republiken.

 

  • WWF arbetar aktivt för att stoppa den olagliga buschmeathandel som även omfattar schimpanser. En annan viktig uppgift är att stoppa den olagliga jakten som förekommer i skogsbruksområden i Afrika.   

 

Senast uppdaterad 2012-09-21

  

Albertine rift

Foto: Allan Carlson/WWF

 

I Albertine rift finns några av Afrikas biologiska skatter. Området omfattar bland annat följande nationalparker och reservat:

Virunga,
Bwindi Impenetrable,
Kahuzi-Biega,
Kibale,
Nyungwe,
Semliki, and the
Itombwe Massif.

Mer om Albertine rift