WWFs isbjörnspatrull i Ryssland

WWFs isbjörnspatrull (UMKY-Patrol) i ryska Arktis. © Viktor Nikiforov / WWF-Ryssland

 

Det uppskattningsvis 20 000 till 25 000 isbjörnar i världen. Men de senaste studierna visar att två tredjedelar av bestånden riskerar att krympa kraftigt till 2050 till följd av den globala uppvärmningen och issmältningen i Arktis. Områden som drabbas hårt är Svalbard och Tjukotka i östra Ryssland.

 

Med minskade isar får isbjörnarna allt svårare att jaga och hitta föde.  

I ryska Tjukotka medför isbristen att isbjörnarna går in i samhällen längs kusten för att leta efter mat, vilket orsakar konflikter med lokalbefolkningen.

 

Isbjörnspatrull minskar konflikter mellan isbjörnar och människor

WWFs isbjörnspatrull (UMKY-Patrol) bildades 2006 efter tips om att byn Vankarem i Tjukotka besöktes av flera hundra isbjörnar. Förutom att skydda byns befolkning – genom att hålla isbjörnarna utanför samhället och lägga ut mat i form av valrosskadaver – är patrullen effektiv mot illegal jakt.


Isbjörnsjakt förbjöds redan 1956 i Ryssland, men troligen dödas 150-200 djur illegalt i landet. Patrullen samlar också in vetenskapliga data, besöker skolor och för diskussioner med de lokala myndigheterna för att reda ut vem som ska göra vad när isbjörnarna anländer.

 

Titta på film från Isbjörnspatrullen:

 

WWFs Tom Arnbom på isbjörnsresa genom ryska Arktis (1:58)

WWFs naturvårdsexpert Tom Arnbom reste under december 2007 till ryska Arktis för att dokumentera situationen för isbjörnen och effekterna av klimatförändringen. Med sig på äventyret har han isbjörnspatrullen UMKY-Patrol.

 
 
 
Senast uppdaterad 2011-09-20

      

 

Stöd Isbjörnspatrullen!

Tack vare pengar från WWFs Isbjörnsfaddrar har projektet blivit mycket framgångsrikt. Nu växer behovet av utrustning till våra Isbjörnspatruller.

 

Just nu behövs pengar till:

  • vita kamouflageoveraller
  • kikare
  • spaningsutrustning
  • satellittelefon
  • snöskoter


Som Isbjörnsfadder hos WWF kan du vara med och hjälpa till. Läs mer om fadderskapet här!