© WWF

Välkommen till WWFs One Planet City Challenge

WWFs One Planet City Challenge (tidigare Earth Hour City Challenge) utmanar städer världen över att ta ett ledarskap för att bygga en klimatsäker framtid som erbjuder människor ett gott liv inom ramen för en planet. Din kommun kan bli en av hundratals städer som tar täten för en hållbar framtid.  I den nya omgången lyfter WWF temat hållbar mobilitet. Vi ser fram emot ert deltagande!

 

Den nya omgången lanseras 15 mars - håll utkik!
 

Paris global vinnare i WWFs stadsutmaning 2016

Nu står det klart att Paris tog hem titeln Global Earth Hour Capital - global vinnare av Earth Hour City Challenge 2016. Paris lyfts fram som en förebild med ett ambitiöst  klimatarbete och för att visionärt och framgångrikt engagera näringslivet, medborgarna och andra städer i arbetet för en mer hållbar värld.

– Medan världen förbereder sig för att omsätta klimatavtalet i handling föregår Paris med gott exempel. Staden har tagit klimatinitiativ som både engagerar befolkningen och visar vägen för många av världens växande storstäder. De är välförtjänta vinnare, säger Carina Borgström-Hansson, globalt ansvarig för EHCC. 

 


 

 

Umeå vald till Årets klimatstad 2016

En internationell jury har utsett Umeå till Årets klimatstad 2016 i Earth Hour City Challenge 2016. Representanter från Umeå tog emot diplom och publikens jubel på EHCC-finalkonferensen i Göteborg - en konferens med fokus på städers möjligheter att gå före i klimat- och hållbarhetsarbetet. Bland 16 svenska deltagare i en ambitiös omgång stod den spännande finalen mellan Eskilstuna, Lund och Umeå, som alla imponerade på juryn.  

Läs hela pressmeddelandet.

 

"Juryn imponerades av Umeås förmåga att kraftfullt driva arbetet med sina klimatstrategier. Flera konkreta satsningar med både bredd och djup gör det enklare för kommunens aktörer och invånare att agera mer hållbart. Umeå är en förebild med inspirerande exempel på hur arbetet med hållbar stadsutveckling kan se ut", säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF. 

  

Winner Swe 2016

Paris och Umeå var bland de 18 nationella vinnare som gick till internationell final i EHCC 2016. Konkurrensen var hård då många städer visar upp ett starkt ledarskap. "Juryn hade ett tufft jobb, men det är ett gott tecken. Det är inspirerande att se så många städer från nord till syd som tar klimathotet på allvar och engagerar sina medborgare i omställningen till en hållbar framtid", säger Carina Borgström-Hansson.

 

16 svenska deltagare imponerade

Hela 16 svenska kommuner klarade den tuffa inrapporteringen och deltar i EHCC 2016. Av dessa är 7 nya sedan EHCC blev en global utmaning. Läs mer om de svenska utmanarna:

Deltagande länder 2015-2016

Bakgrund

Städer går före

I Eskilstuna byggs ett köpcentrum där allt som säljs är miljövänligt, begagnat eller gjort av återvunna grejer. Malmö satsar på gröna tak som tar upp luftföroreningar och dämpar effekterna av ett varmare klimat. I stadsdelen Rosengård har engagerade boende utbildats till klimatcoacher för att peppa grannarna till miljösmarta vanor. Eskilstuna och Malmö är två exempel på kommuner som framgångsrikt deltagit i Earth Hour City Challenge. Fler goda exempel finns från hela Sverige, inte minst bland vinnarna av titeln Årets klimatstad: Malmö (2011), Uppsala (2013), Stockholm (2014) och Göteborg (2015).

 

EHCC är en global utmaning och internationellt finns mängder av städer som tagit täten genom innovativa och kraftfulla åtgärder för hållbar stadsutveckling. Våra Global Earth Hour Capitals, Vancouver (2013), Kapstaden (2014) och Seoul (2015), visar alla vägen framåt genom satsningar på t.ex. förnybar energi, transporter och medborgardialog. På WWFs plattform Urban Solutions for a Living Planet kan du ta del av mer än 100 exempel på hållbar stadsutveckling från hela världen, inklusive många Earth Hour City Challenge-deltagare. 
 » Klicka på länken Urban Solutions för att låta dig inspireras

 

 

Kort om WWFs stadstutmaning

Earth Hour City Challenge (EHCC) startade 2010 som en svensk stadsutmaning. 2012 blev den global och 2015 deltog hela 166 städer från 17 länder. Städer som vill delta i Earth Hour City Challenge rapporterar sina klimatmål, utsläpp och åtgärder på den internationellt erkända plattformen carbonn Climate Registry (cCR). cCR drivs av ICLEI - Local Governments for Sustainability. Årets tema är Bridging the gap, dvs. att överbrygga gapet mellan den rådande utvecklingen och målet att den globala uppvärmningen inte får gå över 2°C. Städers bidrag kommer att vara avgörande om vi ska lyckas nå målet. 

 

Att rapportera på cCR innebär att kommunen på ett transparent och trovärdigt sätt delar med sig av åtaganden, åtgärder och mål för det lokala klimatarbetet. Ett internationellt konsultbolag granskar den inrapporterade datan och väljer tillsammans med WWF ut 1-3 finalister från varje deltagande land. Sedan tar den internationella juryn vid med sin granskning och bedömning. De väljer först ut nationella vinnare (National Earth Hour Capitals), i Sverige kallad Årets klimatstad. Sedan utnämner juryn en global vinnare, kallad Global Earth Hour Capital. Mer om EHCC hittar du på undersidorna i vänstermenyn.

 

Representerar du en kommun som vill delta i Earth Hour City Challenge?
» Klicka här för att komma till sidan "Information för svenska kommuner"

 

Fler filmer om EHCC finns på WWFs YouTube-kanal:

» Boende
» Transport och mobilitet
» Mat och dryck
» Övrig konsumtion
» Klimatpositiva lösningar

 

We Love Cities

We Love Cities är en chans för finalisterna i Earth Hour City Challenge att få bredare uppmärksamhet och stöd för sitt klimatarbete, både lokalt och globalt. I kampanjen kan alla som vill rösta på sin favoritstad genom att tagga sin stad på sociala medier. Det går dessutom att ge förslag på hur din, eller de andra deltagande städerna, kan bli mer hållbara. Sedan 2014 har över en halv miljon röster och förslag kommit in från hela världen. Den vinnande staden koras till Most Loveable City och har därmed vunnit folkets röst. Omröstningen påverkar inte utgången av EHCC eller vice versa. Läs mer om tävlingen på hemsidan welovecities.org.

Glöm inte att rösta på din favoritstad! 

 

WWFs stadsturné

Sedan 2014 har WWF besökt sex stycken av de svenska Earth Hour City Challenge-deltagarna som en del av WWFs stadsturné.  Stadsturnén har fokus på dialog mellan unga människor och beslutsfattare i kommunen på temat Vår stad 2030. Det är också namnet på det pedagogiska material som elever på medverkande skolor arbetar med inför själva turnéeventet. Eleverna tar fram förslag på hur deras stad kan utvecklas till att både bli mer ekologiskt och socialt hållbar. På själva turnédagen presenterar de sina förslag för politiker, tjänstepersoner och representanter för lokalt näringsliv och organisationer. Mediaintresset brukar också vara stort. Dagen avslutas med ett rundabordssamtal mellan de olika aktörerna.

»  Läs mer om Vår stad 2030 på WWFs utbildningssidor

 » Mer information om stadsturnén och hur din kommun kan vara med

 

 

 

© San Francisco

 

Läs mer om WWFs internationella utmaning. 

  

Detta är Earth Hour City Challenge


 

© WWF-Canon / Richard Stonehouse

 

Här får du mer information om hur det går till att deltaga.

 

Information för kommuner


 

© Brent Stirton / Getty Images / WWF-UK

Världsnaturfonden WWF arbetar utifrån visionen One Planet Future – en framtid på en levande planet där människor i alla länder ges möjlighet att leva ett gott liv och där planetens biologiska mångfald förvaltas på ett hållbart sätt.

 

WWF och hållbar stadsutveckling

© Jeremiah Armstrong / WWF-Canada
 
Intresset för hållbar stadsutveckling är stort och det pågår tusentals projekt i städer världen över för att minska det ekologiska fotavtrycket och bevara den biologiska mångfalden. Läs om WWFs inventering av 100 internationella lärande exempel.

 

Urban solutions for a living planet

 

 

Senast uppdaterad 2017-02-22

 

WWF Earth Hour 2017
- tillsammans för klimatet

Earth Hour 2017 - Tillsammans för klimatet


Lördag 25 mars 2017 klockan 20.30-21.30 lokal tid tar världen ställning för planeten under WWF Earth Hour – världens största miljömanifestation. Var med och uppmana makthavarna att ta krafttag för klimatet du också!

Allt om Earth Hour 2017

 

 

Aktuellt

EHCC Digest - Commitments and actions of 328 cities towards a climate smart future
En ny rapport som sammanfattar uppnådda resultat från WWFs stadsutmaning Earth Hour City Challenge.

© WWF

 

EHCC pris 2016

 

Puff Hållbar stad – blogg

 

Snabba fakta:

  • Över 50 % av världens befolkning bor idag i städer
  • Städerna står för mer än
    70 % av världens koldioxidutsläpp
  • 70 % av världens befolkning kommer att bo i städer år 2050 
  • Städer har en stor potential
    till lösningar för minskade fotavtryck

EHCC 2015