Testa årets klimatsmarta Earth Hour-recept från Ecoviva

Ecoviva, Sveriges mest prisbelönta ekologiska matkasse, är officiell menyskapare till Earth Hour 2015. Ecovivas unika meny inför Earth Hour är ekologisk och vegetarisk*.  

 

*Lakto-ovo vegetarisk


Börek på fårost & spenat med färgstark bönsallad. Foto och styling: Ecoviva

Börek på fårost & spenat med färgstark bönsallad

 

4 personer

Ingredienser:

Börek:
200g färsk spenat
1 paket filodeg (ca 200 g)
1 paket fårost eller fetaost (ca 150-200g)
(1 tsk honung)
250 g keso
2 ägg
0,5 dl mjölk
1 msk olja

Sallad:
2-3 tomater
1 förp. svarta bönor kokta (ca 400 g)
0,5 msk olivolja + 0,5 msk vinäger
0,5 röd lök
1 krm cayennepeppar, chili eller annan het krydda
Tillbehör: Morot som råkost

Gör så här

 

Börek: Sätt på ugnen på 200 grader. Vispa ihop ägg, mjölk, 1 msk olja och 1 krm salt. Fräs spenaten och låt svalna. Mosa ihop fetaosten med keso, blanda ned spenaten, (honung) och smaka av med lite salt och peppar. Lägg ut ett filodegsark på en bakpappersklädd plåt. Pensla med lite äggblandning, upprepa med 4-5 ark som läggs ovanpå. Fördela spenat/keso ovanpå och sedan ytterligare några lager penslade filodegsark. Rulla ihop till en rulle från långsida till långsida, det kan vara lite trixigt om filodegen är uppblött. Det kan gå lättare om du tar tag i kanten på bakplåtspappret och rullar med hjälp av det. Det gör inget om rullen spricker. Avsluta med att pensla på lite äggblandning. Ställ in i ugnen i cirka 15-20 minuter eller till fin färg och krispig yta.

Sallad: Finhacka en gul lök och skölj av i ett durkslag tillsammans med en förpackning svarta bönor och låt rinna av. Grovhacka tomaterna och blanda med bönor, olivolja, vinäger och gärna någon het krydda som chili eller cayennepeppar.

 

Skär börek i bitar, servera med bönsalladen och morot.

 

WWFs klimatkommentar: Börek innehåller en hel del ost och keso, vilket drar upp klimatpåverkan. Men som helhet ger måltiden ett litet bidrag av klimatgaser.


 

Mandelbullar med tomatbulgur och böncrème. Foto och styling: Ecoviva

Mandelbullar med tomatbulgur och böncrème

4 personer

Ingredienser:

Mandelbullar:
Cirka 75 g mandlar
Cirka 250-300 g hård neutral tofu
1 gul lök
0,5-1 röd peppar
1 buljongtärning
0,5 dl vatten
1 msk soja
2 vitlöksklyftor
1 ägg
1 dl mjöl
(Ströbröd eller sesamfrön att rulla bollarna i)
Neutral olja/smör för stekning

Tomatbulgur:
4 portioner bulgur, kokt (gärna i buljong)
3-4 tomater
1 kruka persilja
0,5 citron

Böncrème:
1 burk vita bönor (ca 400 g)
0,5 citron
1-2 msk olja
1 vitlöksklyfta
Salt och cayennepeppar efter smak

Gör så här:

 

Koka 4 portioner bulgur (i buljong), ställ åt sidan och låt svalna.

Mixa ihop sköljda avrunna vita bönor med citron, olja och vitlök. Späd med mer olja eller lite vatten till lagom konsistens. Smaka av med salt och cayennepeppar.

Mixa ihop mandel med en lök i bitar och tofu. Tillsätt buljong upplöst i 0,5 dl vatten, soja, pressad vitlök, hackad röd peppar, ägg och mjöl. Smaka av med salt.
Om smeten blir för lös för att rulla med händerna, kan man klicka ned bullarna direkt i pannan med hjälp av två skedar. Vänd eventuellt i ströbröd eller sesamfrön, så är det mindre risk för att de fastnar i pannan. Stek i olja i medelvarm panna några min på varje sida till fin färg.

Grovhacka tomaterna, blanda med bulgur. Smaka av med citronsaft, salt och hackad persilja. Servera med mandelbullar och böncrème.

 

WWFs klimatkommentar: Tänk på att välja närproducerade tomater. I Sverige är cirka 90 procent av växthusen uppvärmda med biobränslen till skillnad från de holländska.


 

Vinnande morotssoppa med kokos/apelsin och naanbröd med linsdipp. Foto och styling: Ecoviva

Vinnande morotssoppa med kokos/apelsin och naanbröd med linsdipp

4 personer

Ingredienser:

Soppa:
Cirka 500 g morötter
1 gul lök
7 dl vatten
2 buljongtärningar
2 tsk vinäger
0,5-1 msk riven ingefära
2 krm cayennepeppar
(1 tsk spiskummin)
1 burk kokosmjölk
1 apelsin

Linsdipp:
1 dl gröna eller röda linser, okokta
2 dl vatten
0,5 buljongtärning
1-2 msk neutral olja
1 vitlöksklyfta
2 krm cayennepeppar
1-2 tsk citronsaft (1/4 citron)
Salt efter smak

Tillbehör:
1 pkt naanbröd

Gör så här:


Sätt på ugnen till naanbröden (200 grader). Koka linserna med buljong i 30 min (gröna) eller 10 min (röda) tills de är mjuka.
 
Gör soppan: Skala/riv ingefära. Skala morötter och lök. Skär i mindre bitar och lägg i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt vatten, buljong, vinäger, ingefära, cayennepeppar (spiskummin). Låt soppan få ett uppkok och sänk sedan värmen och sjud under lock tills grönsakerna är mjuka. Tillsätt en burk kokosmjölk. Mixa soppan och smaka av med en pressad apelsin, salt och mer cayennepeppar eller chilikrydda om du vill.

Häll av linserna. Mixa/mosa ihop med resten av ingredienserna och smaka av med salt. Värm bröden enligt anvisning på paketet anvisning.

Servera soppan med, naanbröd och linsdipp.

 

WWFs klimatkommentar: Om du vill välja en vinnare i klimatligan så är detta receptet bäst. Tänk på att välja morötter som inte transporterats så långt, och välj gärna kokosmjölk på tetra/pappförpackning om det finns.


Stekt Gnocchi med frästa medelhavsgrönsaker. Foto och styling: Ecoviva

Stekt gnocchi med frästa medelhavsgrönsaker

4 personer

Ingredienser:

Gnocchi med grönsaker:
800 g färsk gnocchi
1 aubergine
2 paprika
2 klyftor vitlök
Olivolja/smör för stekning
1-2 tomater
1 msk balsamicovinäger

Tillbehör:
1 paket ruccola
1/3 montelloost eller annan parmesanliknande ost
0,5-1 burk grön pesto (ca 130 g)
(Balsamicovinäger)
 

Gör så här:


Tillaga grönsakerna. Skär paprika och aubergine i bitar. Gnid in auberginebitarna med 1 tsk salt och låt i stå cirka 10 minuter. Krama ur överflödigt vatten från auberginen.

Stek gnocchi dem gyllenbruna i olivolja och/eller smör. Lägg gnocchin åt sidan. (Detta kan även göras samtidigt som man steker grönsakerna i en annan stekpanna).

Hetta upp olivolja/smör in stor stekpanna/wokpanna och stek grönsakerna mjuka i olivolja med pressad vitlök, stekt gnocchi, balsamicovinäger. Smaka av med salt, peppar och gärna någon örtkrydda.
 
Servering: Riv osten. Blanda gnocchi med grönsakerna. Toppa med ruccula och servera grön pesto och gärna lite riven ost.

 

WWFs klimatkommentar: Tänk på att välja närproducerade grönsaker. Transporterna står för en större del av de färska grönsakernas klimatavtryck.


Kokospannacotta med fräsch fruktsallad. Foto och styling: Ecoviva

Kokospannacotta med fräsch fruktsallad

4 personer


Ingredienser:

Pannacotta:
2 dl grädde
2 dl kokosmjölk
½ dl socker
1 tsk vaniljpulver
1 påse vegegel (vegetariskt gelatin)

Fruktsallad:
3 apelsiner
2 kiwi
½ kruka mynta
½ dl kokos

Koka grädde, kokosmjölk, vaniljpulver, vegegel och socker i 5 minuter under omrörning till det tjocknat, låt svalna lite och häll upp i glas eller skålar. Ställ kallt.
Skala och hacka frukten. Strimla i mynta och spara fyra knoppar att dekorera med. Rosta kokosen i en torr panna tills gyllene på medelvärme. När pannacottan har stelnat toppa med fruktsallad och rostad kokos, dekorera med en myntaknopp.

(Fruktsalladen kan varieras med de frukter som är i säsong)

 

 

Ecoviva, Sveriges mest prisbelönta ekologiska matkassar, är officiell menyskapare till Earth Hour, WWF. Läs mer om Ecoviva och samarbetet: www.ecoviva.se/wwf


Matbilder, styling och recept: Ecoviva.

Senast uppdaterad 2016-02-01

Hälsningar från Ecoviva


Ecoviva startades 2010 av Annika och Amina, två barndomsvänner från Hägersten i Stockholm med passion för god mat, miljö och hållbarhet. Med en hög ambitionsnivå har Ecoviva snabbt etablerat sig i storstäder runtom i Sverige, vunnit flera utmärkelser och nominerats till Arla Guldko fem år på raken för Bästa Miljöarbete.

- Vi vill inspirera med våra ekologiska och vegetariska menyer. Självklart vill vi stödja Earth Hour som är världens största klimatmanifestation. Timmen som vi släcker ned ljuset är viktig som en påminnelse om vår jords utveckling och människans ansvar. Ecovivas ekologiska matkassar är ett hjälpmedel till en klimatsmartare vardag resten av året, de andra timmarna.

Annika & Amina på Ecoviva


 

Kontakt

Frågor om Earth Hour?

Läs gärna frågor och svar eller kontakta:
 

Cecilia Stenström, Projektledare för Earth Hour


Cecilia Stenström

Projektledare för Earth Hour 2017
cecilia.stenstrom@wwf.se

Mer klimatsmart matinspiration

Leilas Silky vegan chocolate Mousse Pie. Foto: David Loftus

Earth Hour-bakelsen 2016: Silky Vegan Chocolate Mousse Pie

- Det är ett av mina favoritbakverk från min nya bok The Fresh Foodie. Boken är en kokbok fylld av hälsosamma recept och jag berättar även om hur vi kan konsumera mat hållbart, äta smartare och välja rätt råvaror. Det bästa vi kan göra för att ta hand om vår planet är att äta mer veganmat och vegetarisk kost , säger skaparen Leila Lindholm. 

Recept på 2016 års Earth Hour-bakelse 

 

Mandelbullar med tomatbulgur och böncremeInför Earth Hour 2015 tog Ecoviva fram en speciell Earth Hour-meny med liten klimatpåverkan. Att äta mer klimatsmart är något av det bästa du kan göra för planeten, så låt dig inspireras och passa på och njut av god ekologisk mat under Earth Hour-veckan för en hållbar värld

Testa Earth Hour-veckomenyn

 

Foto: Saltå Kvarn

Genom ekologisk odling bidrar vi till en mer hållbar framtid och när du väljer att äta vegetariskt så hjälper du till att skapa en bättre planet. Saltå Kvarn har valt ut några av sina bästa recept och satt samman till en klimatsmart veckomatsedel.

Saltå Kvarns klimatsmarta veckomatsedel