Earth Hour-bakelsen 2015: Raw Äppelpaj

 

Årets Earth Hour-bakelse kräver ingen ungsvärme. 

- Jag ville ta fram ett recept som kändes traditionellt, men som inte krävde ugn. Jag ville att huvudingredienserna skulle vara närproducerade, så jag tänkte på min barndomsträdgård med äppel- och hasselträd, säger skaparen Sally Voltaire.
 

Sally Voltaires Raw äppelpaj. Foto: Sofia Byström

"Det här receptet skapade jag som en del av klimatmanifestationen Earth Hour. Min tanke var att hitta på ett recept med en närproducerad råvara som huvudingrediens och som dessutom inte krävde ugnsvärme. Inspirationen kommer från min barndoms trädgård, där hassel- och äppelträden växte tätt.” Sally Voltaire

 

Raw äppelpaj

(10-12 bitar)

 

Botten:
4 dl hasselnötter, gärna blötlagda över natten
12 dadlar, torkade och blötlagda ½-1 tim
1 tsk havssalt
3 tsk kanel
3 msk kallpressad rapsolja
2 msk agavesirap eller honung
ca 1/2 dl vatten

Fyllning:
4 äpplen, urkärnade och skurna i mindre bitar
12 dadlar, blötlagda i ½-1 tim
1 tsk kardemumma
2 msk lönnsirap
2 msk kallpressad rapsolja
1 dl orostade solrosfrön

Topping
1-2 äpplen, urkärnade och tunt skivade i halvmånar
Lite kanel
Lönnsirap

Gör så här:

1 Mixa samman alla ingredienser till botten. Tillsätt eventuellt lite mer vatten. Smeten skall vara relativt fast.
2 Tryck ut smeten till botten i en pajform.
3 Mixa samman ingredienserna till fyllningen. Bred ut fyllningen över pajbotten.
4 Ställ pajen kallt en stund så att den riktigt sätter sig.

Dekorera med skivat äpple och pudra lite kanel över med hjälp av en tesil. Servera gärna med lönnsirap.

Senast uppdaterad 2015-03-26

 

Fyra frågor till Sally Voltaire

Sally Voltaire. Foto: Stefan Anderson

 

Sally Voltaire & systrar grundades 2013 och utsågs samma år till DN Gulddrakens vinnare. Företaget väljer råvaror efter säsong med fokus på ekologiskt och närodlat. I restaurangerna vid Hötorget i Sockholm och i Sickla Köpkvarter i Nacka inspirerar de med sin mat, juicebar och butik till en enkel men innovativ, nyttig och framför allt god matfilosofi.

Namn: Sally Voltaire
Familj: Sonen Marc, snart 3 år
Aktuell: Krögare som driver två restauranger i Stockholmsområdet – Sally Voltaire & Systrar. Kommer med ny kokbok i slutet av mars 2015.

Hur har du tänkt kring årets Earth Hour-bakelse?
- Jag ville ta fram ett recept som kändes traditionellt, men som inte krävde ugn. Jag ville att huvudingredienserna skulle vara närproducerade, så jag tänkte på min barndomsträdgård med äppelträd och hasselträd.

Vad är dina bästa tips för att leva mer klimatsmart?
- Sunt förnuft. Att reflektera över hur vi levde förr och att se den stora bilden snarare än de små bitarna. När det gäller mat tycker jag att man ska våga experimentera och inte vara så styrd av recept. Många råvaror kan bytas ut mot andra som är i säsong eller som växer nära.

Hur bidrar dina restauranger till en mer hållbar värld?
- Vi serverar mat med fokus på grönt! Jag vill inspirera mina gäster till att äta och tillaga mer grönsaker. Sedan tar vi vara på svinnet i köket så att inga rester går till spillo. Vi komposterar matavfall och källsorterar. Vi använder närproducerade råvaror i den mån det är möjligt och arbetar efter säsong med menyerna. Vi serverar inget rött kött och endast fisk som kommer från hållbara bestånd.

Varför är Earth Hour viktigt för dig?
- Jag tror att man har större chans att påverka människor till förändring om man tar till positiva strategier snarare än att ge folk dåligt samvete. Earth Hour är något som till och med engagerar våra barn med glädje! Själv kommer jag förhoppningsvis fira kvällen tillsammans med min son.