Klimatsmarta recept inför Earth Hour 2016

Vegetariska inslag i matlagningen är spännande, ger nya perspektiv och en färgglad, hälsosam kost. Vi är många som lusläser matlagningstidningarna när de ger vegetarisk inspiration, och som lagar mat med mindre men bättre kött. Inför Earth Hour 2016 har Gröna kassen i samarbete med Viktor Ingemarsson tagit fram fem nya klimatsmarta och supergoda recept - laga och njut med gott samvete!


Asiatisk soppa ffrån Gröna Kassen

Asiatisk pumpasoppa med bönragu 

2 personer

Ingredienser:

Soppan
200 g sötpotatis
250 g butternutpumpa
100 g lök
30 g ingefära
2 st vitlöksklyftor
8 st limeblad
1 tsk gurkmeja
1/2 st mild chili (eller efter smak)
7 dl vatten
salt
rapsolja

Bönröra
140 g vita stora bönor (koka själv eller använd färdiga)
1 st tomat
1 st kruka koriander (valfritt, smakar fin fint utan också.) 
svartpeppar
salt
1/2 dl solroskärnor
1 dl groddar
1 tsk lime juice

1dl havre-creme fraiche

Gör så här:


Soppan
Skala och hacka både potatisen och pumpan. Hacka även övriga ingredienser och fräs dem tillsammans i lite rapsolja eller kokosolja. När det fått bryna lite häller du på vattnet och låter soppan koka i cirka 20 minuter. Allt ska mjukna och därefter tar du antingen en mixerstav eller en blender och mixar soppan slät. Smaka av soppan med lite salt för få fram smakerna.

Bönröran
Dela tomaten och skär den i tunna bågar. Hacka ner koriandern och blanda alla ingredienserna i en bunke. Smaka av med salt och svartpeppar. 

Servera i djuptallrik och börja med att forma ett litet torn av bönröra på varje tallrik. Häll sedan i soppan försiktig så tornet inte välter.
Ringla över någon tesked rapsolja och lägg en klick havre-creme fraiche bredvid din bönragu.
Som kronan på verket kan du sätta en liten kvist koriander på toppen. 

WWFs kommentar:
Ett klockrent recept ur klimatperspektiv. I släta soppor kan man även smyga ned till exempel en halv lök som är på väg att bli gammal, ett bra sätt att undvika matsvinn.


Rödbetscapaccio från Gröna Kassen

Rödbetscarpaccio  

2 personer

Ingredienser:

2 st rödbetor (medelstora)

Saltrostade fröer
1 krm salt
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl pumpakärnor
1 msk vatten

Dressing
½ dl hallon, frysta eller färska
½ tsk citronjuice
½ dl rapsolja, kallpressad

Topping
50 g vegansk goudaost (permesan går också bra)   
40 g ruccola
svartpeppar från kvarn

Gör så här:

Rödbetor
Börja med att koka rödbetorna i lättsaltat vatten i ungefär 20 minuter. Använd en sticka för se att de är klara – betan ska lätt falla av när du sticker den rakt igenom. 
När rödbetorna är klara sköljer du dem med kallt vatten, och skalar dem i en kastrull med kallt vatten.
Ställ dem sedan i kylskåpet.

Dressing
Värm hallonen i en liten kastrull. När det fräst lite lätt tillsätter du oljan och citronjuicen och ställer sedan dressingen åt sidan.

Saltrostade fröer
Börja med att ta riktigt varmt vatten från en vattenkokare och mät upp en msk i ett decilitermått. Tillsätt sedan saltet och rör om tills det löses upp.
Hetta upp en panna och torrosta fröerna lite lätt. När de börjar få färg så sprid ut saltvattnet i pannan med fröerna och rör om snabbt med en stekspade.
Rosta lite till så att fröerna slutar att fräsa i pannan.

Montering
Skiva rödbetorna tunt på en mandolin eller med hjälp av en vass kniv. Placera ut rödbetsskivorna på två fina tallrikar och ta en sked och sprid ut dressingen.
Ta sedan några varv med pepparkvarnen över betorna. Fördela fröerna på betorna och lite på tallriken.
Gör små bitar av goudaosten och sprid ut även denna över tallrikarna.
Sist men inte minst: rulla ihop en liten boll av ruccola och placera den någonstans på betorna. Ge gärna ruccolan någon tesked olivolja först i en skål så blir ded lättare att forma.

WWFs kommentar:
Ett klimatsmart recept, vi borde äta mycket mer rotsaker. Här görs rödbetorna till en lyxig rätt med hjälp av frön, topping och ruccola..

 

Oumphfylld paprika

Oumph-fylld paprika med grönpeppar, palsternacka och asiatisk gurksallad

2 personer

Ingredienser:

Fylld paprika
280 g pulled oumph
250 g palsternacka
2 st paprikor
20 st grönpepparkorn
1 msk sesamolja
lite salt

Gurksallad
150 g gurka
1 msk citronjuice (färskpressad)
2 msk tamarisoja

Topping
4 msk havre-creme fraiche
färsk oregano

Denna rätt är både enkel och fantastiskt god. Passar perfekt som mellanrätt och fristående rätt, älskad av många.

Gör så här
Sätt ugnen på 190 grader.
Gröp ur paprikorna så att de blir som skålar, och fyll dem med oumphen.
Ta fram en ugnsplåt och sätt paprikorna i mitten av plåten på ett bakplåtspapper.
Skala sedan palsternackorna och skär dem på längden. Placera dessa också på ugnsplåten och ringla över sesamoljan.
Krossa grönpepparkornen i en mortel och strö över palsternackan. Salta lätt.
Sätt in allt i ugnen i cirka 30 minuter.

Under tiden skär du en halv gurka, cirka 150 gram, i långa fina strimlor. En mandolin är perfekt för denna uppgift. Lägg strimlorna i en bunke.
Tillsätt citronjuicen och tamarisojan. Rör om och låt stå tills palsternackan och paprikan är klar. Kolla att palsternackan är klar och att oumphen är varm inuti paprikan.

Ta fram två fina, gärna avlånga, tallrikar och placera ut rätten. Häll av den överblivna vätskan från den marinerade gurkan och placera den sedan ovan på paprikan. Lägg på en klick havre-cream fraiche och lite färsk oregano och rätten blir klar för att avnjutas.

 

WWFs kommentar:
Oumph är ett modernt och klimatsmart sätt att få i sig protein och bygga en god och hälsosam måltid. Produkten är tillverkad av soja och klimatavtrycket ligger mycket lägre än kött. När det gäller paprikan, försök hitta svenskodlad paprika. I Sverige värms de flesta växthusen upp med icke-fossila värmekällor.


Tryffelpotatissoppa från Gröna Kassen

Tryffelpotatissoppa med grönkålschips

2 personer

Ingredienser:

Grönkålschips
40 g grönkål
1 tsk rapsolja, kallpressad
1 krm salt
12 grönpepparkorn

Soppa
200 g potatis
50 g purjolök
1 msk tryffelolja
½ msk vinäger
3 krm salt
5 dl vatten
1 dl sojagrädde

 

Den här rätten går utmärkt att göra i förväg och chipsen skulle vi rekommendera att man gör i några dubbla satser, för de är så goda!

Gör så här:


Grönkålschips
Sätt ugnen på 100 grader.
Ta bort de grövsta delarna på grönkålen och massera in oljan i bladen i en bunke. Krossa pepparkornen i en mortel och krydda sedan grönkålen.
Sätt in dem in dem i ugnen i unngefär 25 minuter eller tills de är krispiga. Öppna luckan då och då så att ångan kommer ut.

 

Soppan
Dela potatis och lök i mindre bitar och låt koka i vattnet under cirka 20 min så att de blir mjuka. Tillsätta sedan sojagrädden och mixa soppan slät med hjälp av en blender eller en mixerstav. Smaksätt med olja, vinäger och salt. 

Servera i skålar tillsammans med rikligt med grönkålschips.

WWFs kommentar:
Soppan är en klimatsmart klassiker, som blir lyxig med hjälp av grönkålschipsen och tryffel.  Grönkål borde vi äta mycket mer av, det är ett klimatsmart sätt att få gröna grönsaker på vintern.

Tryffelpotatissoppa från Gröna Kassen

Hassel- och chokladslungade nötter med jordgubbssorbet

2 personer

Ingredienser:

Choklad med nötter
1 dl vatten
2 msk kokosblomssocker
1 krm vaniljpulver
1 msk kakaopulver
2 dl blandade nötter

 

Topping
Sorbet, till exempel jordgubb
4 st jordgubbar eller bär efter säsong

Den här desserten är verkligen en trevlig sak att bjuda på. Här är en lite enklare variant men ifall man vill och kan så tycker jag att man skall bjuda på lite hemmagjort sorbet. Chokladsåsen passar till nästan all typ av sorbet och glass.

Gör så här:
Lägg i alla ingredienser förutom nötterna i en kastrull. Koka i någon minut och rör om med en visp. När såsen har blivit lite homogen så är det dags att lägga i nötterna och röra om och låta chokladsåsen bli lite tjockare, utan att den bränns. Det går ganska snabbt så var försiktig och lämna inte kastrullen utan uppsikt.

Servera med säsongens bär och valfri sorbet.

WWFs kommentar:
Ur klimatperspektiv är det bra att dra ned på mängden socker man äter, det är inte så många som tänker på klimatpåverkan av allt socker som odlas. Tänk på att ta små portioner, och njut av bären som ingår i receptet.


Tryffelpotatissoppa från Gröna Kassen

Saffransgranola med havreglass och en twist av lakrits

2 personer

Ingredienser:

Granola
1 dl pumpakärnor
4 dl havregryn
2,5 dl solroskärnor
1 dl kokos
0,5 dl linfrön
0,5 dl quinoaflingor
0,5 g saffran
2 msk rapsolja
1 msk agavesirap
1 krm salt
1 dl granatäpplejuice

 

Topping
1 dl blåbär
4 krm lakritspulver
5 dl havrevaniljglass eller sojaglass

Den här desserten är lätt att göra och går bra att förbereda och ta fram när det är dags för kvällens sista rätt.

 

Gör så här:
Börja med att blanda alla torra ingredienser förutom saffran i en bunke. Värm sedan upp granatäpplejuicen och tillsätt agavesirap, olja och saffran.
Häll vätskan över den torra blandningen och blanda noggrant.

Ta sedan fram en plåt och sprid ut den blivande granolan. Rosta den i ugnen på 175 grader i cirka 25 min.

När plåten har svalnat lägger du granolan i en bra förpackning som inte släpper in någon luft.
För desserten behövs bara 2 dl så resten får bli till din nya favoritmüsli.

Lägg upp 1 dl saffransgranola per person på ett fat eller i en skål. Lägg till en eller ett par stora kulor med vaniljhavreglass och strö över ungefär 2 krm lakritspulver.
Toppa med lite blåbär.  

WWFs kommentar:
Basen i det här receptet är havregryn, ett väldigt klimatsmart livsmedel. Eftersom receptet innehåller quinoa finns det även protein i denna efterrätt, något att tänka på när man sätter ihop sin kost. 

 

 

De spännande recepten från Gröna Kassen är gjorda av Viktor Ingemarsson

Senast uppdaterad 2016-03-11

Årets receptskapare: Gröna kassen


Recepten på denna sida är framtagna av Gröna Kassen i samarbete med Viktor Ingemarsson. Gröna Kassen är en vegetarisk matkasse med minst 90 procent ekologiska varor.  Alla recept på denna sida är beräknade för två personer.

 

Testa årets Earth Hour-bakelse

Leilas Silky vegan chocolate Mousse Pie. Foto: David Loftus

Earth Hour-bakelsen 2016: Silky Vegan Chocolate Mousse Pie

- Det är ett av mina favoritbakverk från min nya bok The Fresh Foodie. Boken är en kokbok fylld av hälsosamma recept och jag berättar även om hur vi kan konsumera mat hållbart, äta smartare och välja rätt råvaror. Det bästa vi kan göra för att ta hand om vår planet är att äta mer veganmat och vegetarisk kost , säger skaparen Leila Lindholm.

 

Recept på 2016 års Earth Hour-bakelse 

Kontakt

Frågor om Earth Hour?

Läs gärna frågor och svar eller kontakta:
 

Cecilia Stenström, Projektledare för Earth Hour


Cecilia Stenström

Projektledare för Earth Hour 2017
cecilia.stenstrom@wwf.se