Earth Hour 2018. 24 mars 2018.

Begär klimatsmart sparande

Bankerna säger att det inte finns efterfrågan på gröna sparalternativ – vi tror att de har fel!

Gör såhär för att sätta press på dem som sköter dina bankkonton, besparingar, fonder, försäkringar och din pension.

 


Varsågor, här är några förslag på vad du kan säga eller skriva till banker, försäkringsbolag och fondförvaltare – gärna även på Facebook och Twitter där många av dem finns:


 

  • Hej! Jag skulle vilja ha information om den klimatpåverkan som orsakas genom min portfölj hos er. Jag vill vara kund hos en bank / försäkringsbolag / fondförvaltare som aktivt arbetar för en lösning på klimatfrågan, och inte fortsätter att orsaka problemet. Hur säkerställer ni att er kapitalförvaltning bidrar till det internationella klimatmålet att hålla oss väl under 2 grader med sikte på högst 1,5 grader, och hur långt ifrån detta mål är ni idag?

  • Hej! Jag undrar vilka fossila kol-, olje- och gasbolag som stöttas genom min portfölj hos er? Jag är kund hos er genom ***** (uppge hur) och vill veta om detta bidrar med resurser till dessa övervärderade klimatvärstingar. Nu när forskningen visar att runt 80 procent av de fossila reserverna måste bli kvar under marken om vi ska stanna under två graders global uppvärmning, undrar jag om ni slutat investera i sådana bolag?


  • Hej! Jag undrar om jag kan slippa stötta fossila kol-, olje- och gasbolag som ev framtida kund hos er? Min nuvarande bank / försäkringsbolag / fondförvaltare erbjuder inga bra alternativ, så jag överväger att byta för att bidra till en ljusare framtid för mig, mina barn och barnbarn. 

 

  • Hej! Jag vet att vi måste investera offensivt i energieffektivisering och förnybar energi för att klara av klimatkrisen, och samtidigt fasa ut investeringarna i fossil kol, olja och gas. Erbjuder ni några bra alternativ för offensivt sparande mot en klimatsmart framtid?"

 

 

Det finns en del information för att förstå mer, här är några exempel.

 

Vilken hänsyn tar bankerna till miljön, mänskliga rättigheter och andra hållbarhetsfrågor när de investerar dina pengar.

FairFinanceGuide Sverige


Internationell ranking av kapitalförvaltare i klimatfrågan samt möjlighet att lära dig mer. 

Asset Owners Disclosure Project

 

 

 

Senast uppdaterad 2017-12-29

Så påverkar pengarna klimatet

Läs mer om svenska investeringar i energisektorn och kapitalets klimatpåverkan i WWFs rapport Du Äger!  Den är baserad på en rapport av PwC, och visar att mångmiljardbelopp av svenska folkets sparkapital investerats i bolag som orsakat stora koldioxidutsläpp både utomlands och på hemmaplan. Det svenska sparandet bidrog 2014 till ungefär 53 miljoner ton globala koldioxidutsläpp per år, vilket är ungefär lika mycket som Sveriges årliga utsläpp.
Läs sammanfattningen Du Äger! 

Svårt pensionsspara klimatsmart

Foto: Jarl Marklund

Efter att Anja Backteman sett ett tv-inslag om hur våra pensionspengar investeras i oljebolag, började hon leta efter miljö- och klimatvänligare sätt att investera sina pensionspengar. Det visade sig vara lättare sagt än gjort. 

Så klimatkollar du ditt sparande