Min Vardag – Så firar du en grön jul

Kan man äta julskinka? Vilken gran är egentligen bäst, och hur ger man klappar med gott miljösamvete? Ta del av våra tips för en grönare och skönare jul!
 

Det är lätt att fira en grön jul Foto: Istockphoto

Låt oss börja med det kanske viktigaste. Maten!


1. Bästa julmaten


– Julen är en mathögtid och när det gäller mat är det ganska enkelt, säger Anna Richert som jobbar med matfrågor på WWF.
– Undvik allt som har rött ljus i våra konsumentguider för kött och fisk (se längre ned), och följ råden i Köttguiden. Välj gärna miljömärkt så är du på den säkra sidan.

Förenklat kan man säga att miljömärkt, till exempel KRAV, EU-ekologiskt, MSC eller ASC är bra. När det gäller kött bör de flesta minska sin konsumtion över lag (köttkonsumtionen har fördubblats i Sverige sedan 1970-talet).  Genom att låta julbordet domineras av gröna rätter har man vips tagit ett stort kliv mot det mer hållbara. Använd rotfrukter och kål; rödkål, grönkål och små knubbiga brysselkål. Men i juletider kan det vara viktigare att välja rätt än att minska, tycker Anna Richert.

– Tänk då istället på att lägga till några extra vegetariska dagar i januari, det är bra både för din hälsa och för planeten.

En gammal julbordstradition som får totalstopp av WWF är den rökta ålen, eftersom den är akut hotad på grund av överfiske och vandringshinder av olika slag. Men WWFs fiskeexpert Inger Melander tipsar om ett alternativ:

– Varför inte prova rökt makrill istället; liksom ålen är det en fet och smakrik fisk. Fråga efter linfångad eller MSC-certifierad makrill från Nordostatlanten, där våra skandinaviska vatten ingår.

Sill är miljösmart fisk Foto: Karin Björk
Inlagd sill hör förstås hemma på ett julbord. Och här är det fritt fram, sillen tillhör de fiskar som vi kan äta med gott samvete. Nyttig är den också, med gott om värdefulla fettsyror som får oss att må bra.

Förutom att välja rätt mat är det viktigt att äta upp den mat man har. Ett tips är att lägga upp maten i småskålar och fylla på efter hand om det behövs. Det minskar risken för att den blir dålig.

– Det som alltid gäller är att planera inköpen så att du äter upp den mat du bär hem. Om det ändå blir mycket rester, som i juletider, kan man använda dem till nya rätter, säger Anna Richert.

En annan sak att hålla koll på i juletider är chokladen och de färdigköpta pepparkakorna. Se upp så att de inte innehåller ocertifierad palmolja.
Mer om detta under nästa rubrik, om ljus!


2. Rätta ljusen


Generellt gäller att inte välja ljus av paraffin som är gjort av fossila bränslen utan av stearin eller bivax för att slippa de giftiga ångorna. Läs innehållsförteckningen! Många stearinljus är gjorda av slakteriavfall.  Ett bra val eftersom man då tar vara på sådant som annars skulle gå till spillo. Andra stearinljus innehåller palmolja. Här gäller det att vara vaksam.

 

Kom ihåg att återvinna värmeljusen.

– Om du köper ljus med palmolja, välj bort allt som inte är RSPO-certifierat (Roundtable of Sustainable Palm Oil). Med RSPO bidrar du till att förbättra hela palmoljesektorn och hjälpa till att rädda regnskogen, stoppa torvbränderna och förbättra situationen för arbetare i palmoljeindustrin, för småbrukarna och lokalsamhällena, säger Margareta Renström som arbetar med palmoljefrågan på WWF.


Tyvärr är ljusen sällan märkta. Därför är det bra att alltid fråga i butiken eller vända sig direkt till tillverkaren och kräva att palmoljan är hållbart producerad och certifierad. På så sätt kan man sätta tryck på palmoljeproducenterna.

Om du använder värmeljus med aluminiumhållare, ta bort veken med den lilla järnbiten innan du lämnar dem i metallåtervinningen. Aluminium är extra

viktigt att återvinna; det sparar 95 procent energi jämfört med att tillverka helt ny aluminium.


3. Grönaste granen


Välj en svensk gran som växer i skogen Foto: WWF Canon / Richard StonehouseEn julgran vill de flesta ha. Men vilken ska man välja?

– Bäst ur miljösynpunkt är den svenska vanliga granen (Picea abies eller rödgran) som växer i skogen på nära håll. Näst bäst är odlad svensk julgran. Mindre bra är kungsgran (Abies nordmannia) och andra ädelgranar, eftersom det krävs både gödsel och bekämpningsmedel vid odlingen, berättar Linda Berglund, expert på svensk skog hos Världsnaturfonden WWF.

 

– Ifall du vill hugga din egen gran, glöm bara inte att fråga markägare om tillstånd först!

Allra sämst ur miljösynpunkt är plastgranen. Räknar man in produktion, transporter och giftiga kemikalier vid nedbrytning och förbränning ger den absolut störst miljöpåverkan.


När julen är över och granen börjar se vissen

ut ska den självklart tas om hand, inte bara slängas ut från balkongen. Lämna den i grovsoprum eller på återvinningsstationen där granen flisas och bränns i värmekraftverket. Kommunen brukar informera om detta på sin hemsida. Ett alternativ är att kompostera den, eller elda upp den i egen eldstad. Men det ger mer mysfaktor än miljöpoäng.


4. Sjysta klappar


Att ge varandra gåvor är ett sätt att visa omtanke, men ofta kan det bli för mycket av det goda. En som hittat ett bra system för att minimera antalet klappar är Andreas Sidkvist, miljömedveten småbarnspappa i Stockholm. Vartannat år firar de med hans släkt, vartannat med sambon Bodil, men varje år gäller samma princip:
Hos Andreas Sidkvist firar man jul med en klapp var som lottas ut. Foto: Elin Dunås


–  Alla köper bara en julklapp var för kanske max en hundralapp, sedan lottar vi ut dem. Alla brukar bli jättenöjda. Förra året fick jag till exempel ett fint skohorn som jag haft stor nytta av, säger han.

En annan tradition han och hans vänner hade tidigare, innan barnen kom, var att träffas lite före jul och ha ”Lilla julafton”. Då tog alla med varsin sak de hade hemma men inte använde, och så bytte man med varandra.


– Många tyckte att Lilla julafton var bättre än riktiga julafton. Då kunde man till exempel ta med den där Orreforsvasen man fått i present men inte riktigt ville ha, och göra någon annan glad. Det är roligt när saker får nytt liv. Och det viktiga med julen är ju att träffas och vara tillsammans, inte julklappar.

Vissa skippar juklapparna och satsar helt på att umgås och äta gott. Men om man ändå vill ge sjysta julklappar finns det några tips. Satsa på:
- Secondhand
- Upplevelser istället för saker, gärna något du själv kan erbjuda.
- Gåvor till välgörenhet, varför inte till någon miljöorganisation?

Många fler julklappstips hittar du i rutan här intill.

Ha nu en riktigt skön jul! 

 

Njut av julen Foto: Istockphoto

 

Text: Elin Dunås

 

Senast uppdaterad 2016-12-15

Hållbara julklappstips

Ingen vän av julklappsminimalism? Här får du massor av sjysta och gröna julklappstips!

Till familj och vänner

 • Samla ihop foton, brev och andra minnen och paketera på ett trevligt sätt. En garanterat uppskattad gåva för vuxna.
 • Ge av din tid: Kan du spela något instrument, eller kanske yoga eller någon annan aktivitet? Ge bort några gratislektioner! Presentkort på barnvakteri till småbarnsföräldrar eller lunchdejter till någon i släkten är ett annat tips.
 • Baka något eller gör godis och ge bort.
 • Köp presenter i en fair-tradebutik, på loppis eller Blocket.
 • Ett litet syetui med lagningsgrejer för resan är perfekt till resenären.
 • Gå på hantverksmarknader och stöd de lokala hantverkarna genom att köpa något fint. Varför inte unika ljus med den hemstöpta känslan?


Till barn

(Många av tipsen ovan passar också!)

 • Ge bort ett trädgårdsmästarkit med frön, jord och handskar, eller ett överlevnadskit med ficklampa, rep, presenning och tältpinnar.
 • En symaskin för att laga kläder eller göra nya. En gåva för livet!
 • Ge presentkort på ett äventyr ute, kolla gärna Naturens Bästa för idéer. www.naturensbasta.se
 • Fixa en låda med secondhandkläder, -väskor och -smycken för utklädning.
 • Stärk barnens engagemang för djur och natur med ett VIP-medlemskap i Panda Planet - WWF för unga.

Klappar som gör extra gott

Det finns massor med goda projekt att stödja för en grönare, mer hållbar värld. Några exempel:

Fler julklappstips hos WWF

 

Julbordstips för planeten

- Frossa i rödkål, grönkål, röda äpplen och apelsiner. Julbordet blir en fröjd för ögat och du själv sprudlande pigg.
- Lägg upp i små karotter och fat och fyll på ofta så undviker du att maten blir dålig av att stå framme för länge och måste kastas.
- Sill är gott, nyttigt och hållbart.
- Välj bort den rökta ålen; ålen är starkt hotad bland annat till följd av överfiske.
- Välj eko så kan det inte bli fel. Det finns ekologiska alternativ till det mesta på julbordet, från skinkan till snapsen.
- Frys in överbliven julskinka och använd som smörgåspålägg under vinterns utflykter.

Ladda ner WWFs Köttguide och Fiskguide på www.wwf.se/kottguiden
och www.wwf.se/fiskguiden.

Tips! Båda finns även som mobilappar!


När du handlar, leta efter:


Sill: Välj MSC- eller KRAV-märkt sill. I andra hand fråga efter sill från Östersjön eller nordöstra Atlanten
Lutfisk: Lutfisk tillverkas av långa. Förvaltningen av långa måste bli bättre, bland annat vad gäller beståndsuppskattningarna. Välj MSC-märkt långa eller fisk fångad med långlina eller garn i nordöstra Atlanten. (I handeln förekommer ibland även torkad MSC-märkt torsk, som kan vara ett alternativ.)
Lax: Välj KRAV- eller ASC-certifierad odlad lax, eller MSC-certifierad vildlax från Alaska.
Räkor: Välj KRAV- eller MSC-märkta räkor, finns frysta och i begränsad tillgång även färska.
Köttbullar: Gör själv med svenskt ekologiskt nötkött, eller med viltfärs.
Julskinka, julkorv, revbensspjäll: Kika efter svenskt griskött som är KRAV- eller EU-ekologiskt certifierat. Varför inte prova skinka och revben från vildsvin? 


Vegojulbord?

Juliga bönbullar, senapsgriljerad rotselleri och en massa annat gott. Vill du fira en helt grön jul? Kolla in vegetariska julrecept på nätet, t ex Vegetariska föreningens: http://www.vegetarian.se/Julrecept.htm

 

Pepparkakor med RSPO-palmolja

WWF tycker inte att man ska bojkotta palmolja, utan istället välja palmolja som är certifierad. Då bidrar man till att förbättra hela palmoljesektorn och hjälpa till att rädda regnskogen, stoppa torvbränderna och förbättra situationen för arbetare i palmoljeindustrin, för småbrukarna och lokalsamhällena.

Certifierade märken är bland annat:
Hemköp o Willys - Eldorado pepparkakor
Annas Pepparkakor
ICA Pepparkakor jul, i burk 425 g
ICA Välkryddade pepparkakor 300 g
Coop pepparkakor –SEG
Änglamark Pepparkakas deg och kakor

Artiklar

Hållbar garderob på dina villkor

Nej, du behöver inte vara minimalist för att få till en hållbar garderob!
Johanna Nilsson tipsar

 

Spara hållbart: hurdå?

Lisa Blomqvist såg över sina fonder efter att hon läst att många investerar i olja, kol och olagliga vapen.
Så sparar du hållbart 

 

Här blomstrar gåvoekonomin

Gåvoekonomi är en global rörelse där vi ger bort och delar varor och tjänster för att spara både pengar och miljö.

I Värmland puttrar det av initiativ

 

De lagar klimatsmart ihop

Varannan vecka träffas ett gäng matlagningsintresserade grannar och lagar goda vegorecept i säsong.

Häng med till matcirkeln i Hökarängen

 

Vinn på ett "leanat" hem 

Genom att hela tiden röja och rensa kan familjen Westerlund lättare stå emot konsumtionshetsen och slöseriet.

"Lean" blev vägen till ett lugnare liv

 

Läs fler artiklar ut arkivet