Foto: Jasmine Lin  / CreativeCommons / Pixabay

Sveriges mest hållbara matbutik

Vilken är Sveriges mest hållbara matbutik? Det vill White Guide ta reda på. Intiativet kallas White Guide Green och är det första som kartlägger Sveriges matbutiker ur ett hållbarhetsperspektiv. 

 

Målet är att guida konsumenter till matbutiker med hållbarhetstänk - butiker som värnar om en långsiktigt hållbar konsumtion och lyfter fram hållbart framtagna livsmedel, både i butiken och i kommunikationen med kunderna. Världsnaturfonden WWF står bakom kriterierna för bedömningen av butikerna.

 

Det som premieras i White Guide Green är att butikerna fokuserar på grönt, svenskproducerat och ekologiskt, samt hållbart fiskad fisk och skaldjur, medvetna val av kött, socialt ansvar och hälsosamma matvanor. Att butiken jobbar med och kommunicerar kring matsvinn är också viktigt.

 

Initiativet ska resultera i en konsumentguide över Sveriges mest hållbara matbutiker.

foto: Emma Shevtzoff (Pär Bergkvist)

 

Röster om White Guide Green 

Pär Bergkvist, initiativtagare till White Guide Green:

– Idag är det svårt att få en överblick och insyn i hur matbutikerna jobbar med hållbarhet. Dessutom finns det en mängd miljömärkningar och certifieringar som är svåra att hålla reda på. Syftet med White Guide Green är att förenkla för vanliga kunder, förtydliga vad som erbjuds och lyfta fram de matbutiker i Sverige som anstränger sig mest.

 

Anita Falkenek, vd KRAV

– Som konsument kan du göra en enorm skillnad genom att välja en matbutik som tar ansvar för vilka varor som säljs och hur maten hanteras – en butik som sprider kunskap om matens påverkan på människor och miljö. Vi är därför glada över att tillsammans med White Guide bidra till att lyfta fram de bästa butikerna inom detta område.

 

Lars Peder Hedberg, publisher i White Guide Global

– Att ta brett ansvar för människa och planet är nyckeln till framtidens gastronomi. White Guide Green fokuserar på och premierar de aktörer i detaljhandeln som gör bäst ifrån sig på hemmaplan. Vi har även lanserat en global listning – 12forward sustainability initiatives – som tänker nytt inom hållbar livsmedelsproduktion och gastronomi runt om i världen.

 

 

 

 

 

  

  

Senast uppdaterad 2018-03-07

Foto: Pixabay/CreativeCommons/ /Michael Gaida

 

Organisationerna bakom
White Guide Green

White Guide Green ges ut av White Public AB, ett företag ägt av White Guide Global AB och Bergkvist Publishing AB. Kriterierna är framtagna av White Public AB tillsammans med Världsnaturfonden WWF.


Dessutom har ICA, COOP, Axfood, Lidl, Netto och Bergendahls fått möjligheten att ha synpunkter på kriterierna. Även KRAV, Naturskyddsföreningen, MSC, Fairtrade, Svanen med flera har deltagit i arbetet med kriterierna som ligger till grund för White Guide Green. Partners i satsningen är Oatly, Skånemejerier, Royal Greenland och KRAV.


Läs mer om  White Guide Green