WWF-Canon Steve Morello

Bushmeat

Bushmeatjägare med byte (en skogsantilop). Foto: Martin Harvey / WWF-Canon

 

Det myllrande djurlivet i Afrikas mäktiga djungler börjar tystna. Allt fler djur faller offer för en organiserad och hänsynslös tjuvjakt. Den växande illegala jakten efter bushmeat (kött från vilda djur) anses idag vara det största hotet mot Afrikas däggdjur. 

 

I Afrika har människor jagat vilda djur för föda i mer än 40 000 år. Jakten har historiskt sett varit en naturlig och nödvändig del i kampen för överlevnad. Men under de senaste decennierna har den traditionella husbehovsjakten utvecklats till att bli en organiserad, kommersiell verksamhet. Handeln med bushmeat utgör idag en mångmiljardindustri. Forskarna uppskattar att så mycket som 1 miljon ton bushmeat tas ut från Centralafrikas skogar varje år. Alltifrån fåglar, kräldjur, jätteråttor och antiloper till större däggdjur som elefanter och människoapor står på menyn.

 

Jakten

Det som gör att jakten fortsätter att öka obehindrat är dels att det saknas en förvaltningsplan för viltstammarna, dels riktlinjer som vänder sig mot, hela eller delar av, bushmeatkedjan. Den kedjan består av jägare, transportörer, säljare, restaurangägare och slutligen konsumenter.
Läs mer


Arterna

Till och med djur som förr fredats genom religiösa tabun, som gorillor, zebror och flodhästar, äts numera. Det årliga, värdsliga värdet av bushmeat uppskattas till minst 10 miljarder kronor.
Läs mer 

 

Skogens skafferi 

Utan alternativ till proteinkälla, inkomst eller ändring av människors handlande kommer konsumtionen av bushmeat troligen dubblas inom 20-25 år. Det resulterar i att många arter, både däggdjur och fåglar, riskerar att utrotas lokalt eller globalt.

Läs mer


Åtgärder

För att lösa krisen med bushmeat måste det till ökade ansträngningar för att gemensamt tillämpa lagar mot jakt och handel. Även kraftfulla insatser inom faunavård, miljöskydd m m behövs.

Läs mer

 

WWFs projekt

Situationen med bushmeat är värst i Väst- och Centralafrika, i länder som Kamerun, Kongo (DRC) och Centralafrikanska Republiken. I de länderna plus i många andra, arbetar WWF aktivt med flera olika projekt för att bl a bevara alla de arter som hotas av utrotning om inte jakten på bushmeat minskar kraftigt. 
Läs mer 
 

 

Senast uppdaterad 2017-10-10