Amanda rapporterar från vattenveckan

Nepal © Simon de TREY-WHITE / WWF-UK

 

En sommar med WWF i vattnets tecken

 

Jag har sedan länge beundrat Världsnaturfonden WWF. Som barn var det främst organisationens välkända panda som fångade min uppmärksamhet. Men i takt med att jag har blivit äldre och utvecklat ett intresse för miljöfrågor, har jag även fått upp ögonen för det fantastiska arbete som denna älskvärda pandas ”pandor” bedriver i vår värld.

 
Jag minns den dagen i början av juni då jag första gången besökte Världsnaturfondens kontor i det vackra Ulriksdals Slott. Som miljöintresserad och nyutexaminerad student från gymnasiet, Viktor Rydberg Jarlaplan, var jag upprymd över att jag skulle få möjligheten att ta del av organisationens arbete på så nära håll. Vid denna tidpunkt hade jag aldrig kunnat drömma om det faktum att jag i augusti skulle vara en av dem som skulle representera WWF, och ta del av händelserna under Vattenveckan. World Water Week, som arrangemanget kallas internationellt, är en årlig mässa och konferens i Stockholm till vilken tusentals experter och makthavare kommer för att lyfta fram frågor om vatten.


Efter en sommar av förberedelser inleddes arbetet på Stockholmsmässan där konferensen skulle äga rum. Redan på lördagen var det full aktivitet i den väldiga byggnadens lokaler.  Precis som många andra utställare, åkte jag och Anna Forslund (WWF:s huvudansvarige för World Water Week) dit med en stor mängd planscher, broschyrer och rapporter, för att göra i ordning en WWF:s utställningsmonter. Denna mässplats blev under veckan som följde en samlingspunkt för WWF:s arbetsteam, och ett slags Panda-centrum dit utomstående kunde komma för att ställa frågor om Världsnaturfondens olika projekt.


På söndagseftermiddagen hade människor från all världens hörn landat i Stockholm inför den kommande veckan. Samma kväll välkomnades samtliga 2500 deltagare till Stockholm Stadshus för att fira att årets World Water Week äntligen var här!
Årets skara av deltagare bestod av personer som tidigare år hade varit närvarande under World Water Week, men också av ”första-års-deltagare” som mig själv. En sak var dock gemensam för oss alla, oavsett tidigare erfarenhet, ålder och nationalitet – vi delade ett mål om att förbättra dagens miljö- och vattenproblem. Genom detta skapades en mäktig atmosfär, som gjorde kvällen i stadshuset till en enastående inledning på något som, enligt mig själv, skulle bli en mycket minnesvärd vecka i vattnets tecken.

Vatten är en fundamental resurs för allt liv. Därför är dagens vattenproblem, som förstärks av klimatförändringarna, ett dilemma som skövlar miljontals liv världen över. Personligen fick jag upp ögonen för vattenbristen för ett år sedan, när jag befann mig på en projektresa i Tanzania, tillsammans med ett antal elever från mitt dåvarande gymnasium Viktor Rydberg Jarlaplan.  Det var också då jag, och min klasskamrat Amelie Dahlgren, bestämde oss för att skriva en inspirationsbok (”Maji – en mänsklig rättighet”) i syfte att få fler unga kvinnor att, liksom vi, vilja engagera sig för att skapa en bättre vattensituation.


Med tanke på att jag sedan tidigare hade utvecklat ett intresse för vattenfrågor, var det extra intressant att få hjälpa till med WWF:s arbete med World Water Week. Genom att jag har fått möjligheten att följa arbetsprocessen, från förberedelserna i juni till självaste mässan i augusti, har jag dessutom fått förståelse för hur omfattande WWF:s engagemang faktiskt är inom vattensektorn.


Jag har funnit det oerhört intressant och givande att få ta del av WWF:s arbete denna sommar. Därför vill jag avslutningsvis ta tillfället i akt att visa min tacksamhet för världsnaturfonden WWF, och speciellt Anna Forslund, för att jag har fått chansen att bli involverad i organisationens viktiga arbete. Under min tid hos WWF har jag fått ta del av många lärorika och inspirerande möten, samtal och seminarier, som gjort mig än mer säker på att jag i framtiden vill vara med och kämpa för en bättre vattensituation.  

 

Text : Amanda Koppang -Willfors,

Senast uppdaterad 2011-09-16

 

Amanda Koppang

Rapporten är skriven av  Amanda Koppang- Willfors, 19 år, som efter avslutade gymasiestudier nu ska jobba som volontär i Malawi

 

Kontakt

Anna Forslund 

anna.forslund@wwf.se
Tel: 08-624 74 00