Kris för Afrikas noshörningar


Spetsnoshörning, foto: Marin Harvey WWF

 

Tjuvjakten på noshörningar i Afrika har ökat kraftigt de senaste åren. Under tidigt 2000-tal gick det bra för både spetsnoshörning och trubbnoshörning. Den ökade efterfrågan på noshörningshorn i Asien under senare år, främst från Vietnam, har gjort att tjuvjakten stigit till rekordnivåer så långt borta som i Sydafrika. Myten om att noshörningshorn har läkande egenskaper föder en illegal marknad som hotar att  förstöra många års framgångsrikt bevarandearbete. Totalt har 380 noshörningar dödats illegalt i Sydafrika i år.

Tjuvjakt på noshörning har alltid varit ett stort problem och nu har efterfrågan på noshörningshorn från den asiatiska marknaden skapat en svår situation. Det är numera främst välorganiserade kriminella syndikat som står för tjuvjakten. Med hjälp av avancerad teknik som nattkikare, ljudlösa vapen och helikoptrar har tjuvjägarna ett försprång som försvårar arbetet för polis och nationalparksvakter.   

WWFs program för att rädda Afrikas noshörningar lanserades 1997 när antalet spetsnoshörningar var under 3 000, idag är antalet ca 4 000. Men den senaste tidens ökande tjuvjakt måste stoppas omgående och WWF satsar nu hårt på att ge ökat stöd till antitjuvjaktspatruller i nationalparker och reservat.

 

Även trubbnoshörningen är utsatt för tjuvjakt och extra oroande är att även Sydafrika är hårt drabbat, där den största förekomsten finns. Totalt finns det ca 22 000 trubbnoshörningar i Afrika. Sydafrika har ca 80 % av Afrikas noshörningar.

 

Senaste nytt om krisen för världens noshörningar


Enbart under de senaste veckorna har tjuvjägare genomfört flera brutala massakrer på noshörningar.

Den 25 september dödades fyra noshörningar i Lalibelareservatet i  Sydafrika. Djuren hade skjutits med bedövningsgevär och hornen sågats av. Ett djur levde fortfarande dagen därpå och var så illa skadat att det avlivades av parkpersonalen.

Den 30 september fick WWF besked om att ytterligare nio noshörningar har dödats under en enda dag i KwaZulu i Sydafrika. Det var 8 trubbnoshörningar och 1 spetsnoshörning.

Under den sista veckan i september slog tjuvjägare även till i Kaziranga-parken i Indien där tre pansarnoshörningar slaktades – ett av djuren fick hornet avhugget medan det fortfarande levde!


Men allt är inte dystert runt Asiens noshörningar. En pansarnoshörning som flyttades till en nationalpark I Indien fick en kalv. Honan med kalven är en av 18 noshörningar som flyttats till Manas nationalpark för att etablera en ny population där.

Som detta inte vore nog har myndigheterna på Nairobi Airport i Kenya precis beslagtagit tre ton elfenben och fem noshörningshorn som var på väg att smugglas ut ur landet – maskerat som en last med avokado.

Stöd WWFs arbete för att stoppa den kriminella verksamheten och illegala jakten på – elefanter och noshörningar.

 

Trubbnoshörning. Hona med unge.

 © WWF-Canon / Martin Harvey

 
Läs mer om noshörningar och hoten mot världens arter av noshörningar

 

Senast uppdaterad 2012-10-03

 

 

En av de ca 45 noshörningar som lever i Ngorongorokratern i Tanzania. De senaste åren under 2000-talet har arten ökat i kratern, som är väl skyddad från tjuvjakt.Enligt uppgift så fanns enbart 5 spetsnoshörningar i kratern 1995. Foto: © Torbjörn Hegedüs