WWFs supportrar viktiga i kampen mot tjuvjakten

Afrikansk elefant. Foto: Martin Harvey / WWF-Canon

 

2012-02-06

Varje år dödas hundratals elefanter, vildhundar och andra hotade afrikanska djur av tjuvjägare. Tack vare stödet från våra supportrar kunde WWF bidra till ett bättre skydd under 2011 års jul- och nyårshelger då antitjuvjaktspatrullerna, som normalt sett brukar vara lediga då, fick ekonomiskt stöd för att kunna patrullera.

 

Lyckade insatser för att minska tjuvjakten

I norra Mocambique och södra Tanzania finns ett vidsträckt område med sällsynta djurarter som afrikansk vildhund, sabelantilop, hästantilop, spetsnoshörning, elefant samt den nyupptäckta apan kipunji.

 Martin Harvey / WWF-Canon

Tyvärr lockar området till sig tjuvjägare, som är särskilt inriktade på elefanter. WWF kommer därför under 2012 att satsa stort på att försöka stoppa tjuvjakten. Under december 2011 och januari 2012 har WWF gett extra stöd så att området kan skyddas och övervakas av antitjuvjaktspatruller.

 

– Tack vare stödet från våra supportrar har vi kunnat bidra till att antitjuvjaktspatruller arbetade även under jul- och nyårshelgerna, en tid då många vakter normalt är lediga. Resultatet var mycket lyckat och vi behöver fortsätta med detta även under fler helger, säger WWFs Afrikaexpert, Allan Carlson.

 

Allan, som nyss återvänt från Selous i Afrika, har sett de goda resultaten med minskad tjuvjakt.

 

– Myndigheterna har gjort viktiga beslag av snaror och vapen och även gripit tjuvjägare, säger Allan.

 
Martin Harvey / WWF-Canon

Tanzanias regering vill stoppa tjuvjakten

Tjuvjakt på elefanter har blivit ett stort problem i Ruvumalandskapet, som även innefattar Selousreservatet i Tanzania och den korridor, Ushoroba som förbinder Selous med Mocambique. Både elefant och andra arter hotas av jakten, och Tanzanias regering vill därför ge högsta prioritet åt att stoppa den. Landet har dock knappa resurser och tjuvjägarna har inte heller avskräckts tidigare – mellan januari 2010 och november 2011 greps så många som 80 tjuvjägare.


– Därför är det väldigt viktigt att organisationer som WWF stöder arbetet med att skydda Afrikas unika rikedom i form av de stora däggdjuren, avslutar Allan Carlson.

 

Senast uppdaterad 2012-02-08

 

Har du tips om illegal handel?

Vid misstanke om illegal handel inom landet, kontakta:

Närmaste polismyndighet

Telefon: 114 14

Polisens webbsida


Vid misstanke om smuggling, kontakta:
Tullverket
Telefon: 0771–520 520
Mer information finns på
Tullverkets webbsida
 
Har du tips om smuggling eller illegal handel, kontakta även gärna:
Mats Forslund, Världsnaturfonden WWF
Telefon: 070–399 81 63
mats.forslund@wwf.se