Gå till huvudinnehållet

Investera i framtiden

I världens städer krävs enorma investeringar för att ställa om till en hållbar utveckling. För utvecklingsekonomiernas snabbväxande städer är det avgörande att grundläggande infrastruktur byggs upp på ett hållbart sätt. I den äldre industrialiserade världen behöver befintlig infrastruktur ställas om till klimatsmarta och resurseffektiva system.

Städer har en nyckelroll för de storskaliga investeringar som krävs för att klara klimatutmaningen och en hållbar utveckling. Det handlar om avsevärda belopp och satsningar – men också om stora positiva värden. Inlåsningseffekter i en ineffektiv fossilbränsleberoende ekonomi måste till varje pris avvärjas. En kärnpunkt är att innovationer inte bara handlar om teknik: minst lika viktiga är finansiella, sociala och institutionella innovationer; nya sätt att organisera sig och samverka för att uppfylla mänskliga behov på ett resurseffektivt sätt. Läs WWFs budskap för hållbara städer

fotovsters-stad-1.jpg

Financing Sustainable Cities

Tillgång till finansiering är avgörande för att städer ska kunna ställa om till en klimatsäker och hållbar framtid. WWF jobbar internationellt för att påverka och stärka finansieringsflöden till hållbara investeringar.

Mer om finansieringen

WWF Dokumentär, Under ytan avsnitt 5: Isabella Lövin, engagemang och politisk påverkan

Enabling the transition

I rapporten ”Enabling the Transition – Climate Innovation Systems for a Low Carbon Future” analyseras innovationssystemen i nio ekonomier: Kina, Indien, Kenya, Tanzania, Uganda, Ghana, Nederländerna, Sverige och EU.

Innovationer för en hållbar framtid

Bastardsvärmare (Zygaena minos) på en åkervädd

Climate solver

Climate solver är ett initiativ där WWF lyfter fram klimatinnovationer för att stärka utvecklingen och användningen av teknik som kan minska koldioxidutsläppen avsevärt världen över.

Så här stora är möjligheterna

Suzhou city by bight.

Low Carbon Cities Initiative

Shanghai och Baoding i Kina deltar i ett WWF-initiativ för att hitta mindre koldioxidintensiva vägar för urban utveckling. Projektet fokuserar på energieffektiva byggnader och produkter samt på förnybara energikällor.

Low Carbon Cities Initiative

Molnig lysande stad på natten

Energismarta staden

I projektet ”Energy smart cities: The potential of socio-technical innovation to reduce energy demand from developed cities” visar WWF att en energismart stad med hög livskvalitet är möjlig.

Mer om Energy smart cities

Hus med solpaneler i djungel

Ekonomin som verktyg

Ekonomin behöver fungera som ett verktyg för hållbar samhällsutveckling inom ramen för en planet. Inom ekonomi och finans arbetar WWF exempelvis för att stora kapitalägare ska styra om investeringar i linje med Parisavtalet.

Mer om ekonomi & FINANS

Stefan Henningsson

Enabling and commercialising climate innovative ideas and products are very important challenges. WWF’s Stefan Henningsson talks about some crucial steps to realise creative solutions to support a sustainable future.

WWF Hållbar mobilitet
Solpaneler i Spanien
Presentation

Hållbar energi

En presentation av WWFs energiexpert Mattias de Woul om 100 procent förnybart på naturens villkor.

Ladda ner

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om Världsnaturfondens arbete med investeringar, innovationer
och entreprenörskap för hållbara städer? Välkommen att kontakta oss.

Carina_Borgstrom-Hansson_385_0334

Carina Borgström-Hansson

Senior rådgivare/expert ekologiska fotavtryck & städer

070-885 51 85

carina.borgstrom-hansson@wwf.se

@CarinaWWF

Mer om mig

Dela gärna:

Senast ändrad 11/03/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se