Gå till huvudinnehållet
Sverige_Järv_Large_WW289986-Eko19-1

WWF Magasin

Sommarsafari i nordisk natur

Vi är många som drömmer om att möta vilda djur och vara ute i naturen. Men var finns safariupplevelserna här hemma? Här nedan hittar du WWF Magasins stora semesterguide till naturupplevelser i toppklass. Sommarplaneringen kan börja!

Var med du också och gör skillnad i år – bli WWF Vän!

Sällsamt möte i solnedgången

Vad är mer magiskt än att möta djur i deras naturliga miljö?  WWF Magasins reporter simmade med sälar en sommarkväll i Piteås skärgård. Text: Martina Strand Nyhlin

Jag ser sälarna på avstånd, denna fredagkväll i norrbottensskymning. Deras huvuden sticker upp ur det blåskimrande vattnet och i kikaren har jag sett dem i stora grupper på klipporna. De verkar ha en skön hemmakväll, jag däremot är i allra högsta grad på okänt vatten. Havet är visserligen ovanligt varmt, men stökigt av dyningar, och avståndet till skäret där sälflockarna håller till känns långt. Jag har försäkrats att sälarna är helt ofarliga, men de kan trots allt väga 300 kilo, kan man verkligen lita på det löftet? funderar jag.

Tillsammans med Hansi Gelter, som driver företaget Guide Natura har jag och några gäster till åkt båt från Renöhamn utanför Piteå och ankrat på gränsen i närheten av ön Stor-Räbben. 

Hansi är biolog och har varit lärare i upplevelseproduktion vid Luleå Tekniska Universitet, han leder kajakturer och kör båttaxi och menar att Piteås skärgård har enastående upplevelser att erbjuda.

–Vi har Bottenvikens bästa gråsälområde. Det finns runt 150 sälar här som av någon anledning trivs väldigt bra på de här klipporna, säger han.

Det är några av dem vi nu förhoppningsvis ska komma nära. Men vi får absolut inte störa sälarna och därför är maxantalet på expeditionen endast fyra personer.

– Mötet ska vara på sälarnas villkor. Det är alltid en störning att vi kommer dit, men på detta sätt minskar man störningen. Och sälarna är nyfikna och kommer fram. Det är verkligen en interaktion som sker, säger han.

Hansi brinner för en turism som ändrar människors sätt att se på naturen.

– Inom turism talar man gärna om service och om att leverera upplevelser. Men det jag vill skapa är transformativa upplevelser: hur kan man förändras av att möta djur på det här sättet? säger han.

Kommer jag förändras av att möta sälarna? Jag måste få veta!

Nu gör jag det! Jag kastar mig ut i vattnet och med torrdräkt och simfenor blir simningen direkt en kamp. Jag flyter som en kork och det tar ett tag att få till en hyfsad simteknik. Men jag tar rygg på fotografen och ganska snart får jag belöningen. En säl tittar upp ur vattnet, uppenbart nyfiken på vad vi är för udda typer. Lika snabbt som den tittar upp är den borta, bara för att dyka upp på ett nytt ställe snart igen.

Sälarna – ibland en, ibland två samtidigt – fortsätter leka tittut med oss när vi simmar in mot skäret. De håller sig hela tiden fyra–fem meter bort, ett avstånd vi alla verkar trivas med. Farhågan att de ska kännas hotfulla kommer helt på skam, varje gång de dyker upp rusar värmen genom kroppen. Jag tjuter glatt (så tyst jag kan) och tipsar den medsimmande fotografen.

– Där är en! Där är en!

Men de är lekfulla och svåra att fånga med kameran. Och kameran kan inte heller återge den underbara kören från sällskapet som skällsjunger på klipporna. Men vi stannar upp och njuter.

Solen börjar gå ner och mörkret gör sig påmint, trots sommarnatten. Vi drar oss närmare sälkören som låter oss spana på dem en lång stund, medan de viftar lojt med sina labbar. Men så är det plötsligt som att de bestämt sig att nu har vi fått titta så det räcker. Som på en given signal glider de ned från sina stenar och snart ser vi i stället fullt av guppande huvuden en bit bort i vattnet.

Ovan vänster: Att simma med torrdräkt och fenor är inte helt lätt. Ovan höger: Mötet ska ske på sälarnas villkor, besökarna måste vänta tills de kommer fram. Nedan vänster: Spaning efter säl – Hansi Gelter,biolog, och artikelförfattaren letar efter guppande huvuden i dyningarna. Nedan höger: På väg tillbaka mot Renöhamn efter lyckad sälsimning.

Nu är Hansis båt långt borta och med hav åt alla håll känns det som om jag och fotografen är de enda människorna i världen. Jag fylls av både upprymdhet, vemod och frågor:

Ser sälarna den smärtsamt vackra solnedgången som brinner intill oss? Förstår de något om vilka vi är? Kan de uppleva samma lycka som jag känner nu? Och känner de att fisken de äter fortfarande har för höga halter av gifter?

Vägen tillbaka blir en kamp i vågorna men väl uppe på båten är jag fylld av segerkänslor, och när vi kör tillbaka till Renöhamn är det nästan svårt att förstå vad jag just upplevt.

Är jag förändrad? Ja, kanske lite faktiskt. Jag har gjort något modigt, och har varit nära sälarna på ett sätt jag inte visste var möjligt. Nu när jag mött dem så här kommer jag ha svårt att glömma dem.

När jag blundar ser jag framför mig deras gulliga, nyfikna huvuden som stack upp ur vattnet och såg på mig. Jag funderar på vem det egentligen var som simmade med vem ikväll?

Fakta gråsäl:

Storlek: Hannar väger cirka 300 kilo och kan bli 3 meter långa, honor väger 200 kilo och blir  2 meter långa.

Livslängd: 25–50 år

Fortplantning: Könsmogna vid 4–6 års ålder. Honorna föder sina kutar i februari/mars och ger di i knappt tre veckor. Ungen ökar då från 10 till 40–60 kilo. Därefter måste den klara sig själv.

Utbredning i svenska vatten: Östersjön och smågrupper på Västkusten.

Miljöpåverkan: I början av 1900-talet uppskattas beståndet i Östersjön ha uppgått till 100 000 djur. Sälarna drabbades hårt av jakt och sedan av miljögifterna PCB och DDT och var i slutet av 1970-talet nere på 2 000–3 000 djur. Bättre miljölagstiftning har lett till att de nu kan vara så många som 50 000 i Östersjön. Många sälar lider i dag av tarmsår som antas vara orsakade av okända miljögifter.

Björn, järv och varg på nära håll

Många drömmer om att någon gång få se våra stora rovdjur. Jodå, det är fullt möjligt! WWFs naturexpert Ola Jennersten har varit på rovdjursskådning med rik utdelning.

Det tar inte många minuter efter det jag stängt igen dörren till det lilla gömslet förrän jag ser rörelser i bortre ändan av skogen. Jag är i östligaste Finland, bara några kilometer från den ryska gränsen. Som ett minne av det kalla kriget slingrar sig Nordens finaste gammelskog längs den finsk-ryska gränsen. Den har lämnats eftersom tillträde till detta gränsland är mycket restriktivt. Men områdets björnar, vargar och järvar bryr sig inte om gränser och med frånvaro av människor har de här ett närmast bekymmerslöst liv.

Snart står en gammal björn bara några meter från mitt lilla gömsle, hitlockad av utlagda laxbitar och hundfoder. Den andas häftigt i den varma augustikvällen.  En nyfiken järv passerar i bakgrunden och bara minuter senare hörs en ofattbar kvadrofonisk vargserenad. Sannolikt är det fyra vargar som står i skogen runt gömslet och kommunicerar med varandra – kort, intensivt och minst sagt minnesvärt!

Rovdjursskådningen i detta finska gräns- land lockar tusentals besökare från hela världen. Två av dem är Nick och Stuart, engelsmän som arbetar för WWF i Sydostasien. De har en hobby som börjar bli mer och mer utbredd – däggdjursskådning! 

– Jag skulle bedöma det här som en av de tre bästa platserna jag upplevt för att skåda däggdjur, säger Stuart. Redan första kvällen fick vi se både björn, järv och varg.

– Vi har också sett älg, skogshare och några gnagararter som vi nu kan notera i vår obs-lista, lägger Nick till.

Nick och Stuart från Storbritannien har finsk-ryska gränsen på sin topplista för djurskådning.

Vill du åka på rovdjurssafari?

WildSweden
www.wildsweden.com
Svensk natur, älg, björn, varg, bäver och norrsken, vilt i Lappland.

Björn & Vildmark
www.bjorn-vildmark.com
Specialiserar sig på björnekologi i norra Dalarna i nära samarbete med skandinaviska björnprojektet.

Nordic Discovery 
www.nordicdiscovery.se
Älg och bäver i Malinsbo-Kloten, kanotturer i vargrevir.

Nordic Safari
www.nordicsafari.net
Ekoturism i Bergslagen, lodjur, vandra med vargar, bäversafari och mycket mer. 

Wild Nordic
www.wildnordic.se
Björnskådning, kungsörnskådning och skogens övriga djur från gömsle i Gästrikland. 

Norrigården Vildmark
www.norrigarden.se
Naturbevakare som bedriver björn- och naturskådning i Hälsingland.

Vargas Vildmarkslodge
www.vargas.se
Björnskådningens nestor i Sverige som erbjuder björn- och örnupplevelser i Hälsingland

WildlifeSweden – Camp Ängra
www.wildlifesweden.se
Björn, järv och fiske i Hälsingland.

Sunnansjögårdens Photohides 
www.photohides.se
Nytt företag som bland annat erbjuder björnskådning i Jämtland.

Hide&see 
www.hideandsee.se
Samiskt företag som ordnar björn-, örn- och älgskådning i Lappland

Här kan du läsa om rovdjursskådning i Finland:
www.wildfinland.org

Var med du också och gör skillnad i år – bli WWF Vän!

Ottenby – fågelskådning för alla

Guidade turer eller söka rariteteter på egen hand? WWFs Torbjörn Hegedüs, senior kommunikatör och hängiven fågelskådare, tycker att Ottenby är Sveriges bästa fågellokal.

Skärfläckor kan du se på strandängarna vid Ottenby.

Åk så långt söderut du kan komma på Öland så hamnar du i Ottenby. Fyren Långe Jan med fågelstation och utställning är en bra utgångspunkt för att utforska omgivningarna. Jag brukar starta med en sommarvandring i norra lundens vackra lövskog. Från för-sommaren och in i juli kan man höra sommargyllingens fina vissling. 

I området häckar även den i Sverige ovanliga mindre flugsnapparen och halsbandsflugsnapparen. I buskmarkerna finns också höksångare och rosenfink. Den senare avslöjar sig med sången som låter som ”pleased to meet you”.

Efter besöket i Lunden passar det bra att fortsätta med de stora strandängarna. Att gå på Schäferiängarna är lite som att stiga ut på en afrikansk savann, landskapet är storslaget och platt med några få träd. På stränderna rör sig skärfläckor och kärrsnäppor. 

Hela sommaren kan man njuta av många vadarfåglar som lätt går att studera på nära håll runt fyren Långe Jan. Även gäss och änder ses i mängder runt Ottenby och ibland sitter havsörnar och spanar efter lämpliga byten. Ofta finns det någon spännande ovanlig fågel att se, hör med någon fågelskådare med tubkikare. Ottenby är den fågellokal som har den längsta listan på ovanliga fågelarter i landet. 

Boka in en tid på en guidad tur på Ottenby fågelstation via www.ottenby.se

Valpar som leker på lyan

WWFs rovdjursexpert Sandra Jönsson studerar fjällräv varje sommar. Här berättar hon hur även du kan få möta dessa sällsynta, sagolika djur.

På lämpligt avstånd, men ändå på första parkett, skådar jag ett av Sveriges mest sällsynta däggdjur. Precis som vi människor så föredrar fjällrävarna vackert väder. De där julidagarna är med andra ord helt oslagbara för oss båda. Ovanför lyan yr sommarens valpar vilt omkring. Det ser ut som vilket syskonbråk som helst och det är inte helt enkelt för föräldrarna att hålla dem i styr. 

Bortsett från valparnas små gnällande ljud och myggornas surrande, så är fjället tyst nog för att lyssna inåt för en stund. 

Fjällräven, en så märklig, tålig och sagolik art. Rovdjuret som alla verkar gilla. Fjällen är vild natur utöver det vanliga. Så långt ifrån mina skånska hemtrakter. Storslaget öppet och så detaljrikt på samma gång. Hur det nu kan vara möjligt.

För den som gillar vandring, vildmark och djur är en fjällrävssafari minst sagt oförglömligt. Från Ljungdalen vandrar man 12 kilometer till Helags fjällstation och Helagstoppen, Sveriges sydligaste glaciär. Området kring Helags och Sylarna är Sveriges fjällrävstätaste. Du kan bo och äta på fjällstationen. Ring till fjällstationen i förväg för att boka din safari.

För mer information se stf.se/helags

Kvalitetsmärkta upplevelser

Spana efter tumlare, smyg på älg eller testa renskötsel.
Under märkningen Nature’s Best Sweden samlas hållbarhetsmärkta upplevelser i svensk natur.

Naturturismföretagen hette tidigare Svenska Ekoturismföreningen. Men förra året bytte man namn för att visa att organisationen har ett brett spektrum av naturbaserade resupp- levelser runt om i hela Sverige.

För de turistföretagare som vill kvalitetssäkra och utveckla sina erbjudanden mot en mer hållbar linje erbjuder föreningen märkningen Nature’s Best Sweden. 

– Tanken med Nature’s Best är att gästen ska kunna känna sig trygg i att arrangörer som har märkningen tar sitt ansvar. Det är en funktion som verkligen behövs jämte gästbaserade omdömen som Tripadvisor, säger Pär Innala, kommunikationsansvarig på Naturturismföretagen.

– Vi har 65 märkta företag över hela landet och hoppas att de ska bli fler.

De märkta företagen förbinder sig att göra så lite slitage som möjligt på naturen, gynna lokal ekonomi, miljöanpassa verksamheten, bidra till kultur- och naturskydd, sprida kunskap och hålla hög kvalitet.  De märkta företagen kontrolleras också i efterhand för att säkerställa att de håller sina löften.

Branschundersökningar visar att många turister i dag söker genuina upplevelser, någonting som verkligen gynnar svensk ekoturism  tror Pär Innala.

– Som med precis allt annat har vi människor ett eget ansvar för hur vi reser. Det är det de här företagen jobbar för, att man ska ha respekt för de områden man besöker, säger han. u

Fler spännande djurmöten

Duvhöksfoto i Svartådalen.
Fjällrävstur i samarbetare med forskare på Helags.
Övernatta på Stora Karlsö, känd för sina fågelberg.
Björnskådning i Norra Hälsingland.
Vargsafari i Bergslagen.
Tjäderspel i gammelskogen i Bergslagen.
Bäversafari i Bergslagen.
Tumlarsafari vid Kullaberg.
Övernatta på Haparanda Sandskär, med rikt djurliv och chans att se sälar

Obs! Utbudet av upplevelser uppdateras konstant. Se www.naturesbestsweden.se för information.

WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén tar täten in i Norra Kvill-skogen.

Tillsammans ut i naturen

Vi har allt i vårt land – skön- heten, vildheten, äventyret och stillheten. Det gäller bara att hitta ut i naturen. Här guidar WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén till några av våra fina Svenska Pärlor i Småland och Östergötland.

Text: Charlotte Permell Foto: Stefan Nilsson

Vi älskar vår svenska natur och vi har ett fantastiskt nätverk av nationalparker och naturområden över hela landet. Men många av våra svenska naturskatter har endast få besökare. Ofta är de svåra att nå annat än med egen bil och många är förvånansvärt okända, sina tillgångar till trots.

WWF och nybildade Svenska Nationalparksresor har tillsammans försökt ändra på det och hjälpa fler att hitta ut till våra svenska naturpärlor. Genom organiserade resor med buss och guide öppnas helt nya möjligheter att uppleva skogar, fågelsjöar, ekhagar och mycket mer. 

En av dessa resor går till Östergötland och Småland. Det är väl bekanta trakter för WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén, med rötter i Jönköping. Förra sommaren guidade han en tur till Norra Kvill, Tåkern, Omberg, Vätterbranterna och Östergötlands eklandskap. Här är hans reseberättelse:

Dag 1
”Vi började med Tåkern, en av norra Europas mest värdefulla fågelsjöar som man lätt når från E 4:an. Lokala guider berättade den intressanta historien om sänkningen av sjön vilket inneburit att sjön i dag är precis lagom djup för att en mängd fågelarter och andra organismer ska trivas. Vi såg dopping och kärrhök och en mängd andra arter.

Tåkern har ett unikt och mycket fint naturum ritat av Wingårdhs arkitekter, bara det värt ett besök i sig. Här kan alla ta del av den fantastiska naturen, allt är handikappanpassat, även fågeltornen. Extra bonus: inne i fågeltornen häckar ladusvalor!

Vi fortsatte till Omberg där vi besökte Ellen Keys Strand. Där är otroligt vackert med Vätterns kristallklara vatten och så den fina byggnaden med många utsökta detaljer och den fascinerande historien kring Ellen Key. Kombinationen av natur och kultur var mycket uppskattad.

Vi vandrade i området. Omberg är en helt fantastisk miljö med bokskogar, raviner, frodig blomning och magnifika utsikter. Jag åker dit nästan varje sommar, det är så vackert och lättillgängligt. 

På kvällen åt vi en femrätters middag tillsammans under gemytligt umgänge.

Ovan vänster: Vattnet plaskar ystert i Röttle å strax söder om Gränna. Ovan höger: Stora Idgölen med blommande skvattram. Nedan vänster: Trollskogen Norra Kvill är en av Sveriges mindre kända nationalparker. Nedan höger: Naturreservatets skyltar berättar om områdets rika natur och kultur.

Dag 2
Före frukost passade några på att besöka Alvastra kloster, själv tog jag en löptur upp till hjässan på Omberg. Utsikten därifrån är enastående över jordbrukslandskap, Tåkern och Dags mosse samt förstås Vätterns imponerande vyer.

Färden gick vidare till Östra Vätternbranterna, ännu en fantastisk naturmiljö och dessutom biosfärområde.

Där finns också den enda lokalen i hela Skandinavien med större barksnäcka.  Det är en liten snäcka som bara finns i några få raviner här. Större barksnäckan visar på betydelsen av kontinuitet, snäckor flyttar inte så lätt på sig. Så där det varit störningar i naturen, där har den försvunnit. Vilket det alltså varit överallt utom i dessa få raviner där snäckan fortfarande lever kvar.

Vi fortsatte till Norra Kvill i Kalmar län, en av de första nationalparkerna i Sverige. En urskogsartad miljö med fina vandringar bland grova tallar och runt små tjärnar. Det är en typ av skog som det tyvärr råder stor brist på. Den moderna och förhärskande produktionsskogen når bara en mindre del av sin möjliga biologiska ålder. 

Norra Kvill skänker lugn och väcker en sorts vördnad. Här kunde mycket väl John Bauer ha funnit inspiration, man kan nästan se prinsessan Tuvstarr sitta vid tjärnen.

Vi lyssnade på dubbeltrasten och hann också se Rumskullaeken. En mäktig, men lite vemodig upplevelse. Den ca 1000 år gamla eken har nu bara en enda stor gren som lever. 

Vi avrundade dagen med ett dopp i Sommen. Härligt i det varma vattnet!

Nära möte i Östergötlands eklandskap.

Dag 3
Vi steg upp extra tidigt för att hinna med grottorna i Trollegater naturreservat vid Rimforsa. Med pannlamporna på gled vi ner i det lilla hålet i marken och undersökte grottorna som sträcker sig 140 meter i släta urbergsgångar under jord. Även ovan mark är området spännande med små kanjoner.

Slutligen ägnade vi oss åt Östergötlands fina ekhagar vid bland annat Bjärka Säby och Sturefors. De största sammanhängande eklandskapen i Europa med en enorm biologisk mångfald.

Det var tre intensiva och givande dagar och särskilt roligt att uppleva allt tillsammans med gruppen. Jag hoppas fler upptäcker värdet av att semestra på hemmaplan, och tar chansen att uppleva vår fantastiska svenska natur.”

Dubbeltrasten sjunger i bakgrunden medan Håkan Wirtén berättar om Norra Kvills urskog.
Skuleskogen

Bli en nationalparkskryssare

Erik Garmo slutade flyga av miljöskäl för två år sedan och söker numera äventyret på hemmaplan. Vad passar då bättre än att bocka av Sveriges 30 nationalparker?
– Har man inte ens sett alla Sveriges nationalparker behöver man ju faktiskt inte åka till nya Zeeland.

Text: Martina Strand Nyhlin

Filmaren Erik Garmo fick mersmak för nationalparker när han gjorde research inför en film 2014 och sedan spelade in sin egen paddlingstur i Abisko. Han har efter det hunnit med ytterligare 11 nationalparker.

– Jag började med parker som man kan besöka över en dag från Falun sett, sedan har det blivit lite slumpmässigt. I somras gjorde vi till exempel Stenshuvud på två dagar och senare samma vecka Kosterhavet. Jag vill gärna ha minst en dag i parken så jag hinner uppleva den ordentligt, säger han.

Erik Garmo är fascinerad över variationen av natur- och kulturlandskapstyper i nationalparkerna, och även inom samma nationalpark. 

– Ängsö nationalpark var mest varierad av de parker jag besökt – en liten ö utanför Norrtälje som innehåller allt från gammal tallskog med vatten och klippor, ängar med orkidéer, lövskog, mattor av ramslök på marken till odlingslandsskap med hagar, betande djur och vitsippor, säger han.

Alla parker han besökt har bjudit stora upplevelser.

– Oavsett vilken park jag är i uppstår alltid någon slags vördnad, det märks varför just den här platsen valts ut till nationalpark, säger han.

Parker han gärna vill besöka härnäst är Sonfjället i Härjedalen, Söderåsen i Skåne och Gotska Sandön. 

– Men jag har ingen brådska eller ”deadline”, ja förutom min egen livstid då förstås, säger han.

Tips till den som vill besöka alla nationalparker:

1. Köp en bok och planera – Erik använder Sveriges nationalparker av Claes Grundsten (av WWF utsedd till Årets Pandabok 2010).

2. På sverigesnationalparker.se finns en krysslista över alla nationalparkerna.

3. Sprid kunskapen om parkerna – fota och instagramma så du lockar andra att upptäcka våra naturskatter.

Klicka på bilden ovan för att se grafik större.

 

Den här artikeln är en del av WWF Magasin nr 1-2019.
Bli WWF Vän du också för att få tidningen digitalt eller i pappersform direkt hem i din brevlåda.

Här kan du bli WWF Vän

Dela gärna:

Senast ändrad 27/11/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se