Gå till huvudinnehållet
Bönor

Bönor finns i många olika färger och former, här pratar vi om så kallade trädgårdsbönor som kidneybönor, svarta, vita och bruna bönor. Innan bönan blir en böna går den igenom flera stadier. När fröet blivit till planta som blommat på försommaren så utvecklas sedan bönbaljorna (bönskidorna) – en av naturens fiffiga förpackningar. På sensommaren släpper plantan bladen, för att ge all sin energi till bönbaljorna och bönorna som växer där i.  Sista steget är att skilja bönorna från ärtskidorna. Bönor har väldigt låg klimatpåverkan och är resurssmarta! Rötterna fångar upp kväve som finns i luft och mark, och omvandlar det till näring – därför behöver baljväxterna mindre gödsel än många andra grödor.

Visste du att bruna bönor från Öland är en av endast sex namnskyddade svenska livsmedel i EU?

Både att koka hemma och att köpa konserverade bönor är riktigt bra val! Allra bäst är att koka hemma då klimatpåverkan från konservering och transport är omkring fyra gånger högre jämfört med att koka hemma. Konserverade bönor har ändå låg klimatpåverkan, men hade de konserverats i Sverige hade klimatpåverkan varit ungefär samma som hemmakokade bönor. Så kom igen bönföretagen – börja konservera bönor i Sverige!

WWFs råd

Ät helst

  • Ekologiska bönor

Ekologiskt visar att bönorna är odlade utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Kolla efter KRAV-märkta eller EU-ekologiska!

Ät gärna

  • Bönor

Det finns svenska bönor att köpa och det är generellt sett ett bättre val än importerade. Klimatpåverkan kan vara lite lägre och Sverige har starkare regler kring bekämpningsmedel än de flesta andra länder.

Dela gärna:

Senast ändrad 09/11/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se