Gå till huvudinnehållet
vegoguiden-jordgubbar

Jordgubbar växer på låga plantor utomhus på fälten eller under skydd. De kan också odlas i växthus. Det finns en mängd olika sorter som varierar i smak och när de mognar. Odlingar finns i hela Sverige, men är störst i södra Sverige. Jordgubbar är klimatsmarta men drabbas dock ganska lätt av mögel och skadedjur. Därför kan de besprutas en hel del – även i Sverige trots att lagstiftningen kring bekämpningsmedel är striktare än i andra länder. Det kan vara svårt att hitta färska ekologiska jordgubbar, men säsongen för jordgubbar är så kort så passa på att njuta av färska svenska jordgubbar när de är mogna och satsa på de frysta ekologiska under vintern.

Jordgubbar i butiken kan komma från södra Europa där produktionen även kan vara förknippad med hög påverkan på vattenresurserna. Klimatpåverkan från importerade jordgubbar kan vara mer än tre gånger högre än för svenska jordgubbar. Om de kommer från uppvärmda växthus i Europa kan klimatpåverkan vara ännu större. Det är därför klokt att välja svenska jordgubbar.

Visste du att jordgubben först kallades ananassmultron när den introducerades i Sverige? ”Gubbe” är från början dialektalt och betyder liten klump.

WWFs råd

Ät gärna

  • Ekologiska jordgubbar

Ekologiska jordgubbar är odlade utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Kolla efter KRAV-märkta eller EU-ekologiska!

Ät ibland

  • Jordgubbar

Det är klokt att välja svenska jordgubbar! Klimatpåverkan från importerade jordgubbar kan vara mer än tre gånger högre än för svenska jordgubbar. Om de kommer från uppvärmda växthus i Europa kan klimatpåverkan vara ännu större.

Dela gärna:

Senast ändrad 09/11/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se