Gå till huvudinnehållet

Nyheter|23 jan, 2022

Miljö och klimat toppar listan över samhällsrisker inom 10 år – hög tid att beslutsfattare agerar

Bild: Miljö och klimat toppar listan över samhällsrisker, Bild: Unsplash_river
Miljö och klimat toppar listan över samhällsrisker. Foto: Unsplash

Brist på åtgärder för att tackla klimatkrisen, extremväder och förlust av biologisk mångfald. Det är de största riskerna som mänskligheten står inför under det kommande decenniet, enligt rapporten Global Risks 2022 som släpptes igår från Världsekonomiskt forum.

Gustaf Lind, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF, kommenterar:

Den senaste riskrapporten från Världsekonomiskt forum pekar på att allt fler företag och beslutsfattare ser att klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald utgör både verkliga och allvarliga risker mot hela vårt samhälle.

– Inför vårens toppmöte om biologisk mångfald vill WWF se att världens ledare tar samhällets oro på allvar och gör kopplingen mellan klimatförändringar, naturförstörelse och dagens konsumtions- och produktionsmodell.

– Det är endast genom att säkra ett stabilt klimat och en hälsosam natur och miljö som vi kan bygga en säkrare, mer välmående och rättvis framtid för mänskligheten. Nu behöver vi se mer action från regeringar och företag för att få detta att hända.

Fakta: Rapporten Global Risks 2022bygger på intervjuer med över 1000 experter, tjänstemän och företagsledare. De tre största riskerna inom tio år är enligt rapporten klimatförändringar, extremväder och förlust av natur.

På 5-10 år sikt ses brister i klimatomställningen och extremväder som de största riskerna. På kort sikt dominerar pandemin som hittills har skördat 5,4 miljoner människors liv och de spänningar och sociala klyftor som skapas av den. 11 procent av de tillfrågade tror på en ökad takt för den ekonomiska återhämtningen från nu tills 2024.

Läs mer om rapporten här: https://www.weforum.org/global-risks/reports

Dela gärna:

Annat aktuellt

Senast ändrad 24/01/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se