Om mailet inte visas korrekt Öppna brevet i din webbläsare

 

 

Nytt spännande klimatår 2015!

 

2014 var ett framgångsrikt år för Världsnaturfonden WWF, mycket tack vare det fantastiska stödet från supportrar, företag och andra samarbetspartners. Jag ser fram emot att tillsammans med er fortsätta jobba för en mer hållbar värld.

Klimatfrågan har ett oerhört viktigt år framför sig. På FNs klimatmöte i Paris i december har världens ledare en stor utmaning och unik möjlighet att enas om ett gemensamt ramverk för att få jorden att stanna under två graders uppvärmning. Genom WWFs klimatmanifestation Earth Hour 2015 - som äger rum lördag 28 mars - vill vi få beslutsfattarna att agera kraftfullt. Här behövs stödet från näringslivet. Speciellt fokus ligger på städernas möjligheter att hitta smarta lösningar för energi, transport och boende.

Tack för att ni är med och kämpar tillsammans med oss detta år.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Foto: Tetra Pak

 

Lyckad skoltävling i återvinning - ett samarbete mellan WWF & Tetra Pak

Skoltävlingen som WWF och Tetra Pak gemensamt drivit som ett led i ett arbete för att öka återvinningen i Sverige de senaste två åren har varit mycket framgångsrik. Närmare 130 000 elever har under dessa år engagerat sig i återvinning av dryckeskartonger i Sverige. Detta är därigenom den mest framgångsrika skoltävlingen någonsin i Sverige. Skoleleverna har varit en viktig framgångsfaktor för att öka återvinningen från 23,7 procent för 2011 till hela 38,7 procent för 2014, alltså hela 15 procentenheters ökning på bara tre år. Skoltävlingen kommer att fortsätta under hösten 2015 men i ny tappning.

>> Läs mer på tetrapak.com

 

 

Foto: IKEA

 

IKEA koncernen visar stora framsteg inom hållbarhet

IKEA koncernen offentliggjorde den 28 januari sin hållbarhetsrapport för verksamhetsåret 2014. Rapporten visar att hållbarhetsstrategin People & Planet Positive fört goda resultat med sig. Framstegen publicerades tillsammans med starka finansiella resultat, försäljningen ökade till 28,7 miljarder euro, vilket är en ökning på 5,9 procent i jämförelse med föregående år. WWF och IKEA har varit partners sedan 2002 och en del av arbetet är att stödja uppsatta mål i IKEA hållbarhetsstrategi.

 

Läs om partnerskapet och kommentar från Anders Hildeman, global skogschef på IKEA, om hur partnerskapet bidrar till hållbarhetsmålen på wwf.se

Samarbetsavtalet mellan Tetra Pak och WWF förnyas
Efter tre framgångsrika år förnyas avtalet mellan WWF och Tetra Pak i Sverige, med fokus på återvinning av dryckeskartong. Två nya områden som kommer omfattas av samarbetet är certifiering av förpackningar och förnybara råvaror. Samarbetet med Tetra Pak internationellt fortsätter också med fokus på ansvarfullt skogsbruk och FSC-certifiering. Den framgångsrika skoltävlingen i samarbete med Tetra Pak och Panda Planet fortsätter även under hösten 2015.


 

 

 

 

Foto: Michael GuntHer / WWF- Canon

 

Nästa steg för den Svenska Sojadialogen

2014 ställde sig 27 företag och organisationer bakom ett unikt upprop, som innebär att ställa krav på att den soja som används vid produktion av animaliska livsmedel i Sverige ska vara ansvarsfullt producerad. Den 6 februari samlas den Svenska Sojadialogen för att redovisa hur medlemmarnas arbete utvecklas och planera inför 2015 då 100% av sojan skall vara certifierad enligt RTRS eller ProTerra. Sojadialogen uppmanar fler företag att ställa sig bakom uppropet. WWF är aktiva i initiativet och vill du veta mer kontakta Lena Tham på WWF lena.tham@wwf.se.

>> Läs mer på wwf.se

  

 

FN utser WWF ledaren Janos Pasztor till klimatrådgivare

Janos Pasztor, som arbetar på WWF International, kommer att arbeta som rådgivare till FNs generalsekreterare Ban-Ki moon inför de kommande klimatförhandlingarna i Paris i december 2015 (COP 21). Han kommer att bland annat att fokusera på att få igenom ett internationellt klimatavtal under 2015 och sätta igång klimatinsatser i fält. 

>> Läs mer på wwf.panda.org

 

Foto: Helena Karjalainen

Finalister framtagna i Earth Hour City Challenge
Eskilstuna, Göteborg och Västerås har valts ut till finalister bland fjorton städer i Sverige och går vidare i WWFs klimatutmaning Earth Hour City Challenge 2015. Årets svenska klimatstad utses 17 mars och den internationella vinnaren presenteras i Seoul i Sydkorea i april.

>> Läs mer på wwf.se

 

 

 

Foto: Vivek R Sinha / WWF-Canon

Glädjande att tigrarna blir fler i Indien

Det ser ljusare ut för Indiens tigrar enligt nya siffror som nyligen offentliggjorts av landets miljöminister Prakash Javadekar. Räkningen visar att antalet tigrar nu ökat med cirka 30 procent under de senaste tre åren - från 1 706 djur till 2 226 individer.

>> Läs mer på wwf.se

 

 

 

Största brukade tropikskogen FSC-certifierad

Världens största sammanhängande brukade tropiska skog är nu FSC-certifierad. Det rör sig om Industrie Forestière d'Ouesso (IFO) i Republiken Kongo, ett dotterbolag till fanértillverkaren Danzer. WWF välkomnar steget och ser FSC-certifiering som ett viktigt redskap för att skydda regionens unika skogar.

 >> Läs mer på gftn.panda.org

 

 

Foto: WWF Australien

Anmäl ert företag till Earth Hour 2015
Lördag 28 mars 2015 är det dags för världens största klimatmanifestation Earth Hour - och ditt företag är en viktig del av den! Anmäl ert deltagande och engagera medarbetare och kunder i klimatfrågan och inspirera till nya klimatsmarta vanor.

>> Anmäl ert företag till Earth Hour på wwf.se

 

 

 

 

 

Till 2020, kommer 100 av världens mest inflytelserika företag använda 100 procent förnyelsebar energi

RE100 är ett initiativ av The Climate Group i samarbete med CDP som arbetar med att få världens mest inflytelserika företag att drivas av 100 procent förnybara energikällor. Femton företag, bland annat IKEA-koncernen och Nestlé har nu anslutit sig till kampanjen och gjort ett offentligt åtagande att bli 100 procent förnyelsebara och fram till 2020 beräknas 100 företag ha antagit åtagandet.

>> Läs mer på theclimategroup.org

 

 

Ban Ki-moon lyfter fram klimat- och utvecklingsmålen för 2015

Generalsekreterare Ban Ki-moon vill uppmärksamma världens regeringar att uppfylla sina egna klimatmål inför FN:s klimatförhandlingar 2015. Han påpekar även att man bör ta itu med klimatförändringarna som ett brådskande men historiskt tillfälle att se till att den globala utvecklingen sker på ett hållbart sätt.

>> Läs mer på unfccc.int

 

  

 

Det här är One Planet Business
I dag agerar mänskligheten globalt som om vi hade en och en halv planet att leva på. Vi utarmar snabbt jordens resurser och viktiga områden som är nödvändiga för vår fortsatta existens. One Planet Business handlar om att få företag att agera inom vår enda planets begränsningar. Det är viktigt att alla företag arbetar för att vi ska få
en hållbar framtid där människan lever i harmoni med naturen.
Vill du veta mer om hur ditt företag kan göra detta?

 

Kontakta gärna oss så berättar vi mer: OnePlanetBusiness@wwf.se

Om du vill avsluta din prenumeration kan du klicka här.
OBS! Detta innebär att du avslutar alla dina epost-prenumerationer från Världsnaturfonden WWF, inklusive fadderrapporten.